Dominik Paris je prevzel tako vodstvo v svetovnem pokalu kot v smukaškem seštevku. Foto: EPA
Dominik Paris je prevzel tako vodstvo v svetovnem pokalu kot v smukaškem seštevku. Foto: EPA
Dominik Paris, kralj slovite proge Stelvio

30-letni Italijan je leta 2012 prvo zmago v svetovnem pokalu dosegel prav na Stelviu. Tedaj si je prvo mesto na smuku delil z Avstrijcem Hannesom Reicheltom, ki je tokrat padel in so ga s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Potem ko se je slovito prizorišče vrnilo v svetovni pokal, je Paris Stelvio vzel povsem za svojega. V zadnjih treh letih je tu dobil štiri smuke zapored, lani pa je slavil še na superveleslalomu.

Izjemno je nastopil že v petek, ko so italijanski organizatorji nadomestili smuk iz Val Gardene. Smuk je bil nekoliko krajši od tradicionalnega na Stelviu, za Parisom pa so se tokrat razvrstili Feuz, Matthias Mayer in Aleksander Aamodt Kilde. V soboto je Paris spisal podoben scenarij, za veliko presenečenje pa je poskrbel Kryenbühl, ki je na drugo mesto z imenitnim nastopom prišel s številko 25.

Paris se je na progo podal s številko devet. Tudi tokrat je vozil zelo napadalno, ves čas agresivno v smukaški preži in takoj razvil veliko hitrost, a pri vseh vmesnih časih le ni bil najhitrejši. Pri drugem in tretjem je bil hitrejši Mayer, toda srednji del je Paris odpeljal izjemno. Natančen je bil pri vseh zavojih, v primerjavi s petkom je tokrat na prečnem prehodu prišel višje. Na vmesnem času po skoku San Pietro je veliko pridobil, niti veter ni zmotil izjemnega ritma in nastop stopnjeval do cilja, kjer je za 1,61 sekunde prevzel vodstvo.

Nov izjemen nastop Parisa v Bormiu

Feuz je bil zgoraj, kjer je v petek nekoliko izgubil, tokrat hitrejši. 32-letni Švicar je podobno ves čas napadal, a bil malce pozen pred skokom, kar se je nato poznalo pri času. V cilju je zaostal 26 stotink. Ko se je zdelo, da se vrstni red pri vrhu ne more več premešati, pa se je na progo podal 25-letni Kryenbühl. Ves čas je bil blizu, nato pa pri četrtem in zadnjem vmesnem času celo 12 stotink pred Parisom, toda do cilja je izgubil še dve desetinki.

Kryenbühl je v petek v Bormiu s 13. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev v karieri, dan zatem pa je resno ogrozil kraljevino Parisa na Stelviu. Vseeno je torej Južni Tirolec skupaj petič, sicer pa četrtič zapored slavil na smuku v Bormiu. Zdaj ima že 14 smukaških zmag, s čimer je med aktualnimi smučarji najuspešnejši. Po zaslugi Kryenbühla je Feuzu, ki je na zadnjih 17 smukih 15. končal na stopničkah, odvzel vodstvo v specialni razvrstitvi kraljeve discipline, na vrh pa je prvič v karieri skočil tudi v seštevku svetovnega pokala.

Po petkovem razočaranju je tudi v soboto sledila slovenska 'ničla'. Do cilja je prismučal le Boštjan Kline, ki je bil z zaostankom 3,79 sekunde 38. Martin Čater in Miha Hrobat sta odstopila, Klemen Kosi, ki je lani v Bormiu grdo padel, pa na drugem mestu ni štartal. "Današnja tekma je bila eden vrhuncev te sezone. Lepo vreme, dobra podlaga, napeto vse do konca ... Žal pa je po številki 26 na delu proge občasno prihajalo do močnih sunkov vetra. Žrtvi vetra sta bila tudi Čater in Hrobat, ki zato nista nadaljevala vožnje in sta žal ostala brez uvrstitve. Kline pa, razen v zaključni strmini, ni bil konkurenčen in je ostal brez točk," je povedal glavni slovenski trener Peter Pen.

V nedeljo bo v Bormiu še kombinacija, na kateri bo slovenske barve zastopal tudi svetovni prvak Štefan Hadalin. To bo zadnja tekma alpskih smučarjev v letu 2019. Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnjo nedeljo s slalomom v Zagrebu, naslednji smuk pa bo čez tri tedne, ko sta zapored na sporedu dve sloviti prizorišči, Wengen in Kitzbühel.

Končni vrstni red:                     
 1. D. PARIS            ITA     1:55,37
 2. U. KRYENBÜHL        ŠVI       +0,08
 3. B. FEUZ             ŠVI        0,26
 4. A. A. KILDE         NOR        0,73
 5. M. MAYER            AVT        0,84
 6. N. HINTERMANN       ŠVI        0,88
 7. J. CLAREY           FRA        1,09
 8. A. THEAUX           FRA        1,40
 9. M. MUZATON          FRA        1,53
10. V. KRIECHMAYR       AVT        1,61
...                                    
38. B. KLINE            SLO        3,79
Odstop: Čater, Hrobat, Reichelt, Roger,
Franz ...                              
SMUK (4/10)                                                           
 1. D. PARIS            ITA       304
 2. B. FEUZ             ŠVI       300
 3. J. CLAREY           FRA       162
 4. A. A. KILDE         NOR       158
 5. M. MAYER            AVT       150
 6. V. KRIECHMAYR       AVT       142
 7. T. DRESSEN          NEM       141
 8. A. THEAUX           FRA       108
  . U. KRYENBÜHL        ŠVI       108
10. M. BAILET           FRA        94
...                                  
39. K. KOSI             SLO        11
44. M. ČATER            SLO         5
SKUPNO (13/45)                      
  1. D. PARIS            ITA       449
  2. A. A. KILDE         NOR       394
  3. H. KRISTOFFERSEN    NOR       379
  4. M. MAYER            AVT       362
  5. B. FEUZ             ŠVI       361
  6. V. KRIECHMAYR       AVT       338
  7. A. PINTURAULT       FRA       301
  8. T. DRESSEN          NEM       231
  9. M. ODERMATT         ŠVI       222
 10. M. CAVIEZEL         ŠVI       217
 11. K. JANSRUD          NOR       208
 12. J. CLAREY           FRA       204
 13. Ž. KRANJEC          SLO       194
 ...                                  
 78. K. KOSI             SLO        25
 87. Š. HADALIN          SLO        18
 94. M. HROBAT           SLO        15
104. M. ČATER            SLO        10
119. B. KLINE            SLO         2