Maria Riesch je na koncu zbrala vsega tri točke več od Lindsey Vonn. Najboljšima smučarkama se je na odru pridružila Tina Maze. Foto: EPA
Maria Riesch je na koncu zbrala vsega tri točke več od Lindsey Vonn. Najboljšima smučarkama se je na odru pridružila Tina Maze. Foto: EPA
Lindsey Vonn, Maria Riesch
Vonnova je osvojila mali kristalni globus v smuku, superveleslalomu in superkombinaciji ter zmagala dvakrat več od Riescheve, a je ta osvojila veliki kristalni globus. Foto: EPA
Tina Maze in Maria Riesch o odpovedi veleslaloma
Ženski veleslaom odpadel, moški slalom Razzoliju

Na koncu je Nemka zbrala le tri točke več od Lindsey Vonn in tako prvič v karieri osvojila najbolj ugledno lovoriko v svetovnem pokalu. Vonnova je bila najboljša v zadnjih treh sezonah, njeno serijo pa je končala najboljša prijateljica Riescheva, s katero pa po zadnjih pripetljajih nista več v tako dobrih odnosih.

"To je moj največji uspeh v karieri. Res je sicer, da so po zunanjem merilu več vredne zlate olimpijske medalje ali prva mesta na svetovnih prvenstvih, vendar je zame kot športnico skupna zmaga v pokalu največ, kar sem lahko dosegla," je bila vesela tretja Nemka, ki je zmagala v svetovnem pokalu.

Tri točke odločile že pred šestimi leti
Po uvedbi novega točkovanja v sezoni 1992/1993 je to izenačitev najmanjše končne razlike. V sezoni 2004/2005 je Anja Pärson na koncu zbrala tri točke več od Janice Kostelić. Vonnova je v sredo s 4. mestom na smuku prešla v vodstvo, saj je Riescheva s 17. mestom ostala brez točk. Superveleslalom, najmočnejša disciplina 26-letnice, je v četrtek zaradi slabega vremena odpadel, petkov slalom pa je znova prinesel spremembo na vrhu; Riescheva je s 4. mestom prehitela Vonnovo, ki je bila 13.

Vonnova nezadovoljna z odpovedjo
"Razmere so bile nemogoče. Sneg je bil zaradi pretoplega vremena tako mehak, da ga na noben način nismo mogli pripraviti tako, da bi bile razmere za vse vsaj približno enakovredne. Odločitve o odpovedi pa nismo sprejeli zlahka. Delavci na progi so se trudili, vendar je bila narava močnejša," je pojasnil Atle Skaardal, direktor ženskega pokala. Z njim se ni strinjala Vonnova. "Mislim, da bi morali finale pokala bolje organizirati. Tekme bi bilo mogoče tudi prestaviti. Ne vem, zakaj ni bilo mogoče pripraviti superveleslaloma v petek, slaloma v soboto in veleslaloma v nedeljo," se je spraševala Američanka, ki je na finale pokala v Lenzerheide prišla s 23 točkami zaostanka za Rieschevo.

Rieschevo oblile solze sreče
Nemka je za odpoved tekme izvedela, ko se je pripravljala, da bo odšla na progo. "Bila sem pred vhodom v hotel. Nekateri ljudje na balkonu so govorili, da je bila tekma uradno odpovedana. Sprva temu nisem verjela, nato pa so me oblile solze sreče," je povedala nova zmagovalka svetovnega pokala. Odpoved tekme je bila sicer objavljena ob 7.20.

Skupni vrstni red (33/33):            
1. M. RIESCH NEM 1.728
2. L. VONN ZDA 1.725
3. T. MAZE SLO 1.139
4. E. GÖRGL AVT 992
5. J. MANCUSO ZDA 976
6. M. SCHILD AVT 756
7. T. POUTIAINEN FIN 751
8. A. PÄRSON ŠVE 656
. V. REBENSBURG NEM 656
10. L. GUT ŠVI 589
...
56. M. FERK SLO 103
106. A. DREV SLO 9

Veleslalom (6/6):
1. V. REBENSBURG NEM 435
2. T. WORLEY FRA 358
3. T. POUTIAINEN FIN 240
4. E. GÖRGL AVT 236
5. F. BRIGNONE ITA 212
6. T. MAZE SLO 208
7. K. HÖLZL NEM 200
8. M. RIESCH NEM 192
9. J. MANCUSO ZDA 181
10. K. ZETTEL AVT 172
...
41. A. DREV SLO 9
 

Tina Maze in Maria Riesch o odpovedi veleslaloma
Ženski veleslaom odpadel, moški slalom Razzoliju