Norvežana Emil Hegle Svendsen in Tarje Bö sta v letošnji sezoni razred zase. Foto: EPA
Norvežana Emil Hegle Svendsen in Tarje Bö sta v letošnji sezoni razred zase. Foto: EPA
Jakov Fak
Jakov Fak se je po bolezni vrnil v pravo formo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Fak šesti v šprintu

Norvežan je zgrešil en strel, a je vseeno za 7,2 sekunde prehitel Čeha Michala Šlesingerja. Tretji je bil vodilni v svetovnem pokalu Tarje Bö. Svendsen se je veselil četrte zmage v sezoni.
Vedno je lepo biti na slavnostni proglasitvi
Fak je pustil pokrito le eno tarčo, kar ga je že petič v sezoni popeljalo med najboljšo deseterico. "Vedno se poskušamo čim bolj prilagoditi na vremenske razmere, vendar tudi mene precej motijo nizke temperature. Zadovoljen sem predvsem s streljanjem, ker bi se lahko izšlo slabše. Zgrešil sem prvi strel leže, potem pa sem si rekel, da se je treba zbrati, in zadel sem vseh devet preostalih tarč. Tekaško se še vedno nisem počutil optimalno, kar se je videlo tudi v zadnjem krogu, vendar sem se boril do konca. Veliko delo sta spet opravila ekipa ob progi, ki te še dodatno ponese, in servis z odlično pripravljenimi smučmi. Vedno je lepo biti navzoč na slavnostni razglasitvi in to mi je spet uspelo danes," ni skrival navdušenja Fak.
Bauer ujel tekaško formo
Bauer je na obeh streljanjih zgrešil po enkrat, zaostal je 51,2 sekunde. "Očitno se moja tekaška forma bliža tisti z začetka sezone. Bolezen je le še zgodovina in ne čutim več posledic. Strelsko sem se zelo naprezal za dober izplen, vendar je še vedno ostala ena tarča premalo pokrita. Fantje v servisu so opravili odlično delo, sicer bi z dvema zgrešenima tarčama težko dosegel takšen rezultat. Bolj kot je mraz, boljši smo in to kaže tudi na to, da imamo dober material za takšne temperature. Sicer pa smo v Fort Kentu nekoliko bolj odmaknjeni od javnosti in ne čutimo tako velikega pritiska kot v največjih biatlonskih središčih, kar mi osebno bolj ustreza," je razkril skrivnost uspeha biatlonec iz Ihana.

Janez Marič je končal na 34. mestu, leže je pokril vseh pet tarč, stoje pa je bil dvakrat nenatančen. "Kar olajšano se počutim, saj sem bil glede na moje zadnje rezultate že povsem na tleh. S trenerjema smo analizirali, kaj bi lahko botrovalo takšnim tekaškim zaostankom, in vse kaže, da je bolezen pustila več posledic, kot smo si predstavljali. V zadnjem tednu sem zato opravil nekaj dni počasnejšega treninga, da sem prišel k sebi. Glede na dogajanje v Presque Islu sploh nisem tako nezadovoljen z današnjo predstavo, ki pa je bila še vedno daleč od vrhunske," je potarnal Marič.
Ženski šprint v petek
V petek se bodo biatlonke potegovale za točke svetovnega pokala na 7,5-kilometrski šprinterski preizkušnji - tudi z udeležbo Teje Gregorin in Andreje Mali. To je zadnja postaja svetovnega pokala pred svetovnim prvenstvom, ki se 3. marca začne v Hanti Mansijsku.

Šprint, 10 km (M):                 * 
1. E.-H. SVENDSEN NOR 24:51,4 (1)
2. M. ŠLESINGR ČEŠ +7,2 (0)
3. T. BÖ NOR 9,3 (0)
4. M. FOURCADE FRA 9,7 (1)
5. D. BÖHM NEM 17,4 (0)
6. J. FAK SLO 25,7 (1)
7. I. ČEREZOV RUS 27,6 (1)
8. S. SEDNEV UKR 31,9 (0)
9. M. GREIS NEM 33,8 (1)
10. J. EBERHARD AVT 47,3 (0)
11. K. BAUER SLO 51,2 (2)
...
33. J. MARIČ SLO 1:34,3 (2)

* - zgrešeni streli/kazenski krogi
Skupni vrstni red (17/26):                        
1. T. BÖ NOR 727 točk
2. E.-H. SVENDSEN NOR 652
3. M. FOURCADE FRA 610
4. M. GREIS NEM 517
5. I. ČEREZOV RUS 498
...

17. J. FAK SLO 325
31. K. BAUER SLO 185
59. J. MARIČ SLO 56
94 V. RUPNIK SLO 6
Fak šesti v šprintu