Tina Maze je v lanski sezoni postala veleslalomska kraljica, saj je na svetovnem prvenstvu osvojila zlato medaljo. V letošnji zimi, ko ne bo velikega tekmovanja, so cilji usmerjeni k čim boljši uvrstitvi v svetovnem pokalu. Foto: BoBo
Tina Maze je v lanski sezoni postala veleslalomska kraljica, saj je na svetovnem prvenstvu osvojila zlato medaljo. V letošnji zimi, ko ne bo velikega tekmovanja, so cilji usmerjeni k čim boljši uvrstitvi v svetovnem pokalu. Foto: BoBo
Lindsey Vonn, Maria Riesch, Tina Maze
V lanski sezoni svetovnega pokala je bila Tina Maze na koncu tretja. Pred njo sta bili zmagovalka Maria Riesch in Lindsey Vonn. Obe imata, kot ocenjuje Andrea Massi, štirikrat višji proračun kot Tina Maze. Foto: Reuters
Tina Maze
Nova sezona se bo začela v soboto v Söldnu, kjer je Mazejeva že dvakrat zmagala. V lanski sezoni je bila šesta. Foto: BoBo
Tina Maze
V lanski sezoni je Tina Maze izjemno napredovala v slalomu in ob koncu zime dobila tekmo svetovnega pokala v Lenzerheideju. Zdaj ji manjka le še zmaga v superveleslalomu in to bo tudi eden od ciljev v letošnji sezoni. Foto: Reuters

V soboto se bo v Söldnu z veleslalomom (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju) začela sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Potem ko je najboljša slovenska športnica v lanski zimi tekmovala izjemno uspešno in med drugim postala svetovna veleslalomska prvakinja, je tudi na novo sezono dobro pripravljena, čeprav je morala njena ekipa Team to aMaze vse poletje urejati finančne zadeve s Smučarsko zvezo Slovenije.

Vodja ekipe Andrea Massi je v pogovoru za MMC povedal, ali je 28-letna Tina Maze dobro pripravljena na novo sezono, kako je izgubljal energijo pri pogajanjih s Smučarsko zvezo Slovenije in da bo letos poravnal račun za hotelske storitve v Pitztalu. Upajmo le, da bo tudi Tina Maze poravnala račune na smučišču - seveda z Lindsey Vonn in Mario Riesch, ki sta bili v lanski sezoni edini uspešnejši tekmovalki svetovnega pokala. Če bo Tina že na začetku v odlični formi (lani jo je ujela šele tik pred februarskim svetovnim prvenstvom), bi bila lahko konkurenčna ...


Kako so potekali zadnji treningi na ledeniku Pitztal?
Tu smo od ponedeljka. Nekaj težav smo imeli s toplim vremenom, tako da razmere niso bile dobre. Tina je trenirala v slabi vidljivosti in na mehki podlagi, kar je sicer, vsaj jaz tako mislim, vedno dobrodošel trening.

Bo že v Söldnu pripravljena, da poseže v vrh?
Tina gre vsako tekmo na nož in sigurno bo želela tudi v Söldnu narediti najboljši rezultat, treba pa je vedeti, da je konkurenca huda, celo večja kot pri moških. Jasno, vsi delamo na tem, da bo že na prvi tekmi med najboljšimi. Moram pohvaliti vso ekipo, borimo se, da ima čim boljše razmere za trening.

Se je serviser Alberto Corbellini povsem vklopil v ekipo?
V našo ekipo je prišel v najbolj krizni situaciji, ko je Dušan Kapš pustil Tino samo na parkirišču. Alberto je imel na začetku velike težave s smučmi, s pripravo robnikov, nastavitvijo okovja in čevljev, ker ni poznal vseh podatkov. Toda zdaj mu Tina že povsem zaupa.

Ste z opremljevalcem smuči tudi zadovoljni?
Seveda, pri Stocklieju nam gredo tako na roko, da je danes (v petek, op. a.) odgovorni za tekme prišel na trening z nami, pomagal nam je celo pospraviti progo, kar je dokaz, kako nas spoštujejo.

Ste zadnji teden trenirali le veleslalom?
Tudi slalom, čeprav je prva tekma v tej disciplini še precej daleč. Mislim, da dobro smuča, na slalomskem vrhu pa še naprej pričakujem Marlies Schield in tudi Veroniko Zuzulovo, ki je zelo hitra.

Po lanski sezoni ste se bali, da ne boste mogli več trenirati s preostalimi ekipami in s tem znižati stroškov, saj je Tina postala predobra, a ste se vseeno lahko občasno priključili hrvaški in celo avstrijski moški ekipi. Kako vam je uspelo?
Nekateri na Smučarski zvezi govorijo, da sem konflikten in da sem slab diplomat, toda očitno to ne drži, saj imamo dobre odnose z določenimi ekipami. Razumljivo pa je, da mi kdo tudi reče ne. To spada k igri. Iščemo nove zaveznike, poskušamo imeti dobre odnose z vsemi. Naša ekipa je cenjena, na primer v Portillu smo lahko trenirali z Avstrijci, na tistem smučišču smo tudi vabljeni, da spet pridemo naslednjo sezono. Tega vabila nima vsaka ekipa.

Zakaj takšna selekcija?
Smučišče je precej mondeno, vseeno pa je tam le en hotel in so težave z logistiko. Progo morajo zapreti in so prosti le določeni termini. Velike ekipe, Avstrija, Kanada in ZDA, imajo prednost, preostali smo podrejeni.

Tudi to poletje ste se morali boriti s Smučarsko zvezo Slovenije glede financ, toda zdi se, da se je septembra vendarle vse uredilo. Je imela Tina Maze v pripravljalnem obdobju dovolj miru, da je imela v glavi le smučanje?
Tega ne bi mogel trditi, navsezadnje smo šli tudi na južno poloblo na lastne stroške in brez podpisane pogodbe. Če sem se moral s proračunom prejšnje sezone ukvarjati do septembra in čakati, da izplačajo stare dolgove, veste, da mi je to vzelo veliko energije in časa. Niti Tina ni bila mirna, ker sem bil non-stop na telefonu in sliši moje pogovore.

Torej je vsako leto ista zgodba. Vi ste na enem bregu, zveza na drugem. Mar ni to že utrujajoče?
Zdi se mi škandalozno, da se je to vleklo toliko časa, če je bilo vse že prej dogovorjeno. Svetovna prvakinja bi morala imeti zagotovljene vsaj osnovne pogoje. Septembra se je s prihodom Barbare Kürner Čad na srečo vse uredilo, zelo korekten je bil tudi Vlado Makuc. Dejstvo je, da jaz ne morem, tako kot g. Lovše, imeti v nedogled na razpolago odvetnika. Od zdaj naprej predlagam: če bo imela Smučarska zveza vse pogoje, da podpira ekipo Tino Maze, potem bomo vse rešili, če tega ne morejo zagotoviti, naj nam to povejo in gremo na svoje.

Pa bi v tem primeru Tina še vedno tekmovala za Slovenijo?
Seveda, o tem ni dvoma. Vedno bo dirkala za Slovenijo.

Vaša varovanka je na svojem blogu zapisala, da se rada vrača v Pitztall, saj lastnik hotela dobro poskrbi za vso ekipo. S čim vas tako "razvaja"?
Gospod Christoph je postal naš družinski prijatelj. Ko smo šli na svoje in smo bili kot klošarji, nam je brezplačno nudil hotelske storitve. To se mi ni zgodilo nikjer drugje. Nimam besed ... Tudi na tekmo nas pride spodbujati.

Torej bo tudi letos bivanje v njegovem hotelu brezplačno?
Ne, odločil sem se, da bomo letos plačali. Vem, da bo borba, ampak res želimo vse plačati.