Petra Majdič je na novoletni turneji zasedla 6. mesto. Foto: EPA
Petra Majdič je na novoletni turneji zasedla 6. mesto. Foto: EPA
Therese Johaug
Therese Johaug je bila na vzponu le minuto in pol počasnejše od najhitrejšega moškega Lukaša Bauerja. Foto: EPA
Justyna Kowalczyk
Justyna Kowalczyk je Tour de Ski osvojila drugič zapored. Foto: EPA
Majdičeva odlična šesta

Najpomembneje pa je, da bodo še tedaj v spominu ostali zdajšnji junaki, ki krojijo vsakoletno zahtevno tekmovanje, ki se je pred leti porodilo v zamislih nekdanjega povprečnega tekmovalca, Švicarja Jürga Capola, ki pa je z idejo navdušil vodilne može svetovnega smučanja in je zdaj enostavno del njih. Gre namreč za prvega moža tekaškega dela programa v vsaki sezoni, ki nas zapolnjuje med koncem novembra in sredino marca.

Nekatera pravila res smešna
Peta izvedba novoletne turneje je znova prinesla obilo sprememb. Najhuje je, da tudi v tekmovalnih pravilih, ki so na nekaterih tekmah res smešna. Novinarji smo ob tem kot kakšni odvetniki, ki si vedno stvari predstavljajo vsak po svoje. Tudi brez matematičnih sposobnosti ne gre. Še najhuje pa je to, da se običajno ob vseh teh silnih turnejah, ki so že povsem okupirale normalen potek sezone, ob posameznih tekmah niti ne ve, kdo je bil prav tisti dan najboljši, kdo je pobral največ točk. V ospredju je običajno le zmagovalec turneje v celoti, saj je njemu podrejeno prav vse.

Johaugova po krivici povsem v senci zmagovalke
Denimo, tudi letošnja zmagovalka med ženskami Poljakinja Justyna Kowalczyk je bila v četrtek in včeraj zunaj zmagovalnega odra, pa je bila v središču dogajanja. Norvežanka Therese Johaug je sicer požela dnevno zmago in krivične polovične točke. Obenem je odtekla najboljši ženski čas doslej na Alpe Cermis in le dobro minuto in pol za najhitrejšim Čehom Lukašem Bauerjem, pa je na tekmovališču skoraj omenili niso. No, za uteho ji je na bančni račun padlo vsaj nekaj evrov. Ampak znova daleč od tistega, kar sta prejela kralj in kraljica letošnjega in vseh prejšnjih Tourov. Tudi za leta, ki sledijo, so brez vseh dvomov zapisani le zmagovalci in generacije, ki bodo spremljale 59. izvedbo tekaške novoletne serije bodo na začetku seznama videli zapisana Justyno Kowalczyk in Daria Cologno. Seveda, če jih bodo uvodna leta zanimala.

Majdičeva še zadnjič na Alpe Cermis
Na tem večnem seznamu zmagovalcev Tour de Skija ne bo Petre Majdič, ki je v nedeljo še petič premagala zaključni vzpon na Alpe Cermis. Tudi zadnjič. In ob tem smo se spraševali, ali nam bo športna prihodnost kmalu ali sploh kdaj dala tekmovalko ali pa tekmovalca, ki bo na novoletni turneji krojil tudi najožji vrh. Kot vedno je bilo to razmišljanje in pametovanje brezplodno.

Tudi na Peterko čakali dolgo
Tudi domači kronisti, ki so spremljali uvodne korake skakalne turneje, so si najbrž podobno krajšali čas in se spraševali, ali bo kdaj v naših krajih zrasel junak, ki bo za vedno vpisan na zmagovalnem pokalu. Pa je prišel fantič iz Moravč po imenu Primož Peterka in je za vedno tam. Mi od tega jutra naprej čakamo, kdaj bodo slovenski tekači znova pri vrhu novoletne turneje, morda pa prav na vrhu. Ni nujno, da nam bo dano, samo čas je namreč tisti, ki dobi vsako bitko.

Dare Rupar, Jutranja športna zgodba Vala 202

Majdičeva odlična šesta