Teja Gregorin in Jakov Fak sta se veselila tretjega mesta med desetimi povabljenimi ekipami. Foto: Tomaž Šušteršič
Teja Gregorin in Jakov Fak sta se veselila tretjega mesta med desetimi povabljenimi ekipami. Foto: Tomaž Šušteršič
Florian Graf in Laura Dahlmeier
Nemca sta po zmagi v dramatičnem zaključku nazdravila s pivom. Foto: EPA
Florian Graf in Laura Dahlmeier
Florian Graf in Laura Dahlmeier sta poskrbela za veliko navdušenje v Veltins Areni. Foto: EPA

V Veltins Areni sta bila Gregorinova in Fak vse do zadnjega streljanja v igri za zmago na 12. biatlonskem izzivu, ki ne šteje za točke svetovnega pokala.

Graf je v zadnjem krogu ekshibicijske ekipne tekme švignil mimo Ukrajinca Andreja Derižemlje in ga na koncu prehitel za 4,7 sekunde. To je bila prva nemška zmaga po letu 2002, ko sta bila najboljša Martina Glagow in Michael Greis. Fak je na zadnjem streljanju zgrešil dvakrat, slovenski par je zaostal 16,5 sekunde.

Že v predtekmovanju je šlo slovenskemu paru zelo dobro, saj sta bila ravno tako tretja, kar nekaj krogov pa sta tudi vodila. V finalnih bojih sta po drugem nastopu Gregorinove, ki je ustrelila kar dve ničli zaporedoma, spet prišla do vodstva. Nato je bil Fak dvakrat nenatančen, ker ju je potisnilo na drugo mesto, ki sta ga držala vse do zadnjega streljanja Gregorinove. Tam je pustila slovenska biatlonka nepokrito eno tarčo, za njo pa Fak še dve in zaostanka se na progi ni dalo več nadomestiti, Fak pa je prečkal ciljno črto kot tretji.

Fak bi moral bolje streljati stoje
"Stoje bi moral pač boljše streljati, da bi se lahko potegovala za višje mesto. To ni vaška tekma, saj so nastopili skoraj vsi najboljši biatlonci, zato bi bil potreben brezhiben nastop. Manjka mi skoraj šestdeset dni treninga, kar se še kako pozna na mojem streljanju. Še bo treba delati na tem segmentu, da bi bil pripravljen za naskok na vrh tudi v svetovnem pokalu. Sicer pa je bilo vzdušje na stadionu fenomenalno in je to posebno priznanje za slovenski biatlon, da nas zdaj redno vabijo na to tekmo," je bil zadovoljen Fak.

"Na tej relativno kratki progi težko realno ocenjujem svojo tekaško formo, vsekakor pa sem zadovoljna s strelskim delom. Poskušala sem si povrniti tiste občutke, ki sem jih že osvojila v poletnem delu priprav, pa so se s prvimi tekmami podrli. Mislim, da sem na pravi poti, najbrž pa vseeno potrebujem še nekaj takšnih nastopov, da bom spet popolnoma samozavestna pri streljanju. V celoti je bil najin nastop kar zadovoljiv in sem seveda zadovoljna tudi s tretjim mestom. Lani sva bila tu peta, torej napredujeva," je bila ocena Gregorinove.

Nastopilo je deset povabljenih ekip, nagradni sklad je bil 156.000 evrov. Že 3. januarja se svetovni pokal nadaljuje v Oberhofu.

Končni vrstni red:                     
 1. DAHLMEIER/GRAF       NEM   32:28,1 
 2. PIDRUŠNA/DERIŽEMLJA  UKR      +4,7 
 3. GREGORIN/FAK         SLO      16,5 
 4. HORN/SVENDSEN        NOR      38,2 
 5. BERGER/L'ABBEE       NOR      42,4 
 6. SOUKLAOVA/MORAVEC    ČEŠ      53,9