Miha Kürner (desno) je državni prvak v veleslalomu, vendar pa v svetovnem pokalu še ni prismučal do točk. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Miha Kürner (desno) je državni prvak v veleslalomu, vendar pa v svetovnem pokalu še ni prismučal do točk. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Smučanje s pogledom na Matterhorn - užitek, ki ga ob lepih dnevih ponuja ledenik nad Zermattom. Foto: EPA
Kdo se bo pridružil Gorzi in Jazbecu?

Mesarsko izrazoslovje morda komu ne bo všeč, a naj kar takoj povemo, da vlada v slovenski reprezentanci zelo sproščeno ozračje, zato Kürnerjeve "grožnje" njegovi kolegi ne jemljejo osebno. "Skoraj vsak dan imamo v bistvu tekmo, saj se štopamo in se je treba 'metat dol'. Samo jadrati 'na easy' proti cilju - to ne gre," pravi 23-letni alpski smučar iz Mošenj pri Radovljici. Danes ali jutri ga na ledeniku Möltall čakajo slovenske kvalifikacije, ki bodo povedale, kdo bo poleg Aleša Gorze in Janeza Jazbeca v nedeljo štartal na uvodnem veleslalomu sezone. In kdo bo zvečer zastonj pil pivo, saj so fantje dogovorjeni, da se motivirajo tudi na ta način. Poleg Kürnerja se za tretje mesto borijo še Bernard Vajdič ter tekmovalci iz ekipe za hitri disciplini Andrej Šporn, Andrej Križaj in Boštjan Kline.

Na velikih tekmah je vse mogoče
Miha Kürner se pri 23 letih počasi prebija naprej. Marca 2007 je bil na mladinskem svetovnem prvenstvu v slalomu šesti. Takrat je zmagal Matic Skube, drugi pa je bil Marcel Hirscher. Avstrijec je edini, ki mu je od tiste generacije uspel hiter skok med najboljše, preostali se morajo sprijazniti s tem, da stopničk po navadi ne moreš preskakovati. Vsaka točka bo letos za Kürnerja uspeh, čeprav v šali napoveduje velik uspeh na svetovnem prvenstvu v Garmischu: "Zakaj mi ne bi uspelo - na svetovnih prvenstvih se dogajajo presenečenja. Favoriti bodo pod pritiskom, jaz ne!" Svojo paradno disciplino bi težko izbral, nam je pa zaupal, da uživa v hitrosti: "Zdajle smo trenirali smuk v Pitztalu. Nora disciplina! Na štartu niti ne pomisliš, kako boš tehnično smučal. Pomembno je, da prideš v cilj." Za slalom pravi, da ga najraje vozi takrat, kadar je borbeno razpoložen, kadar bi se rad tepel. Mimogrede, pred kratkim se je srečal z Dejanom Zavcem.

Ko na 3.000 metrih manjka kisika ...
O filozofiji treninga se med fanti veliko govori. Naj trenirajo kot Kostelića 'do nezavesti' ali pa naredijo le nekaj voženj in tisto na polno? "O tem se res veliko pogovarjamo. Sem pristaš tega, da se trenira veliko. Meni to ustreza. Vem, da potrebujem več, kot na primer Aleš Gorza, da se ogrejem. Poleg tega enostavno rad smučam. Poleti, ko prideš na višino 3.000, uživam v sončnih vzhodih. Ni mi težko, rad imam veliko količino treninga. Res pa je, da je treba med sezono, tik pred tekmo, narediti le nekaj kakovostnih voženj. Poleti je treba seveda paziti, da je trening na visoki nadmorski višini pametno načrtovan. Če se 'vržeš na glavo' vsako vožnjo, tvegaš poškodbo. Ne moreš verjeti, kako se višina pozna. Že zjutraj, ko prineseš s seboj dva ali tri pare smuči na teren, čutiš kisle noge in komaj dihaš. Potrebuješ več premora."

Romantični Zermatt
Fant, ki v reprezentanci s šalami skrbi za dobro ozračje, se je nove sezone lotil zelo resno in pravi, da je dobro pripravljen. Najbolj všeč so mu bili treningi v Zermattu: "Zermatt je res lep, Matterhorn se sveti, proge so široke, imaš 'avtocesto', Švicarji vse uredijo 'v nulo'. Lahko pa je tudi pusto, skale so turobne, če ni sonca. Všeč mi je tudi vasica, po kateri vozijo le električni avtomobili. Kar romantično je." In če končamo s pivom: gredo fantje zvečer med pripravami tudi na kakšno pivo? "Zelo redko, nihče si noče privoščiti tega. Težko je vstati naslednje jutro ob petih. Poleti se zgodaj začne dan in varčuješ energijo, kjer je le možno."

Kdo se bo pridružil Gorzi in Jazbecu?