Marie Laure Brunet, Anna Carin Zidek in Helena Ekholm so bile najboljše na uvodni tekmi sezone. Foto: EPA
Marie Laure Brunet, Anna Carin Zidek in Helena Ekholm so bile najboljše na uvodni tekmi sezone. Foto: EPA
Anna Carin Zidek
Anna Carin Zidek je zadela vseh 20 tarč. Foto: Reuters
Teja Gregorin
Teja Gregorin je zgrešila tri strele stoje, vse tekmovalke pred njo so streljale bolje. Foto: Črt Slavec
Zelo dober uvod Gregorinove v novo sezono

Pri temperaturi - 12 stopinj Celzija se je na strelišču in na progi najbolje znašla domačinka Zidekova, tudi lanska zmagovalka posebnega točkovanja v tej disciplini. Zadela je vseh 20 strelov in za 8,9 sekunde ugnala Francozinjo Marie Laure Brunet, ki je zgrešila dvakrat. Prav toliko nepokritih tarč je na tretjem mestu pustila Helena Ekholm.
"Danes sem opravila odličen nastop. Tekma mi bo ostala v lepem spominu," je po zmagi dejala 37-letna Zidekova, olimpijska prvakinja s tekme s skupinskim startom iz Torina 2006.

Gregorinova trikrat zgrešila stoje
Najboljša slovenska bitalonka zadnjih let je trikrat zgrešila stoje. Na prvem strelskem postanku je zadela vseh pet tarč, nato je dvakrat zgrešila, v tretje je bila znova brezhibna, žal pa je na zadnjem streljanju zgrešila en strel. "Pričakovala sem, da me bo mraz bolj oviral, vendar sem včeraj zvečer našla rešitev skupaj z obema trenerjema. Posodila sta mi svoje rokavice in sem tekla z dvema paroma. 'Začuda' me to ni bistveno motilo niti pri streljanju. Sicer sem pričakovala dober začetek, vendar morda spet ne tako dobrega, če izključim drugo streljanje, kjer se nisem našla. Dober je občutek, ko začneš sezono uspešno in lahko že na naslednji tekmi pričakuješ še več. S tem je odveč tudi skrb, da morda nisi dobro pripravljen, da morda nisi dobro treniral. Že lani sva začela s trenerjem graditi moj tekaški napredek in ta je morda letos še izrazitejši. Tudi strelski občutek je boljši kot lani ob začetku sezone," je bila zadovoljna Gregorinova.

Slabo streljanje Brankovičeve in Malijeve
Nastop Tadeje Brankovič Likozar je po polovici tekme obetal veliko, vendar so pred zadnjim strelskim postankom ostale kar tri tarče nepobeljene in končala je na 52. mestu. Andreja Mali je zapuščala strelišče s sedmimi črnimi krogi na tarčah, zato je bil njen izkupiček z 78. mestom pod pričakovanji.

"Pri vseh treh naših tekmovalkah je bil odločilen po en strelski postanek. Tam so si pokvarile možnosti za boljši rezultat. Ne me narobe razumeti, sedmo mesto je vseeno eden najboljših štartov v sezono in odličen rezultat za Gregorinovo. Škoda le za preostali dve. Teja je prikazala hiter in odločen tek, žal pa je zavzela na strelišču zaradi drsečih podlag nekoliko neroden položaj in dva strela po prvem streljanju stoje sta šla mimo. Oba sta zgrešila levo, kar ni tipično zanjo. To streljanje ji je danes žal odneslo tudi prve stopničke svetovnega pokala," je tekmo ocenil trener Uroš Velepec.

V četrtek Fak prvič za Slovenijo
Z 20-kilometrsko posamično tekmo bodo v četrtek sezono odprli še moški. Klemen Bauer, Janez Marič, Peter Dokl in prvič pod slovensko zastavo tudi Jakov Fak bodo nastopili na najstarejši biatlonski preizkušnji.

Posamična tekma, 15 km (Ž):         *   
1. A.-C. ZIDEK ŠVE 45:26,1 (0)
2. M.-L. BRUNET FRA +8,9 (2)
3. H. EKHOLM ŠVE 42,7 (2)
4. V. SEMERENKO UKR 59,1 (2)
5. I. ROMANOVA RUS 1:09,8 (0)
6. O. ZAJCEVA RUS 1:12,2 (2)
7. T. GREGORIN SLO 1:48,6 (3)
8. S. SLEPCOVA RUS 1:57,8 (3)
9. A. HENKEL NEM 2:09,1 (3)
10. A.-K. FLATLAND NOR 2:23,2 (3)
...
52. T. BRANKOVIČ LIK. SLO 5:37,3 (4)
78. A. MALI SLO 8:12,1 (7)

* - zgrešeni streli/kazenske minute

Skupni vrstni red:

1. A.-C. ZIDEK ŠVE 60 točk
2. M.-L. BRUNET FRA 54
3. H. EKHOLM ŠVE 48
4. V. SEMERENKO UKR 43
5. I. ROMANOVA RUS 40
6. O. ZAJCEVA RUS 38
7. T. GREGORIN SLO 36
Zelo dober uvod Gregorinove v novo sezono