Počasi se daleč pride. Peter Dokl ni bil med najhitrejšimi, toda natančno streljanje ga je pripeljalo na 11. mesto. Slavje po tekmi je bilo razumljivo ... Foto: MMC RTV SLO
Počasi se daleč pride. Peter Dokl ni bil med najhitrejšimi, toda natančno streljanje ga je pripeljalo na 11. mesto. Slavje po tekmi je bilo razumljivo ... Foto: MMC RTV SLO
Daniel Mesotitsch, Sergej Sednev, Alexis Boeuf
Na zmagovalnem odru sta poleg Daniela Mesotitscha presenetljivo stala Sergej Sednev in Alexis Boeuf. Foto: EPA
Janez Marič
Janez Marič je bi se z vsemi zadetimi streli na zadnjem streljanju lahko celo prebil na zmagovalni oder. Foto: Tomaž Šušteršič
Doklu se ni zatresla roka

25-letni Dokl je vseh 20 strelov poslal v polno. Od tekmovalcev, ki so bili pred njim, je to uspelo le še zmagovalcu, Ukrajincu Sergeju Sednevu, ki je slavil prvo zmago. Drugi je bil Avstrijec Daniel Mesotitsch, tretji pa Francoz Alexis Boeuf.

"Končno mi je enkrat uspelo sestaviti dobro tekmo. Ni težko zadeti vseh 20 tarč na treningu, na tekmi pa je to nekaj drugega, posebej tukaj v Anterselvi, kjer tekmujemo na nadmorski višini 1700 in več metrov. Seveda sem z današnjim dosežkom prezadovoljen, saj sem dobil potrditev, da dobro delam in končno sem osvojil svoje prve točke, ki sem jih lovil dolgo," je po tekmi povedal 25-letni Ihanec.

Marič besen v cilju
Poleg Dokla, ki se je prvič uvrstil med 30 najboljših, je od slovenskih biatloncev točke osvojil še Janez Marič za 20. mesto. Po prvih treh streljanjih je zgrešil le eno tarčo, vendar pa je na zadnjem pustil nepokrite tri in vrhunska uvrstitev je splavala po vodi. "Škoda, res sem zapravil lepo priložnost. Zmedel me je prvi strel na zadnjem obisku strelišča. Lepo sem nameril, vendar zgrešil na rob tarče. To me je popolnoma dekoncentriralo in nisem več mogel zbrano nadaljevati s streljanjem. Ah, najraje bi kar izrekel nekaj kletvic," je bil jezen Marič.

Dokl je imel težke razmere na strelišču
"Peter je zelo zavzet in discipliniran tekmovalec, zato je bil to prav gotovo že čas, da tudi on pokaže svojo veljavo. Vedno je eden najhitrejših in najbolj zanesljivih slovenskih biatlonskih strelcev. Svojo tekmovalno pot tlakuje bolj počasi, a kot kaže tudi njegovi dnevi še prihajajo. Zelo modro in umirjeno je tekel svojo tekmo, zato je lahko zdržal tudi zadnji krog in izgubil le dve mesti. Več smole je imel na tretjem streljanju, ko je močno pihalo, vendar je zdržal in zrelo postreljal naboje do konca. V ekipi smo se zmenili, da bodo fantje danes tekli v klance svoj konstanten tempo, na ravninah pa pospeševali in tega se je držal tudi Peter. Bauerju se trudimo odpraviti napake, ki jih je spet pričel ponavljati pri streljanju. Za Mariča res lahko rečem, da je imel precejšnjo smolo, saj ni ničesar drstično zgrešil, je pa imel edinstveno priložnost, saj bi se le z dvema zgrešenima tarčama lahko prebil v bližino stopničk. Oba sta spet dosegla tudi sijajne tekaške čase," je dejal trener Uroš Velepec.

Najboljši trenirajo za olimpijske igre
Na tekmi so manjkali nekateri najboljši, kot vodilni v svetovnem pokalu Rus Jevgenij Ustjugov, njegov zasledovalec Norvežan Emil Hegle Svendsen, prvi biatlonski zvezdnik Ole Einar Björndalen in trikratni olimpijski prvak Nemec Michael Greis, ki se pripravljajo na olimpijske igre v Vancouvru. Skupaj ni nastopilo kar 13 od najboljših 20 tekmovalcev v svetovnem pokalu.

V petek šprint deklet
Jutri ob 14.15 uri se bodo za stopničke na šprinterski tekmi potegovale biatlonke. Dijana Ravnikar bo nosila štartno številko 4, Teja Gregorin 16, Andreja Mali 33 in Tadeja Brankovič-Likozar številko 79.


Individualna tekma, 20 km (M): *

1. S. SEDNEV UKR 54:06,7 (0)
2. D. MESOTITSCH AVT 44,9 (2)
3. A. BOEUF FRA 54,3 (1)
4. J. SOUKOP ČEŠ 1:39,4 (2)
5. P. HURAJT SLK 1:49,6 (2)
6. C. STEPHAN NEM 1:55,8 (2)
7. M. ČUDOV RUS 2:11,0 (3)
8. M. FOURCADE FRA 2:11,4 (4)
9. M. SLESINGR ČEŠ 2:16,5 (1)
10. R. DOSTAL ČEŠ 2:30,4 (1)
11. P. DOKL SLO 2:37,9 (0)
...
20. J. MARIČ SLO 3:29,7 (4)
44. K. BAUER SLO 5:36,8 (6)
53. V. RUPNIK SLO 6:43,8 (5)
* - zgrešeni streli/kazenski krogi
Skupni vrstni red:
1. J. USTJUGOV RUS 412 točk
2. E.-H. SVENDSEN NOR 384
3. T. BURKE ZDA 373
4. C. SUMANN AVT 368
. S. FOURCADE FRA 368
...
21. K. BAUER SLO 186
53. J. MARIČ SLO 56
65. P. DOKL SLO 30
94. V. RUPNIK SLO 9
Doklu se ni zatresla roka