Nika Prevc je bila najboljša Slovenka v Trondheimu. Foto: www.alesfevzer.com
Nika Prevc je bila najboljša Slovenka v Trondheimu. Foto: www.alesfevzer.com

Ker je bilo prijavljenih premalo tekmovalk, sta odpadli tekmi poletne velike nagrade v Wisli, saj so se skakalke raje odločile za pot na Norveško in celinski pokal, ki je na prizorišču vrhunca prihajajoče zime. Namreč v Trondheimu bo konec februarja nordijsko svetovno prvenstvo.

Z izjemo najboljših Avstrijk je bila konkurenca skoraj popolna. Tudi Slovenke so nastopile z najboljšimi, manjkala je le Nika Vodan, ki se vrača po poškodbi kolena. Točke so dobile štiri od šestih varovank Jurija Tepeša, najboljša med njimi pa je bila Nika Prevc. Dobitnica velikega kristalnega globusa v minuli sezoni je bila po prvi seriji z 92,0 m 14., v finalu pa je pristala pri 99,5 m in napredovala na 11. mesto.

Za zmagovalko je zaostala 44,9 točke. Najboljša je bila Katharina Schmid, ki je imela prvi oceni v obeh serija. Skočila je 103,0 m in 98,5 m ter za 15,1 točke premagala drugo Norvežanko Anno Odine Stroem. Tretja je bila še ena domača adutinja, Thea Minyan Bjoerseth, ki je zbrala 21,2 točke manj od zmagovalke.

V finalu so od Slovenk nastopile še Ema Klinec, ki je bila 18., Tina Erzar, ki je zasedla 19. mesto, in Taja Bodlaj, ki je bila 24. Ajda Košnjek (36.) in Katra Komar (40.) sta ostali brez drugega nastopa. V nedeljo skakalke čaka še ena tekma na srednji napravi.

Zmaga Lindvika, slovenski trio daleč od najboljših

Skakalci so nastopili na poletni veliki nagradi v Wisli, kjer je bil najboljši Marius Lindvik. Norvežan je zmagal s skokoma 133,0 in 135,5 m. Za 14,3 točke je premagal Estonca Arttija Aigra, 18,1 točke pa je na tretjem mestu zaostal Švicar Gregor Deschwanden.

Nastopili so trije Slovenci. V finale sta se prebila Žiga Jelar, ki je bil 26., in Maksim Bartolj, ki je zasedel 30. mesto. Skakal je tudi Domen Prevc, a je bil le 37. Najboljša slovenska skakalca Anže Lanišek in Timi Zajc se privajata na novo opremo, skušata stabilizirati skoke in se bosta po napovedih glavnega trenerja Roberta Hrgote poletnim tekmam pridružila šele v Hinzenbachu (28., 29. september) in Klingenthalu (5. oktober).

Kos najboljši Slovenec v Trondheimu

Močnejša je bila zasedba na celinskem pokalu v Trondheimu, kjer je s 136,5 in 133,0 m zmagal Avstrijec Daniel Huber. Le desetinko je po slabšem finalnem skoku zaostal njegov rojak Manuel Fettner, ki je vodil po prvi seriji, tretji pa je bil Nemec Markus Eisenbichler. Zbral je 3,1 točke manj od zmagovalca.

Lovro Kos je z osmim mestom poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev. Pristal je pri 130,5 in 133,6 m. V finalu je pridobil tri mesta. Pet jih je Žak Mogel, ki je bil s 127,0 in 131,5 m 12. V finalu je skakal tudi Matija Vidic, ki pa je bil diskvalificiran. Jernej Presečnik (37.) in Rok Masle (43.) sta bila prekratka za finale.