Janica Kostelić je morala premoč priznati le zadnje čase nepremagljivi Marlies Schild. Foto: Reuters
Janica Kostelić je morala premoč priznati le zadnje čase nepremagljivi Marlies Schild. Foto: Reuters
Navijači Tine Maze v soboto niso videli na delu najboljše slovenske veleslalomistke. Foto: RTV SLO
Annemarie Gerg
Annemarie Gerg, tretja po prvi vožnji, je v finalu padla. Na tleh so bile tudi slovenske smučarke. Foto: Reuters

Snežne padavine in previsoke temperature so tako zmehčale progo, da so trenerji presodili, da bi bila veleslalomska preizkušnja prenevarna in direktor ženskega dela svetovnega pokala Atle Skaardal je v dogovoru z organizatorji tekmo odpovedal.

Toliko snega, tekma pa - odpade
Pod Pohorjem se je sicer zbralo več tisoč gledalcev, ki so v Maribor prišli, da bi spremljali nastop Črnjanke Tine Maze. Ta je po lanskem slavju sodila v ožji krog favoritinj, žreb pa ji je dodelil tudi enako startno številko kot pred letom dni – številko 1.Ob odpovedi številni ljubitelji smučanja niso mogli verjeti svojim ušesom. Mariborski organizatorji so namreč tekmo pod streho spravili tudi v bistveno slabših vremenskih razmerah – višjih temperaturah kot letos in tudi takrat, ko je bilo snega le za vzorec.

Mrzla noč na nedeljo omogočila slalom
Narava pa je letos ponujala naravnost idiličen zimski pogled, na trenutke pa je sneg naletaval tudi ta konec tedna. Nemudoma po odpovedi veleslaloma so se začele širiti govorice o nepravilni preparaciji proge, a časa za žalovanje ni bilo, saj je bilo potrebno progo utrditi za slalom. Poizkusi v soboto popoldne niso obrodili sadov, organizatorji pod vodstvom bratov Rečnik so bili nato uspešnejši v noči s sobote na nedeljo, ko so s hojo in polivanjem vode ter uporabo kemikalij uspeli progo dobro utrditi, tako da so imele dobre pogoje za nastop tudi smučarke z višjimi startnimi številkami.

Kostelićeva izkoristila znano postavitev
Ker na slalomu ni bilo pričakovati dobrih rezultatov slovenskih smučark in ker so številni sploh dvomili o izvedbi tekme, si je nedeljsko tekmo ogledalo le kakšnih 2.000 gledalcev. Ti so lahko videli tretjo zaporedno zmago Avstrijke Marlies Schild, ki je po Lienzu in Sljemenu na najvišji stopnički stala tudi na mariborskem Pohorju. Drugo mesto je zasedla Janica Kostelič, po prvi vožnji šele osma, ki je na drugi progi izkoristila zahtevno postavitev svojega očeta Anteja in razveselila tudi peščico hrvaških navijačev, ki so prosto nedeljo izkoristili za izlet pod Pohorje. Prvič v karieri se je na zmagovalne stopničke v svetovnem pokalu zavihtela 21-letna Švedinja Therese Borssen, ki je zasedla tretje mesto.

V slalomu smo kot nekakšni eksoti
Cilj slovenske reprezentance je bil dve uvrstitvi v drugo vožnjo a se nobeni izmed četverice domačih smučark ni uspelo uvrstiti med trideseterico. Tina Maze, Ana Kobal in Monja Urbič so bile prepočasne, Ana Drev pa je odstopila. Izkupiček sezone 2005/06 v nekdaj paradni slovenski disciplini tako ostajata 24. mesto Tine Maze v Lienzu in 30. mesto Ane Kobal na Sljemenu.

Karavana smučark se sedaj seli v Bad Kleinkirchheim, kjer bodo od 13. do 15. januarja na sporedu hitre discipline.