Bo Justyna Kowalczyk spet zmagovalka turneje Tour de Ski? Foto: EPA
Bo Justyna Kowalczyk spet zmagovalka turneje Tour de Ski? Foto: EPA
Petra Majdič
Petra Majdič se bo udeležila maratona Marcialonga. Foto: EPA

Pri ženskah se za skupno zmago na turneji potegujeta Justina Kowalczyk in Marit Björgen, pri moških pa Dario Cologna in Petter Northug. Vesna Fabjan pa se je po sredinem 5. mestu v sprintu že vrnila domov.

Odločal bo vzpon na Alpe Cermis
Da bo Vesna Fabjan to noč prespala v domači postelji, smo vedeli že pred začetkom turneje. Besničanka se je doslej trikrat podala na vrh Alpe Cermisa, ki bo očitno o zmagovalcih odločal tudi tokrat. Fabjanova je enostavno - šprinterka. Za boljše dosežke na razdaljah, kjer se seveda tudi trudi, ji narava enostavno ni namenila drugih sposobnosti, ki jih imajo nasprotnice.

Karavana se bo danes v Pusterški dolini merila na najdaljši preizkušnji v drsalnem koraku. Moške čaka sloviti spust s Cortine v Dobbiaco, ženske bodo po uvodnem poskusu na podobni trasi tokrat sledile lanskemu nastopu na 15 km zgolj v dolini.

Od Slovenk le Barbara Jezeršek
Slovenski živo rumeni dres bo nosila le Barbara Jezeršek, ki je na razdaljah stopila v zares velike, vsekakor prevelike čevlje, ki jih je marca ob tekmovališčih pustila Petra Majdič. Ali bo Kranjčanka po današnjem nastopu na glavnem križišču v Dobbiacu zavila desno proti Avstriji in domovini, ali pa levo v dolino Fiemme, bomo izvedeli šele pozno popoldne.

Če bo obveljala prva, bo letos v dolini, ki bo naslednje leto znova gostila, svetovno prvenstvo, na slovenske nastope še treba počakati. Najprej na pokalu Topolino, kjer so slovenski tekaški nadobudneži običajno zelo uspešni, nato pa še na slovitem maratonu Marcialongi. Tja je povabljena tudi naša tekaška kraljica Petra Majdič, kar prireditelji naznanjajo skorajda na vsakem koraku.

Ogrevanje za sloviti maraton bodo imeli čez deset dni že tu v okolici Dobbiaca, kjer težav z zimskimi razmerami nimajo, zato je kraj v teh prazničnih dnevih poln do zadnjega kotička. Na Marcialongi bo vse čakalo kar 70 km.

Kruti vzpon na Alpe Cermis
Vsekakor je novoletna turneja še enkrat potrdila svojo krutost, ki se stopnjuje do zaključnega vzpona v veleslalomskem slogu navkreber na Alpe Cermis. Ob vseh čarih, ki jih ponuja tek na smučeh, ki kot športna disciplina zaposluje največ mišičnih skupin, pa se ne moremo znebiti občutka, da o vsem odločajo v spremljevalnih zabojnikih.

Tam je prednost velikih pred manjšimi še očitnejša kot zgolj ob telesnih konstitucijah nastopajočih. Če komu kaj ni všeč, lahko stopi s kompozicije, toda pri večini se niti opazilo ne bo. Kot rečeno, žarometi so usmerjeni večinoma le v četverec, ki se bojuje za končno slavo. Vrhunskost zahteva svoje v vseh pogledih.