Tina Maze se še vedno ni izrekla, ali bo nadaljevala kariero ali ne. To bo storila jeseni, najbrž pa je med količki ne bomo več videli. Foto: Reuters
Tina Maze se še vedno ni izrekla, ali bo nadaljevala kariero ali ne. To bo storila jeseni, najbrž pa je med količki ne bomo več videli. Foto: Reuters
Boštjan Kline
Boštjan Kline in njegovi kolegi te dni na Goriškem garajo pod taktirko Andree Massija. Kline pravi, da je bil ponoči tako zdelan, da je komaj spal. Foto: Reuters

Ali pa se pošteno motim in bo šampionka poiskala novega trenerja in postala še uspešnejša?

To je bil cinizem, ki se mi je porodil prejšnji teden ob seji zbora za alpsko smučanje, ko je Jože Gazvoda, kreator moške ekipe za hitre discipline, ki pa že dolgo ni več vpet v naše alpsko smučanje, ne prav posrečeno streljal bodice proti Massiju, ki ga na seji ni bilo. Češ da smo Andreo napihnili novinarji, da bi imela Tina veliko več zmag v svetovnem pokalu kot 26, če bi jo vodil kdo drug, ne pa Goričan. In še marsikaj je bilo slišati.

Te dni slovenski reprezentanti pod Massijevim okriljem nabirajo moč in kondicijo za novo sezono (medtem ko so ženske na Rogli). Boštjan Kline za Val 202: "Ponoči sem se težko obračal v postelji, zelo naporno je bilo, potem ko sem bil en mesec na 'off'. Andrea nas ni 'šparal', je bilo kar grobo."

In vse skupaj je bila prava preslikava dogajanja v slovenski družbi, ki ni prav naklonjena tistim, ki se dokažejo z rezultati in so obenem brez dlake na jeziku. In človek, ki je pripomogel, da Tina Maze ni končala kariere, nezadovoljna s trenerskim štabom pred sezono 2008/09, ne pa, da bi nanizala še več zmag, ima rezultatsko potrditev za svoje delo in je brez dlake na jeziku, tako da, mimogrede, nam novinarjem, ničesar ni bilo treba napihovati.

Je pa res, da podobno kot Jože, ki se je vsaj izpostavil z imenom in priimkom, razmišljajo tudi številni drugi. Očitno tudi tisti pri alpskem koritu. Če ne bi bilo tako, potem Andrea Massi ne bi bil samo zunanji sodelavec smučarske zveze, kar koli že to pomeni, pač pa bi bil slovenski smučarski selektor, ki bi postavljal trenerske štabe, skrbel za sistem in dolgoročno vizijo ter tudi odgovarjal za vse to. Takšen je bil njegov predlog odgovornim po koncu lanske sezone, a ostalo je le pri predlogu.

V naše smučanje je vpetih preveč ljudi, ki se zavedajo svoje vrednosti in jim je kristalno jasno, da svojih položajev pod metlo brezkompromisnega Massija ne bi mogli obdržati. Andrea Massi ob tem pravi: "Ti napadi, ki sem jih dobil pozimi v Kranjski Gori od Denisa Šteharnika in na alpskem odboru od Jožeta Gazvode, mi vzamejo vso željo. Potem pa v ponedeljek zjutraj dobiš te fante, ki te gledajo s takšnimi očmi ... dobiš voljo, da bi bil spet trener ali, kot si rečem, športni pedagog."

Še letos in do konca naslednje sezone bodo slovenski smučarji lahko črpali znanje, ki si ga je Massi nabral v zadnjem desetletju, ko je živel alpsko smučanje 24 ur na dan in zaradi tega nekajkrat končal tudi v bolnišnici. Kakšen profesionalec je, priča tudi njegov odgovor na vprašanje, zakaj si še vedno želi sodelovati tudi z našo žensko ekipo, čeprav se je njen vodja Denis Šteharnik jasno odrekel njegovi pomoči.

Massi: "V moji pogodbi piše, da sem supervizor, hočem imeti stik z žensko karavano, ker ni nujno, da bom ostal v Sloveniji."

In najverjetneje se bo to, glede na polena, ki letijo proti Andrei, slej ko prej tudi zgodilo. To, da bo zapustil slovensko smučanje. In potem bodo najverjetneje njegovi zdajšnji kritiki kazali na odgovorne, češ, ste pa res nesposobni, da takšnega trenerja izpustite iz rok.

Športna zgodba, Val 202, Aleš Smrekar