Hans Grugger dobro okreva in po vsej verjetnosti se bo lahko vrnil v svetovni pokal. Foto: EPA
Hans Grugger dobro okreva in po vsej verjetnosti se bo lahko vrnil v svetovni pokal. Foto: EPA

Avstrijski alpski smučar bo še nekaj časa v umetni komi, ima pa dobre možnosti za ozdravitev. Zdravstveno stanje je stabilno in zdravniki so precej optimistični, da bo 29-letnik, ki je pri padcu v Mišnici (tako se imenuje prva past na zloglasni progi Streif) utrpel hude poškodbe možganov, povsem okreval.

Kot avtomobili - z varnostno blazino?
Medtem so se okrepili pritiski, naj Mednarodna smučarska zveza (Fis) poskrbi za večjo varnost smukačev. Vodja tekmovanj za svetovni pokal Günter Hujara odgovarja, da se trudijo in da celo razvijajo kombinezon, ki bi vseboval nekakšno varnostno blazino. Ta bi se ob padcu sprožila in ublažila udarce.

Kostelić ne razume, zakaj skoka niso spremenili
Od smučarjev je bil najbolj kritičen junak letošnjega pokala Hahnenkamm Ivica Kostelić. "Ko se je Senna v Imoli zabil v zid, je to povzročilo pretres v Mednarodni avtomobilistični zvezi in v formuli ena se je vse spremenilo. Pri nas pa je skok, ki je terjal tako hud davek, ostal nespremenjen," je bil jezen Hrvat. No, skok v Mišnici so v resnici nekoliko olajšali, tako da na tekmi ni bilo večjih težav.

Streif vedno bil in vedno bo smrtno nevaren
Grugger je sicer že tretji tekmovalec, ki se je v zadnjih štirih letih huje poškodoval na progi Streif, znani po svojih nevarnih grbinah, zavojih in skokih. Leta 2008 je Američan Scott Macartney utrpel možgansko poškodbo ob padcu pri zadnjem skoku, leta 2009 pa je imel v podobni nesreči hude poškodbe možganov in pljuč Švicar Daniel Albrecht. Oba sta okrevala in se vrnila na tekme svetovnega pokala.