Kranjec je v Planici postavil piko na i  sijajni sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kranjec je v Planici postavil piko na i sijajni sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Janus
Goran Janus je preporodil slovenske skakalce. Glavni trener se zaveda, da bo tako sezono težko ponoviti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenski skakalci v Planici zaokrožili sijajno sezono
Janus, Kranjec in Tepeš po koncu sezone
Kranjec poletel do malega kristalnega globusa

Slovenski skakalci so v letošnji sezoni na novo postavili številne mejnike. Krepko so presegli najboljši dozdajšnji točkovni izkupiček v razvrstitvi za Pokal narodov in s 3.412 točkami zasedli izjemno četrto mesto. Kranjec je v petek postal prvi Slovenec z zmago na velikanki bratov Gorišek, v Vikersundu je osvojil zlato medaljo na svetovnem prvenstvu. Ekipno so slovenski orli dosegli prvo zmago na poletih v Oberstdorfu, na svetovnem prvenstvu v Vikersundu pa so se veselili brona.

"Za menoj je res super vikend - zmagal sem, v soboto smo bili ekipno četrti, v nedeljo pa tretji in dobil sem tako želeni mali globus, kar je bil tudi moj cilj pred Planico. Psihično je bil zame res težek konec tedna, saj so vsi to od mene pričakovali in mi je bilo težko. Bal sem se napak, a jih nisem naredil, tako da sem res vesel," je Kranjec strnil vtise po nepozabnem uspehu v Planici, ko je drugič v karieri dvignil mali kristalni globus za skupno zmago v poletih. Ob zadnjem nastopu v letošnji zimi so mu vsi štirje trenerji (Goran Janus, Jani Grilc, Nejc Frank in atletski trener Matjaž Polak) dali znak z zastavicami in šlo mu je kar na smeh.

Komaj čaka, da bo Planica dokončana
"Vse svoje cilje sem izpolnil in celo presegel, le na novoletni turneji sem za mesto zgrešil uvrstitev med najboljše tri. Res je za menoj sanjska sezona, saj vse imam, vse, kar sem želel, sem osvojil," je pojasnil "leteči Kranjčan" in se že ozrl k novim izzivom: "Treba si bo zastaviti nove cilje, nekaj jih že imam v glavi. Zdaj je čas za počitek, napolniti si bo treba baterije, nato moram biti znova lačen treningov. Ko bo Planica dokončana, bo vse še veliko bolje, saj se nam ne bo treba voziti okoli. 120-metrska skakalnica je nujna, Kranj je super za trening med tednom, a glavni treningi so vendarle na 120-metrskih napravah. Naša generacija ni imela možnosti za treninge v Planici, vesel pa sem, da jo bodo mladi skakalci imeli."

Z glavnim tekmecem za mali kristalni globus Daikijem Itom velikokrat kakšno rečeta, v Planici pa se je Japonec držal bolj zase. Kranjec se je največ družil z Björnom Einarjem Romörnom. Oba sta skakala tudi s kamero na čeladi. "Zmagati v svetovnem pokalu je zelo težko. Na vsaki tekmi jih lahko zmaga vsaj deset, moraš imeti tudi srečo. Eden izmed mojih naslednjih ciljev je, da me boste novinarji prenehali klicati letalec, saj sem zmagal tudi že na manjših skakalnicah. To res čakam, da se vam bom nato malce smejal," je bil odlično razpoložen 30-letni Kranjčan, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala končal na devetem mestu, zbral je 829 točk.

Janus je posebna "pojava"

"Novo strokovno vodstvo je prineslo same pozitivne spremembe. Kvalitetno se trenira, vse poteka v sproščenem vzdušju. Trener Janus ima pravi sistem, vsak opravlja naloge na svojem področju. Gorana poznam že dolgo časa, on je posebna "pojava". Zaupal sem mu, vedno je prisotno veliko smeha. Zelo pomembno je, da ekipa tako dobro skače. Ko sem bil na nemški turneji na 16. mestu, je bil Peter Prevc četrti. Takrat je on povlekel, Jure Šinkovec je bil 1. januarja v Garmischu boljši od mene. Takoj sem mu rekel, da ga bom na naslednji tekmi "nabil". Med nami vlada zdravo rivalstvo, zato smo tudi tako uspešni. Zelo dobro se razumemo med seboj, privoščimo uspehe drug drugemu. Janus je prinesel nekaj novega, čeprav v skokih uživam že zadnjih petih pet. Ko sem bil star 23 ali 24 let, mi je bilo zelo težko," je bil zelo zgovoren najboljši letalec na svetu.

Naslednja cilja sta Indija in Brno
"Veselim se že odhoda v Indijo, nahrbtnik na rame in gremo. Morda pridem še bolj suh nazaj. Upam, da grem letos dvakrat v Brno z Gašperjem Čarmanom, v načrtu imam tudi obisk Grobnika. Če bom imel čas, bi šel gledat tudi kakšno dirko svetovnega prvenstva v motociklizmu. Že v lanski sezoni sem hotel oditi v Španijo, pa smo dobili le tri vstopnice. Želim si dobiti kvalitetno vstopnico za MotoGP, saj bi rad videl vse skupaj od blizu. Tudi trener Janus mi je dejal, da naj grem, saj bi se tako še dodatno sprostil. Seveda bi rad spoznal Valentina Rossija, čeprav vem, da je to zelo težko," je še dodal veliki slovenski športni junak.

Janus: Vrhunec je zlato v Vikersundu

Zelo zaslužen za vse sijajne uspehe je glavni trener Janus. "Nisem pričakoval, da bomo v letošnji sezoni presegli toliko mejnikov. Vrhunec sezone je bila zame zmaga Kranjca v Vikersundu na svetovnem prvenstvu. Zdaj je jasno, da bodo pričakovanja v naslednji sezoni še večja. Potrudili se bomo, da bi zadržali ta nivo. Veliko je odvisno tudi od Smučarske zveze Slovenije, v letošnji sezoni je vse potekalo brez težav. Imel se pogodbo za eno sezono z možnostjo podaljšanja za dve leti. Zdaj se bo verjetno pogodba avtomatično podaljšala," se je kar malce nasmehnil Janus.

Ob koncu sezone večerja in striženje las

Zdaj ga čakajo prijetnejše stvari. Kakšen mesec bo imel za oddih: "Upam, da bo tudi takrat, ko nam ne bo šlo, z nami toliko ljudi, kot jih je zdaj. Vsi se razumemo med seboj, trenerji in tekmovalci, brez prave kemije ne bi bilo takšnih izidov. Hodimo po zelo tanki črti. Zdaj nas čakajo prijetne stvari. Robi nas bo vse povabil na prijetno večerjo, čaka me tudi striženje, čeprav sem si izbral najlažjo možno stvar, ker nimam nič las. Tu sem odigral taktično. Kakšen mesec dni se nato ne bomo videli, čeprav nismo naveličani eden drugega. Nimam še načrtov za dopust. Potreboval bom kakšna dva tedna, da zberem vse misli, potem smo pa znova na začetku."

Slovenski skakalci v Planici zaokrožili sijajno sezono
Janus, Kranjec in Tepeš po koncu sezone
Kranjec poletel do malega kristalnega globusa