Če bo Tina Maze v soboto brez večjih napak izpeljala obe vožnji, utegne postati prva smučarka s tremi zmagami v Söldnu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Če bo Tina Maze v soboto brez večjih napak izpeljala obe vožnji, utegne postati prva smučarka s tremi zmagami v Söldnu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tina Maze
Po izjemno uspešni olimpijski sezoni se je še bolj zavzeto lotila priprav in sezono pričakuje v dobri formi. Foto: Ervin Čurlič
Tina Maze
"Smo na bistveno boljši poti, kot smo bili prejšnji dve leti, ko smo bili prepuščeni sami sebi." Foto: Reuters
Smučarke pripravljene na Sölden

V soboto se bo v Söldnu z ženskim veleslalomom sezona 2010/11, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v Garmischu, začela zares. Tina Maze tekmicam že na začetku noče podarjati točk, saj je eden izmed njenih tihih ciljev tudi skupni seštevek svetovnega pokala in veleslalomski globus, ki bi vsekakor sodil v zbirko tako popolne alpske smučarke. Priprave so uspele, čeprav na Novi Zelandiji vreme ni bilo najboljše. Potem ko je bila prejšnji dve leti 27-letna Črnjanka, ki trenira ločeno od reprezentance, na bojni nogi s Smučarsko zvezo Slovenije, je s prihodom predsednika Tomaža Lovšeta tudi na finančnem področju vse urejeno, zato Tina optimistično pričakuje ledeniški uvod.

Na novinarski konferenci je Tina Maze pred odhodom v Sölden odgovorila na naslednja vprašanja:

Kako ste zadovoljni s pripravljalnim obdobjem?
Za nami so pestre priprave. Trenirala sem po programu, ki smo si ga zastavili že lani, tako da ni bilo večjih razlik glede na olimpijsko sezono. V pripravljalnem obdobju je bilo nekaj dobrih in slabih dni. Zdaj je čas za zadnje priprave, ko moram čim bolj kakovostno izpeljati svoje vožnje.

Se zelo veselite prve tekme?
Veselim se, ker so priprave pri koncu, saj je trening monoton. Trening me nikoli ni zadovoljeval, ampak so tekme tiste, ki mi dajo adrenalin in veselje. Zato res želim, da se sezona, v kateri želim nadgraditi lanske rezultate, začne. Sezona bo dolga, zavedam se, da ne bo vedno sijalo sonce in bo treba sprejeti tudi kakšen slabši rezultat, stremim pa k temu, da tekmicam ne bom nič prepuščala. 'Gas' do konca, potem bomo pa videli ...

Kako ste nazadnje pilili formo v Pitztalu? Ste imeli kakšne primerjave s konkurenco?
V Pitztalu sem bila enajst dni, razmere so bile dobre, le na začetku je bil sneg precej 'kuglast', potem se je izboljšalo. Trening smo izkoristili tudi za hitre discipline, zadnja dva dneva pa smo trenirali veleslalom, pri čemer so progo polili z vodo. Trenerji so se trudili, imela sem možnost trenirati z Norvežani, ki so bili ves dan na ledeniku, od jutra do osmih zvečer. Skratka, mislim, da dobro delamo, imam super ekipo, ki je ob meni ves dan.

Kakšni so cilji za novo sezono oz. za uvodno tekmo v Söldnu?
O ciljih nočem preveč govoriti. Želim izboljšati lanske rezultate in izkoristiti vsako tekmo, pri tem pa ničesar podariti tekmicam. V Söldnu bi bila zadovoljna s stopničkami, mislim pa, da lahko tudi zmagam, če naredim dve dobri vožnji. Želim si izkoristiti vsako tekmo in upam, da mi bo to uspelo.

Kakšno je zdravstveno stanje?
Zdrava sem, nimam večjih težav. Imam sicer malce poškodovano zadnjo ložo leve noge in včasih neuravnovešeno hrbtenico. Bolečine se odražajo na raznih mišicah. Ampak bolečine so del športa in to me na treningih ne ovira preveč. Z rehabilitacijo popravljamo stanje, zelo pomembna je tudi preventiva.

Kako je s smučmi? Letos ste veliko testirali ...
Z materialom smo imeli letos res ogromno dela. Stöckli je razvil druge smuči, take z Atomic vezmi. Imeli so precej dela - razvili so nov model vezi, ki spremeni smučanje oziroma občutek na smučeh. Testirala sem tudi nove čevlje, ampak ostajam pri starem opremljevalcu Lange. Na zadnjem treningu smo od Stöckijla dobili smuči, nov model, ki se je super izkazal na treningu v Pitztalu. Mislim, da bom smučala kar s temi, ker se na njih počutim zelo dobro. Kar se tiče materiala, sem torej zadovoljna, rada pa bi še kakšen dan trenirala in testirala smuči za hitre discipline, da dobim občutek pri drsenju.

Na Smučarski zvezi Slovenije ste dobili status šampionke. Ste zdaj zadovoljni?
Sem zadovoljna - pogoji so dobri. Tudi sama sem se trudila, da so. Precej časa smo vložili v to in s predsednikom dorekli podrobnosti, ki so omogočile obojetransko zadovoljstvo. Smo na bistveno boljši poti, kot smo bili prejšnji dve leti, ko smo bili prepuščeni sami sebi.

Smučarke pripravljene na Sölden