Lara Colturi. Foto: Facebook
Lara Colturi. Foto: Facebook

Ko se je izjemno nadarjena smučarka iz Torina letos maja odločila, da zapusti "azzurre" in začne nastopati pod albansko zastavo, je le redkokdo razumel to potezo. Mladenka vedno poudarja, da ne obžaluje odločitve, sicer pa o tej temi ne govori prav rada. V svoji družinski ekipi ima vse, kar potrebuje, največja zaupnica je njena mati Daniela Ceccarelli (leta 2002 olimpijska prvakinja v superveleslalomu), ki je glavna trenerka in pobudnica odločitve o dvojnem državljanstvu, potem ko je nekaj časa kot trenerka pomagala albanskemu smučanju. V ekipi pomaga tudi oče Alessandro, ki je smučarski učitelj.

Prelomen trenutek za albansko smučanje
"Debitirala bom res zgodaj, to drži, vendar sem veliko trenirala," je povedala smučarka, ki je v kategorijah U-14 in U-16 pridno pobirala naslove na italijanskih državnih prvenstvih. Na začetku tekmovanj v svetovnem pokalu se bo osredotočila predvsem na tehnični disciplini, na startu jo tako lahko pričakujemo tudi na slalomu v Leviju (19. in 20. novembra). Albanija bo imela tako v ženskem smučanju prvič svojo predstavnico na najvišji ravni tekmovanja.

Daniela Ceccarelli je bila pred 20 leti olimpijska prvakinja v superveleslalomu. Foto: EPA
Daniela Ceccarelli je bila pred 20 leti olimpijska prvakinja v superveleslalomu. Foto: EPA

Poleti zmagovala na južni polobli
Letošnje poletje je bilo za Laro Colturi izjemno uspešno, v južnoameriškem pokalu je nizala zmage, a te tekme niso prav odmevne, saj je konkurenca slaba. Na veleslalomu na argentinskem smučišču Cerro Catedral je za 81 stotink ugnala drugouvrščeno Američanko Sarah Schleper, ki tekmuje za Mehiko. Za smučanje vsekakor nenavaden vrstni red na vrhu: Albanka pred Mehičanko! Mimogrede, 43-letna Sarah Schleper je edino zmago v svetovnem pokalu dosegla leta 2005, ko Colturi še ni bila rojena.

Želi se le zabavati
Če pogledamo FIS-točke, ima Lara Colturi najboljši položaj v slalomu, kjer je na 94. mestu. V veleslalomu je na 118. mestu. V soboto v Söldnu bo startala bolj v ozadju in bilo bi kar presenečenje, če bi že na prvi tekmi prišla v finale in osvojila točke. "Nobenega cilja nimam razen tega, da se zabavam," je povedala. In verjetno si bo želela biti na hudi söldenski strmini čim bolj na robnikih. Na družabnih omrežjih ima namreč zapisano, da obožuje avanture na robnikih oziroma, kot bi rekli slovenski smučarji, "na kanti" ("Loving adventure on the cutting edge").

Vzornica je Mikaela Shiffrin
Njen debi v svetovnem pokalu je sicer podobno težko pričakovan, kot je bil debi Janice Kostelić (23. januarja 1998 v Cortini) in Mikaele Shiffrin (11. marca 2011 v Špindlerjevem mlinu). Američanka, ki jo Lara Colturi postavlja za svojega glavnega idola (ob njej pa še Lindsey Vonn in Marcela Hirscherja), je debitirala le dva dni pred 16. rojstnim dnem in se ni prebila v finale.

Najmlajša smuarka v zgodovini svetovnega pokala je sicer Regine Mösenlechner, ki je sredi 70. letih startala s 14 leti, devetimi meseci in tremi dnevi.