Ted Ligety je nedeljsko tekmo v Söldnu končal na zmagovalnem odru. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety je nedeljsko tekmo v Söldnu končal na zmagovalnem odru. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety in Jure Košir
Jure Košir (desno) se je podal v poslovne vode, kjer mu bodo številna osebna poznanstva prišla še kako prav. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety
Ligetyja sta v Söldnu Daniel Albrecht in Didier Cuche prehitela za več kot sekundo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety
Ligety je v zadnjem času poleg Bodeja Millerja najbolj uspešen ameriški smučar. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety
Marca je zmagal na veleslalomu v Kranjski Gori, kar je bila njegova druga zmaga v svetovnem pokalu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety
Ligety je aktualni olimpijski prvak v kombinaciji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jure Košir gostil Teda Ligetyja

Ameriški smučar in lanskoletni zmagovalec seštevka v veleslalomu postaja čedalje bolj zaželena tarča športnih novinarjev - uspešen je, za razliko od kakšnega Grangea govori angleško, s svojimi rožnatimi očali in vedno v novo smer štrlečimi slamnatimi lasmi pa je eden bolj slikovitih likov v beli karavani. Ni sicer Bode Miller, a predstavniki sedme sile s(m)o se že davno sprijaznili, da je lažje dobiti intervju z ameriškim predsednikom kot pa z ameriškim "enfant terriblom" smučanja.

Ligety se vprašanjem, povezanim z Millerjem, kljub temu navadno ne more ogniti, a mu je v tolažbo verjetno dejstvo, da je ledeniški veleslalomski uvod konec tedna v Söldnu končal kot tretji - sedem mest pred sedem let starejšim rojakom.

Preden tekmovalec iz Park Cityja v Utahu jutri odleti v domovino (se le bližajo volitve - mimogrede, kot večina ameriških smučarjev tudi on podpira Obamo), ga je Jure Košir v promocijske namene pripeljal še v Ljubljano. Ligety se je sprehodil po nedavno odprti Koširjevi športni trgovini, poziral ob Rossignolovih smučeh - opremljevalec tako Teda kot Koširja - nato pa bil na voljo še za nekaj intervjujev. Z njim se je za MMC pogovarjala Kaja Sajovic.



Ted, prva tekma sezone je za vami. Kaj ste potegnili iz nje?
Prav gotovo se mi je zdela dobra tekma. Navdušen sem, da sem bil na stopničkah, saj je vedno težko priti v novo sezono, nihče ne ve točno, kje stoji ..., biti tretji je dobro, bil pa sem malce razočaran, da sem bil skoraj 1,5 sekunde zadaj. Kljub temu sem zadovoljen.

Vas je predstava katerega izmed vaših tekmecev presenetila - pa naj si bo v pozitivnem ali pa v negativnem smislu?
Ja, presenečen sem bil, kako hitra sta bila (Didier) Cuche in (Daniel) Albrecht. Mislim, res sta dominirala nad vsemi. Pred tekmo sem treniral z Bodejem, zato sem pričakoval, da se bo on bolje odrezal, in tudi za Aksla (Lunda Svindala) sem pričakoval, da bo boljši. A to je šele prva tekma sezone in imamo še veliko časa, tako da pričakujem, da bosta fanta še vse nadoknadila.

Kako to, da ste se po tekmi v Söldnu zmedli in vas je moral Cuche poditi iz stopničke za drugouvrščenega? Dolgo poletje, pa ste že pozabili, kako gredo te stvari?
Bil sem iz strani, pa enake višine sta stopnički, ja, mislil sem, da sem si prav zapomnil ...

Letos je prišlo pri ameriški reprezentanci do precej drstične menjave trenerjev - odšel je Phil McNicol, vaš novi trener je postal Sasha Rearick. Ste se že privadili na spremembe?
Pravzaprav je novo trenersko osebje resnično odlično - zdaj je to gruča mladih fantov, s katerimi se izjemno zabavamo. Je zares dobra skupina.

Trenirate tudi hitre discipline. Mislite, da je resnično možno biti dober vsestranski smučar in še vedno ohranjati vrhunsko formo v vaši paradni disciplini, slalomu? Bodeju to ni uspelo.
Mislim, nedvomno je res, da je težje, ko se začneš bolj posvečati smuku in superveleslalomu. Se pozna pri slalomu. Ampak poglejte recimo (Benjamina) Raicha, ki mu gre včasih kar dobro v smuku in v slalomu, pred nekaj leti pa sta to uspešno počela (Kjetil Andre) Aamodt in Lasse (Kjus). Ni lahko, a je definitivno mogoče.

Katere tekme v sezoni se najboj veselite?
Misim, da bo letos svetovno prvenstvo res kul - Val d'Isere mi je izredno všeč. Ampak vsako leto se tudi veselim Kranjske Gore - tisti hrib je bil zame vedno dober. (Ligety je na Vitrancu osvojil prve točke za svetovni pokal, prvič zmagal v evropskem pokalu ..., op. a.)

Jure Košir vas tu v Sloveniji resnično navdušeno promovira. Kako je, da imate njega ob svoji strani in kakšne nasvete vam daje?
Po Juretu sem se kot smučarju vedno zgledoval, ko sva še smučala skupaj - moja prva in njegova zadnja leta v svetovnem pokalu - in vedno je kul, da te podpira takšen tip. Zdaj pa naju je povezalo njegovo sodelovanje z "Rossijem" (Rossignol). Kul je tudi zato, ker je bil prav on eden izmed mojih otroških idolov, zato je super imeti ta odnos.

Matthias Lanzinger (zaradi poškodbe pri padcu v Kvitfjellu so mu amputirali nogo, op. a.) je nedavno napovedal tožbo proti FIS-u. Mislite, da bo to imelo kakršen koli vpliv na pereče vprašanje varnosti na tekmah?
Upam da bo. FIS mora definitivno varnost vzeti resno in po tem primeru se že vidi, da so začeli stvar jemati resneje. Glede Lanzingerja je nedopustno, koliko napak se je zgodilo pri njem.

Imate vaš veleslalomski globus na kakem posebnem mestu ali ga morda po Millerjevem vzgledu uporabljate v alternativni namen? Kot obtežilec papirja, morda ...?
Ne, ni obtežilec papirja. Imam ga v hiši svojih staršev in oni imajo pod nadzorom vse moje nagrade in podobno.

Kaja Sajovic

Jure Košir gostil Teda Ligetyja