Pred tremi leti je Tina Maze presenetljivo zmagala na veleslalomu za Zlato lisico in uspeh posvetila svoji ekipi. Prav pred sezono 2009/2010 je namreč ubrala svojo pot in se ločila od reprezentance. Foto: Reuters
Pred tremi leti je Tina Maze presenetljivo zmagala na veleslalomu za Zlato lisico in uspeh posvetila svoji ekipi. Prav pred sezono 2009/2010 je namreč ubrala svojo pot in se ločila od reprezentance. Foto: Reuters
Zlata lisica
Na letošnji Zlati lisici je zaradi neverjetne sezone, ki jo ima za seboj Tina Maze, pričakovati rekorden obisk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlata lisica
Kljub zadnji otoplitvi tekmi za Zlato lisico nista ogroženi. Potem ko so bile "lisičke" lani v Kranjski Gori, bodo letos spet doma, v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mazejeva pred Zlato lisico 718 točk pred tekmicami

"V Sloveniji nimamo niti enega smučišča, kjer bi nam uredili progo za trening. Že večkrat sem izjavil, da bi lahko imeli svoj poligon. Nekaj naj bi bilo na Krvavcu, ampak ne vem, ali je proga pripravljena. Avstrijski reprezentanci gredo doma na roko, imajo Mario Alm, Flachau ..." je za MMC povedal Andrea Massi, vodja ekipe Team toAmaze.

Najprej trening veleslaloma, nato slaloma
Najboljša smučarka na svetu bo pred mariborskima preizkušnjama, ki bosta ta konec tedna, trenirala v Dolomitih na smučišču Pozza di Fassa. Danes jo čaka trening veleslaloma, v sredo trening slaloma. Odjuga je zmehčala snežno podlago in treba jo je bilo spet utrditi, kar je bila naloga Livia Magonija in Andree Massija.

Ob debiju pri 15 letih blizu točk
V Mariboru je proga, kjer bosta tekmi, zaprta in Tina Maze bo lahko, tako kot njene konkurentke, pohorsko strmino preizkusila le v petek. Teren seveda odlično pozna in tekma sodi med njene najljubše. Pred 14 leti je na superveleslalomu debitirala v svetovnem pokalu in s številko 60 osvojila 32. mesto. Dvakrat je bila najboljša na veleslalomu (2005, 2009), ima tudi dve drugi mesti (veleslalom 2002 in slalom 2010).

49. Zlata lisica, spored

Petek, 25. 1.
Žrebanje startnih številk za veleslalom, Trg Leona Štuklja, ob 18.15


Sobota, 26. 1.
Veleslalom, 1. vožnja, ob 10.00
(Maze, Drev, Robnik, Bucik, Štuhec, kvalifikantka)
Veleslalom, 2. vožnja, ob 13.15
Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad, Trg Leona Štuklja, ob 18.00
Žrebanje startnih številk za slalom, Trg Leona Štuklja, ob 18.15


Nedelja, 27. 1.
Slalom, 1. vožnja, ob 9.15
(Maze, Drev, Bucik, Hafner, Plut, Lavtar)
Slalom, 2. vožnja, ob 12.15

Anketa: polovica vidi Tino dvakrat na vrhu
V MMC-jevi anketi kar polovica sodelujočih meni, da bo po Mateji Svet (1988) postala prva Slovenka s popolnim "lisičjim izkupičkom" in da bo dobila tako sobotni slalom kot nedeljski veleslalom. "Pričakujte, kar želite, mi želimo od nje videti le dobro smučanje. Bodimo realni, ni enostavno dvakrat zmagati v dveh dneh. Letos je bila že druga in prva v enem vikendu, uspele so ji tudi tri stopničke v treh dneh. Vse to je zunajserijsko."

Pomembna bo tudi tekma v Moskvi
"V letošnji sezoni se kaže ves njen talent, vrača se ves trud, ki ga je vložila. V nedeljo je bila v slabem fizičnem stanju tretja, kar je izjemno. Zdaj moramo dvigniti formo še za Zlato lisico in za slalomsko tekmo v Moskvi (29. januarja), ki je zame enakovredna mariborski. Potem končno sledi krajši počitek in priprava na SP v Schladmingu, tudi s krajšim skokom na morje," je protokol, ki ga ne želi spreminjati, napovedal Massi.

Sposobna hitre regeneracije
Trenutno je najpomembneje, da je Tinino zdravje boljše: "Bila je nekoliko bolna, v nedeljo je imela še nekaj vročine. Tudi v preostalih reprezentancah je kar nekaj viroze in gripe. Ni kritično in se že bolje počuti. Ima to srečo, da je genetika na njeni strani. Ne le, da ima lastnosti, ki jih mora šampion imeti - na primer hitre mišice in dobre živce -, ampak je sposobna tudi hitre regeneracije."

Številne obveznosti pred Zlato lisico
Andrea Massi, arhitekt Tininih uspehov, si v teh dneh tudi želi, da pred tekmovanjem za Zlato lisico njegov telefon ne bi pregorel: "V Mariboru je vedno isti problem. Na moja pleča pade vse, vsi si izmišljujejo, in če nisem na razpolago, so užaljeni. Vsi bi radi vse v zadnjem trenutku. Tudi jaz sem moral v Tinini karieri marsikaj predvidevati že pred petimi leti."

Mazejeva pred Zlato lisico 718 točk pred tekmicami