Nordijski center Planica je verjetno najsodobnejši takšen center na svetu, največ koristi pa bodo seveda imeli slovenski nordijski športniki, ki bodo imeli odlične razmere za trening. Foto: www.alesfevzer.com
Nordijski center Planica je verjetno najsodobnejši takšen center na svetu, največ koristi pa bodo seveda imeli slovenski nordijski športniki, ki bodo imeli odlične razmere za trening. Foto: www.alesfevzer.com
Jelko Gros
Jelko Gros - ime tedna na Valu 202. Foto: BoBo

Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Planica, ki je s pomočjo evropskih sredstev končal izjemen projekt in se v petek veselil uradnega odprtja Nordijskega centra Planica, je danes dobil največ glasov poslušalcev Vala 202 in postal ime tedna. Zametki nordijskega centra segajo v leto 2002, ko se je "po rušitvi Bloudkove skakalnice začelo govoriti o tem, resno pa se je k projektu pristopilo leto 2009 oziroma leto pozneje, ko je bil sprejet zakon o Nordijskem centru Planica".

Z dobro ekipo je vse lažje
Končna rešitev sodobnega centra je sledila leta 2010: "Takrat sem rekel: če bo tudi tako na koncu, dam za pivo, ampak danes bi moral dati kar za kakšno cisterno piva." Gros se seveda zaveda, da brez dobrih sodelavcev ne bi bilo uspeha: "Če imaš dobro ekipo za seboj, je vse lažje. Moji sodelavci, tudi zunanji, so naredili dobro delo. Dobro moraš poznati predpise in projekt. Malokrat se potem zgodi, da si izgubljen. Moraš stati za svojo vizijo, ker imaš vedno svetovalce, ki ti svetujejo, kako bi se dalo kaj narediti po bližnjici. Vedno se izkaže, da je vsaka bližnjica pravzaprav daljšnica."

V Planici nikomur ne bo dolgčas
Na vprašanje, kaj ponuja Planica običajnemu obiskovalcu, je Jelko Gros pojasnil: "Od vodenih ogledov do vadbe v vetrovniku in spusta po jeklenici. Nogometno igrišče je namenjeno tudi družinam, da se lahko otroci podijo za žogo. Ni redarja, ki bi rekel, da se ne sme koriščati tega. Otroški adrenalinski park imamo, pa muzej, ki je nikoli dokončana zgodba, ker vedno ostane nekaj še za naslednji obisk."

In kakšni so še načrti? "Načrt imamo, kaj narediti s starim RTV-domom, ki je zdaj edini nedokončani objekt v Planici. Tam želimo narediti športno akademijo, kjer bi pomagali skakalno in tekaško nerazvitim državam."