Vesna Fabjan bo eno glavnih slovenskih orožij. Foto: EPA
Vesna Fabjan bo eno glavnih slovenskih orožij. Foto: EPA

Nastopilo bo šest slovenskih tekmovalcev. To so Katja Višnar, Vesna Fabjan, Alenka Čebašek, Eva Urevc, Anamarija Lampič in Miha Šimenc. Janez Lampič je zaradi pomanjkanja treninga poleti raje ostal doma in se pripravlja za sprinterski vikend v Dresdnu.

Dan pozneje se bodo na istem prizorišču na 10 km v prosti tehniki pomerila dekleta ter na pet kilometrov daljši progi še tekači. Sedma, zadnja etapa, bo na sloviti prelaz Alpe Cermis, ko bodo najbolj vzdržljivi 6. januarja opravili še 9-kilometrski brutalni vzpon.

Vodja slovenske ekipe Nejc Brodar je dejal, da največ pričakuje od prvega dela, ko sta dve tekmi šprinta v drsalni tehniki. Cilj pri dekletih bo najmanj preboj v polfinale, pri fantih pa do točk svetovnega pokala. Želi si, da bi Lampičeva in Čebaškova nadaljevali turnejo do konca oziroma čim dlje, mogoče tudi Šimenc.

Lani je na novoletno turnejo odšla le trojica Fabjan, Lampič, Šimenc, ki Tour de skija ni končala. Še najdlje je vztrajala Anamarija Lampič, ki pa je po klasičnem sprintu v Oberstdorfu tudi predčasno zaključila tekmovanje.

Lampičeva in Čebaškova želita vse do cilja Tour de Skija

V prejšnji zimi sta turnejo dobila Norvežanka Heidi Weng in Švicar Dario Cologna. Prva je na vzponu na Alpe Cermis hitro ujela rojakinjo Ingvild Flugstad Oestberg in na vrh prišla z 48 sekundami prednosti. Pred etapo je imela Wengova le 1,8 sekunde zaostanka za Oestbergovo.

Wengova je s tem zabeležila drugo zaporedno zmago v tem tekmovanju, prej je bila trikrat tretja. Drugo mesto je osvojila Oestbergova, tretjeuvrščena Američanka Jessica Diggins pa je zaostala že poltretjo minuto.

Cologna je v prejšnji sezoni četrtič v karieri postal zmagovalec novoletne turneje. Na zadnji preizkušnji je ubranil vodstvo, ki si ga je pritekel v prejšnjih dneh. Drugouvrščenega Norvežana Martina Johnsruda Sundbyja je premagal skoraj za minuto in pol. Na tretjem mestu je končal Kanadčan Alex Harvey.

SPORED
29. december:
Toblach (Ita)
14.30 sprint, prosta tehnika, moški, ženske
30. december:
Toblach (Ita)
12.45 10 km prosto, ženske
14.45 15 km prosto, moški
1. januar:
Val Müstair (Švi)
12.00 sprint, prosto, moški, ženske
2. januar:
Oberstdorf (Nem)
12.00 10 km klasično, skupinski start, ženske
14.00 15 km klasično, skupinski start, moški
3. januar:
Oberstdorf (Nem)
13.05 15 km prosto, zasledovalno, moški
15.15 10 km prosto, zasledovalno, ženske
5. januar:
Val di Fiemme
14.00 10 km klasično, skupinski start, ženske
15.10 15 km klasično, skupinski start, moški
6. januar:
Val di Fiemme, zaključni vzpon:
13.00 9 km prosto, zasledovalno, ženske
14.45 9 km prosto, zasledovalno, moški