Noriaki Kasai bo junija dopolnil že 44 let, a še vedno dosega imenitne rezultate in se v vrhu svetovnega pokala bojuje s skakalci, med katerimi večina sploh še ni bila rojena, ko je Japonec že skakal med svetovno elito. Foto: EPA
Noriaki Kasai bo junija dopolnil že 44 let, a še vedno dosega imenitne rezultate in se v vrhu svetovnega pokala bojuje s skakalci, med katerimi večina sploh še ni bila rojena, ko je Japonec že skakal med svetovno elito. Foto: EPA

Po drugi tekmi svetovnega pokala v Saporu, kjer je japonski veteran skočil na tretje mesto, je prejel dva certifikata za vpis v knjigo rekordov. Je rekorder po številu nastopov na nordijskih svetovnih prvenstvih, saj je med letoma 1989 in 2015 nastopil na 12. Obenem je v knjigo vpisan tudi po številu nastopov na tekmah svetovnega pokala. Rekord na certifikatu znaša 488 tekem, a je potem že v Saporu dodal dva nova nastopa. V svetovnem pokalu nastopa od leta 1988, ko je debitiral na tekmi v Saporu, kjer tudi živi.

Na Kulmu 2014 postal najstarejši zmagovalec
Kasai ima v lasti številne rekorde. Tako je na primer z ruskim sankačem Albertom Demečenkom rekorder po številu nastopov na zimskih olimpijskih igrah. Kasai se je udeležil že sedmih. Na zadnjih igrah v Sočiju je postal najstarejši skakalec z olimpijsko kolajno, potem ko je bil star 41 let in 256 dni, ko je z Japonsko dobil bronasto medaljo na ekipni tekmi. Dva dni prej si je na veliki napravi priskakal srebrno odličje.

Kasai že dolga leta navdušuje v svetovnem pokalu - s svojo karizmo, nepozabnim nasmehom, prefinjenim slogom, ko se agresivno uleže med smuči, in ne nazadnje tudi rezultati. Svetovni prvak v poletih je na primer postal že leta 1992, prvo olimpijsko medaljo pa je dobil dve leti pozneje. V svetovnem pokalu je zbral 17 zmag, ko je slavil leta 2014 na prvi tekmi poletov na Kulmu – družbo mu je na drugem mestu delal Peter Prevc, ki je naslednji dan slavil prvo zmago med svetovno elito, Kasai pa je bil tretji – je postal tudi najstarejši zmagovalec tekem svetovnega pokala. Nato je bil najboljši še novembra 2014 v Kuusamu.

Upokojitev še ni blizu
"Ko sem bil otrok, sem sovražil, če sem kjer koli kakor koli izgubil. Morda je to skrivnost mojega uspeha. Veliko ljudem bi se rad zahvalil, da so bili ob meni ob teh dosežkih. Zame je zelo pomembno, da me ljudje spoštujejo in cenijo,
" je dejal Kasai, ki bo po napovedih še kar nekaj časa tekmoval. Tako ali tako je Kasa-san poleg domačih skakalcev najbolj priljubljen tekmovalec na vseh prizoriščih svetovnega pokala in vsa skakalna elita ga neizmerno spoštuje.

Pred časom je dejal, da ko je bil star 40 let, se je odločil, da bo skakal do 50. leta, a se Saporo zdaj poteguje za organizacijo olimpijskih iger in zdaj že dvomi, ali ne bo skakal še dlje. Tedaj bo star skoraj že 54, a vseeno je to, kot pravi "prevelika priložnost, ki je ne sme zamuditi ". Njegov velik cilj so igre v Pjongčangu v Južni Koreji leta 2018, kjer bi rad pred družino dobil novo medaljo.