Petra Majdič je v svetovnem pokalu zmagala 18-krat, dvakrat na novoletni turneji. Foto: EPA
Petra Majdič je v svetovnem pokalu zmagala 18-krat, dvakrat na novoletni turneji. Foto: EPA
Petra Tour de Ski začela z zmago

S konkurenco, ki se je tokrat zbrala v Oberhofu v Nemčiji, je tokrat opravila v drsalni tehniki, ki slovenski športni kraljici nikoli ni bila pisana na kožo. Več kot očitno je, da je Petra imela izjemno pripravljene smuči, ki jih je seveda tudi znala izkoristiti. To je še ena njena velika potrditev sposobnosti, saj na tako dolgi razdalji v drsalni tehniki še ni zmagala.

Uvrstitev med prvih šest?
Toda v našem taboru se dobro zavedajo, da je že danes nov dan - dan, ki ga bo ob trinajstih Majdičeva začela na 10 km in bo znova poln izzivov. Kar smo videli včeraj, bi tudi danes moralo prinesti uvrstitev med najboljšo šesterico, vse skupaj pa bi se nato na obeh sprintih v prihodnjih dveh dneh znova moralo obrniti proti vrhu.

Vesna Fabjan pričakuje Prago
Vsekakor je bila točke na razdalji vesela tudi Vesna Fabjan, ki dobro ve, da je v drsalnem sprintu zelo blizu vrhu, uspehov pa si želi tudi na tekmah z daljšo razdaljo in tudi njej bo današnji preizkus več kot odličen izziv. Vsekakor pa bo njen dan, ki ga najbolj nestrpno pričakuje znotraj letošnje turneje, ponedeljek z večernim sprintom v drsalni tehniki v češki prestolnici Pragi.

Pogoji tekmovanja znani
Tudi letos se na turneji veliko govori o tem delu sezone, ki v le nekaj dneh združi kar osem tekem. Tudi letos je nekaj novosti - tekmovalci, ki so prišli, pa so predvsem pozdravili to, da se na koncu v seštevek sezone štejejo vse osvojene točke, ne glede na to, ali posameznik pride na končni cilj na vzponu Cermis nad dolino Fiemme v Italiji ali ne. Na posameznih tekmah pa je 'izplen' točk polovičen, kar pa niti ne moti več, saj so pogoji tekmovanja znani vnaprej in so za vse enaki.

Kar nekaj ženskih odpovedi
Vodilne pri mednarodni zvezi najbolj moti, da se je predvsem v ženski konkurenci kar nekaj odličnih tekmovalk odločilo, da jih letos ne bo na Tour de Ski. Najbolj bode v oči odpoved vodilne v svetovnem pokalu Norvežanke Marit Björgen, ki je očitno presodila, da je turneja preveč naporna in je že zdaj vse sile usmerila proti Vancouvru, kjer si neizmerno želi olimpijskih uspehov. Turnejo so izpustile tudi mladi Švedinji Charlotte Kalla, zmagovalka pred dvema letoma, in Anna Haag ter Rusinja Irina Hazova, ki je tudi že med zmagovalkami letošnje sezone. Večina v karavani, ki je v Oberhofu povsem razočarana nad nastanitvami, pa že zdaj nakazuje, da bo po že omenjenem sprintu v Pragi udeležba precej uplahnila. Sledita namreč selitev v Italijo, v Dobbiaco, kjer tekov na najvišji ravni ni bilo kar šest sezon, tam pa še ena novost, ki zelo spominja na kolesarski vzor v tej turneji. Štart in cilj bosta na tekmi na različnih koncih, začelo se bo v olimpijski Cortini d'Ampezzo, končalo pa v že omenjenem Dobbiacu, ki je Petri Majdič in njenemu trenerju Ivanu Hudaču pred novim letom ponudil zavetišče za odličen trening. Žal na Rogli vremenske razmere tega niso omogočale.

Nemci so se pritoževali nad Roglo ...
Ob koncu pa še enkrat k že omenjenim nastanitvam na prvem "prestižu" sezone. Pri nas na Rogli so mnogi imeli veliko povedati okrog nastanitev, denimo Nemci, ki so stanovali na Jurgovem. Tisti, ki poznate Roglo, veste koliko je to oddaljeno tekmovališča. v Oberhofu je večina najmanj 40 km od tekmovalnih prog, kjer bo Petra Majdič že to popoldne branila vodilni položaj na tekaški turneji.

Petra Tour de Ski začela z zmago