Klemen Bauer je na lanski zasledovalni tekmi s 7. mestom postavil najboljšo uvrstitev v karieri. Foto: EPA
Klemen Bauer je na lanski zasledovalni tekmi s 7. mestom postavil najboljšo uvrstitev v karieri. Foto: EPA
Emil Hegle Svendsen
Emil Hegle Svendsen je vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA
Teja Gregorin
Z natančnim streljanjem bo Teja Gregorin kandidatka za zmagovalni oder. Foto: STA

"Za gledalce bo najzanimivejša mešana štafeta. Imamo odlično pripravljeni tekmovalki, iz močne moške ekipe pa bosta izbrana še dva člana," pravi Bauer, ki si želi v četrtek (individualna preizkušnja) in v soboto (šprint) med deseterico. Vse pokljuške preizkušnje bo prenašala TV Slovenija, ogled tekem bo mogoč tudi na MMC-jevi spletni strani.

Bauer je bil na olimpijskih igrah četrti v šprintu, vendar se ne šteje za specialista za to discipilno: "V Östersundu smo dokazali, da smo tudi v individualni preizkušnji lahko zelo dobri! Specialistov za posamezne discipline ni, vsak tekmovalec lahko v kateri koli disciplini poseže po vrhu."

25-letni Bauer si želi, da bi po uspešnem slovenskem začetku sezone na Pokljuko prišlo čim več gledalcev, računa pa tudi na podporo svojih sokrajanov: "Kot vedno bodo prišli moji navijači iz Ihana, letos verjetno še več kot po navadi." Mrzlo vreme ga ne moti: "Če bo sončno, nas bo vsaj sonce grelo, v nasprotju s Švedsko, kjer je bil še bolj mraz."

Tudi lani globoko pod ničlo
Spomnimo, da je že lani tekmovalce na Rudnem polju zelo zeblo, saj je bila temperatura okrog -10 stopinj, poleg tega je pihal precej močan veter. Kako je danes z vremenom, smo vprašali Tomaža Šušteršiča, sekretarja organizacijskega odbora: "Vremenske razmere so ugodne, čez dan je okrog 7, 8 stopinj pod ničlo, ponoči pa minus 15. Za pripravo tekmovališča so razmere idealne! Vsi tekmovalci bodo imeli enake pogoje. Pokljuški delavci so se potrudili tudi na strelišču in ga lepo uredili."

Prišel tudi Björndalen
Pokljuka je torej na današnjem uradnem treningu biatlonsko elito pričakala v idealnih razmerah. Od četrtka do nedelje se bo s progo in tarčami bojevalo 120 tekmovalk in 137 tekmovalcev iz 32 držav. "Prišli so vsi najboljši na čelu z Norvežanoma Olejem Einarjem Björndalnom in vodilnim v svetovnem pokalu Emilom Heglejem Svendsonom, prijavljene so celotne nemška, francoska in ruska reprezentanca," pravi Šušteršič.

Zdržati pritisk domače tekme
Za Slovence je domače prizorišče še dodatna motivacija: "Letos je Pokljuka še toliko bolj med vrhunci sezone, ker je svetovno prvenstvo šele marca. To sezono smo že dokazali, da smo odlično pripravljeni, zdaj je le vprašanje, kako bodo tekmovalci zdržali pritisk domače tekme. A to je sestavni del športa, ki ga moraš obvladati. Zlasti mlajšim takšne tekme pridejo prav," pravi trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Velepec je prepričan, da domač teren predstavlja veliko prednost: "Tekmovališče imamo naštudirano, saj vse poletje tam vadimo. Resda je zdaj zaradi snega dvignjeno za 30-35 cm. Na ravninskem delu proga bi morali biti naši tekmovalci zelo hitri, saj smo letos na treningih temu posvečali veliko pozornosti."

Spored
Četrtek ob 10.30 (prenos TVS 2 in MMC):
POSAMIČNO (M), 20 km
Ob 14.15 (prenos TVS 2 in MMC):
POSAMIČNO (Ž), 15 km

Sobota ob 11.15 (prenos TVS 2 in MMC):
ŠPRINT (M), 10 km
Ob 14.00 (prenos TVS 2 in MMC):
ŠPRINT (Ž), 7,5 km

Nedelja ob 12.15 (prenos TVS 2 in MMC):
MEŠANA ŠTEFETA, 2 X 6 + 2 X 7,5 km