Ligety za razliko od najbolj zaželenega intervjuvanca v svetovnem pokalu Bodeja Millerja še vedno potrpežljivo odgovarja na vsa novinarska vprašanja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ligety za razliko od najbolj zaželenega intervjuvanca v svetovnem pokalu Bodeja Millerja še vedno potrpežljivo odgovarja na vsa novinarska vprašanja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety
V Bormiu bo naskakoval svoj prvi mali globus - v igri je bil že predlani v slalomu. Tokrat ima pred finalom 27 točk prednosti pred Raichom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety
S svojimi dolgimi lasmi slamnate barve in živopisanimi smučarskimi očali Shred - znamka, ki jo je ustanovil in oblikoval sam - je Ted eden najbolj prepoznavnih smučarjev belega cirkusa. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety
Na novinarski konferenci po zmagi v soboto je Ligety dobil le eno vprašanje, pa še to je bilo vezano na Bodeja. Ted, ki z Millerjem dobro sodeluje, bi vseeno raje videl, če bi že lahko stopil iz rojakove sence. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety
Sodi v tisto generacijo smučarjev, ki imajo najbolj ekstremno linijo in nagib smuči. Foto: EPA
Po dveh veleslalomskih zmagah Bodeja Millerja v letih 2003 in 2004 je letos ponovno Američan osvojil Vitranc. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Vendar je 23-letni dolgolasec iz Park Cityja v Utahu je že rahlo naveličan prizorov, kot smo jih videli na tiskovni konferenci po njegovi zmagi na sobotnem veleslalomu, ko je bilo edino vprašanje zbranih novinarjev vezano na Bodeja. Ted je za mnoge še vedno le kopija sedem let starejšega ter za 29 zmag in štiri naslove svetovnega prvaka bogatejšega Millerja. Hipijevski videz, akrobatska vožnja, ki jemlje dih, zgovornost ...

Prve uspehe kariere je Ligety doživel v slalomu - in veliko teh je bilo vezanih na Vitranc. Zlato olimpijsko medaljo v Torinu mu je prinesla kombinacija - potem, ko sta prav Bode (in Benni Raich) odstopila. Ted priznava, da je imel takrat "več sreče kot pameti", zato je bil skoraj bolj navdušen nad drugo zmago kariere (in drugo v veleslalomu), s katero si je priboril tudi rdečo majico vodilnega v posebnem seštevku veleslaloma.

Z že rahlo slabotnim "Tedom Shredom", kot ga kličejo navijači, smo se pogovarjali po sobotni zmagi in nedeljskem sedmem mestu na slalomu na Vitrancu.

Je bila rdeča majica vodilnega v veleslalomskem seštevku vaš glavni cilj tega konca tedna in ste se morda v prvi vožnji slaloma preveč sprostili (bil je 15. po prvi vožnji)?
V prvi vožnji slaloma sem bil preprosto utrujen. Čutil sem, da je moj krvni sladkor zaradi določenega razloga padel. Ja, to je bilo to. Bil je dolg konec tedna in slabo mi je že ves čas, odkar smo se vrnili v Evropo (po tekmah v Whistlerju pred dvema tednoma, op. a.).

Ko vas opazujemo na progi - pa naj bo to v veleslalomu ali pa v slalomu - ste videti, kot da boste odstopili tako rekoč v vsakem zavoju ...
Ja ... (prikima z nasmeškom, op. a.)

Mislite, da tu kaj izboljšate, ali je to del vašega sloga?
Ja, mislim, da je to del mojega sloga in niti ne bi hotel, da ta del popolnoma izgine, saj ne bi bilo več tako razburljivo! Ampak nedvomno pa moram še delati na svojem ravnotežju in boljšem ohranjanju nadzora.

V soboto je Lindsay Vonn zmagala na smuku nato pa se je s tretjim mestom v kombinaciji še utrdila v skupnem seštevku svetovnega pokala. Fantje kaj spremljate ženske tekme?
Spremljam, kadar ne tekmujem. Danes bi gledal, a kaj, ko sem imel slalom (smeh). Krasno je. Lindsay gre letos tako neverjetno, da je zares lepo gledati, kako se ona zdaj "super trdno" drži tega vodstva.

Veste, da imate letos Američani dobre možnosti, da v Bormiu poberete kar 6 izmed 12 globusov? (Vonnova v smuku in skupnem, Ligety v veleslalomu, Miller v kombinaciji, smuku in skupnem seštevku, op. a.)
(Se zamisli) Ja! Res je lepo, da nam to uspeva v smučarskem športu, ki v Ameriki ni niti približno tako priljubljen kot tu v Evropi, tako da je to nedvomno velik dosežek.

Vaše prve točke za svetovni pokal ste si prismučali prav na tej vitranški strmini. Ima zaradi tega ta hrib kakšen poseben pomen za vas?
Ja, ta hrib je bil na več načinov prelomen zame: prvič med 10, prva zmaga za evropski pokal ... Veliko "prvih" sem dosegel tukaj, zato je zagotovo lepo.

Pri vas Američanih je vse uperjeno v to, da se pri smučanju predvsem zabavate ...
J'p!

V kateri disciplini pa se vi najbolj zabavate glede na to, da tekmujete v vseh?
To je nekako odvisno od tega, v kateri smučam v tistem trenutku najbolje! (smeh) Ne, ampak resno - smuk se mi zdi pogosto najbolj zabaven. Ni tako težko smučati, ko smučaš hitro in še vedno je zabavno, ker moraš ujeti pravi trenutek na skokih in pri tem obdržati hitrost.

Kot nekdo, ki bo čez dve leti branil naslov olimpijskega prvaka v kombinaciji - kako vam je bilo všeč prizorišče prihodnjih olimpijskih iger v kanadskem Whistlerju?
Za smuk in superveleslalom bo sicer dober hrib, a je precej lahek in položen, tako da ni preveč zahteven, kar pa zame ni ravno idealno.

In še skok stran od smučanja. ZDA so v volilni mrzlici. Ste volili v preliminarnih odločitvah (Utah jih je že opravil, op. a.)?
Ne, nisem še volil.

Kakšna preferenca: Obama ali Hillary? Morda McCain?
Hmmm ... Nisem še čisto prepričan. Za zdaj sem še "neopredeljen", bomo videli!

Kaja Sajovic