Christian de Lorenzi, Markus Windisch, Dominik Windisch in Lukas Hofer se veselijo presenetljive zmage. Foto: EPA
Christian de Lorenzi, Markus Windisch, Dominik Windisch in Lukas Hofer se veselijo presenetljive zmage. Foto: EPA
Simon Kočevar
Simon Kočevar se ni znašel v težkih razmerah. Foto: Tomaž Šušteršič
Jakov Fak
Jakov Fak je z odličnim tekom pridobil osem mest. Foto: Tomaž Šušteršič
Janez Marič
Janez Marič je moral enkrat v kazenski krog. Foto: Tomaž Šušteršič

Christian de Lorenzi, Markus in Dominik Windisch ter Lukas Hofer so za 6,1 sekunde prehiteli Ruse, tretji so bili Švedi. Odločitev o zmagovalcu je padla v zadnji menjavi, ko je Hofer nadoknadil zaostanek 43 sekund za Rusom Aleksejem Volkovom in si v finišu pritekel šest sekund prednosti. V tretji menjavi so Rusi pred tekmeci vodili že več kot dve minuti, a je Jevgenij Ustjugov moral po drugem streljanju dvakrat v kazenski krog in dovolil tekmecem, da so se približali.

Le Marič v kazenski krog
V Oberhofu je prek noči zapadlo približno deset centimetrov snega, kar je prirediteljem precej olajšalo pripravo prog za nastop moških štafet na 4 x 7,5 km. Slovenska štafeta je nastopila z 21-letnim novincem Kočevarjem, ki je skupaj s Fakom, Maričem in Bauerjem v skladu z napovedmi zasedel osmo mesto. Predvsem mlademu Ložanu so težke razmere na progi vzele precej moči, zato kljub le dvema popravkoma na strelišču ni zmogel do konca držati priključka z glavnino tekmovalcev in je Faku predal na 19. mestu.

Ta je porabil le en dodaten naboj in izboljšal položaj slovenske ekipe za osem mest. Kot enajsti se je na progo podal Marič, ki je tudi edini od Slovencev obkrožil kazenski krog, a kljub temu napredoval na deveto mesto. Čeprav so bile razlike do najboljših že zelo velike, je Bauer z dobro strelsko predstavo pridobil še eno mesto in kot osmi prečkal ciljno črto.

Kočevarju se pozna bolezen
"Res je bila zame precej težka tekma, malo pa se mi pozna tudi še bolezen od prejšnjega tedna. Mislim, da se bom tekaško lahko še popravil in bo že naslednja tekma boljša. To je bil najboljši ognjeni krst in doživeti takšno bučno navijanje je zares poseben občutek," je svoj prvi nastop v svetovnem pokalu ocenil Kočevar.

"Druga predaja mi bolj ustreza kot zadnja, vendar pa bi raje videl, da bi imel na progi bolj neposreden stik z najboljšimi konkurenti, ker bi potem lahko še hitreje tekel in še bolj napredoval. Za začetek leta bi tudi na tekmah posameznikov, torej že na sprintu, rad popravil bled vtis iz starega leta," pa je menil Fak.

Velepec zadovoljen
"Če pogledamo zaostanek za zmagovalci po prvi predaji in ob koncu tekme, lahko ugotovimo, da smo s tremi tekmovalci zmanjšali zaostanek. Žal Kočevar ni zdržal pritiska, imel pa je tudi izredno smolo s počasnim snegom. Z rezultatom smo torej pogojno lahko zadovoljni. Tri tekmovalce bi ocenil z oceno odlično, tudi Mariča, ki se zaradi nemogočih razmer na strelišču ni mogel izogniti kazenskemu krogu, in četrtega le pogojno, ker ta trenutek pač nimamo štirih enakovrednih tekmovalcev," je slovenski nastop videl trener Uroš Velepec.

Na petkovi ženski šprinterski preizkušnji ob 18.30 bosta nastopili Teja Gregorin in Andreja Mali.

Moška štafeta, 4 x 7,5 km:          *  
 1. ITALIJA            1:30:49,1 (0+5) 
    de Lorenzi/Windisch/Windisch/Hofer 
 2. RUSIJA                  +6,1 (2+13)
    Šipulin/Graničev/Ustjugov/Volkov   
 3. ŠVEDSKA                 32,7 (0+6) 
    Arwidson/Ferry/Lindström/Bergman   
 4. NEMČIJA               1:03,0 (1+14)
 5. NORVEŠKA              2:38,0 (3+13)
 6. AVSTRIJA              2:39,4 (2+15)
 7. FRANCIJA              3:08,5 (3+16)
 8. SLOVENIJA             3:18,7 (1+9) 
    Kočevar/Fak/Marič/Bauer            
 9. ČEŠKA                 3:39,2 (3+14)
10. UKRAJINA              3:45,7 (4+15)
                                       
     * - kazenski krogi + poprave