Jakov Fak je na šprintu v Whistlerju presenetil s 3. mestom. Foto: EPA
Jakov Fak je na šprintu v Whistlerju presenetil s 3. mestom. Foto: EPA
Uroš Velepec in Jakov Fak
Uroš Velepec in Jakov Fak bosta sodelovala tudi v prihodnje. Foto: STA
Andreja Mali, Jakov Fak in Teja Gregorin
Fak se odlično razume z vsemi slovenskimi biatlonci. Foto: STA

Predsednik hrvaškega olimpijskega komiteja Zlatko Mateša je odločen, da specialista za velika tekmovanja obdrži na Hrvaškem. "Dobil bo poseben status in 300.000 kun za svoje potrebe, saj potrebuje pravo prehrano, fizioterapevta in opremo. Trenersko ekipo bi se plačalo posebej. Zavedamo se, da je treba obnoviti progo v Mrkoplju, ki je nujna za priprave športnikov," je v pogovoru za index.hr povedal Mateša.

Še naprej bi sodeloval z Velepcem
Prva nobenih ovir ni, da bi Fak še naprej sodeloval s trenerjem Urošem Velepcem, ki ga je popeljal tudi do brona na svetovnem prvenstvu 2009 v Pjeongčangu v Južni Koreji. "Želeli bi še naprej sodelovati s slovenskimi trenerji, vse za skupno zadovoljstvo. Mislim, da to ne bi smela biti težava. To je popolnoma normalna praksa, saj tudi naši alpski smučarji ne trenirajo na Hrvaškem. Fak si ne želi sprememb, hoče še naprej imeti svojo ekipo. Vse rešitve se išče v tej smeri. Slovenski trener bo dobil status vrhunskega trenerja, kot so ga imeli že mnogi tuji trenerji naših športnikov. Vse imamo predvideno v našem pravilniku," je dodal Mateša.

Mateša bi bil razočaran, zameril pa ne bi
"Mi mu ne postavljamo rokov za odločitev, vse je v njegovih rokah. Vem, da mu ni lahko. Dogovorjeni smo, da se po vrnitvi Jakova s Kamčatke dobimo in se dogovorimo o vseh podrobnostih. Prepričan sem, da se bo odločil za Hrvaško. Normalno, da bi bil v drugačnem primeru razočaran. To je njegova osebna odločitev, ničesar mu ne moremo zameriti. Imel sem že tak primer, ko je plavalec Duje Draganja imel ponudbo iz Katarja. Do neke meje je mogoče vplivati na odločitev športnika, a to je na koncu njegova osebna odločitev," je sklenil Mateša.

22-letni hrvaški športni junak iz Mrkoplja pri Delnicah v svetovnem pokalu še nima odmevnejšega izida. V letošnji sezoni je končal sezono na 38. mestu, zbral je 209 točk. Omeniti velja, da jih je kar 96 osvojil v Vancouvru. Najboljši uvrstitvi v svetovnem pokalu sta enajsti mesti na Holmenkollnu v šprintu in na zasledovalni tekmi.

Fak: Dovolj sem zrel za pravilno odločitev
"Do konca meseca bo znana končna odločitev. Vsekakor mora biti to znano do 28. aprila, ko začnem priprave na novo sezono. Ključno bo seveda, kdo bo ponudil boljše pogoje za moj nadaljnji razvoj. To bo izjemno težka odločitev, saj imam šele 22 let in to bo zelo vplivalo na celotno moje življenje. Mislim, da sem dovolj zrel in se bom pravilno odločil. Popolnoma sem miren in si ne razbijam glave. Ko bom imel o vsem dovolj natančnih podatkov, se bom odločil," je povedal Fak.