Ola Vigen Hattestad je bil najbolj nasmejan v Libercu. V soboto je dobil šprint, v nedeljo pa še ekipni šprint. Foto: EPA
Ola Vigen Hattestad je bil najbolj nasmejan v Libercu. V soboto je dobil šprint, v nedeljo pa še ekipni šprint. Foto: EPA

V ženski konkurenci sta zmago slavili Norvežanki Marit Björgen in Maiken Caspersen Falla pred Italijankama Magdo Genuin in Marianno Longa (+30,5) ter drugo norveško ekipo Kari Vikhagen Gjeitnes/Celine Brun-Lie (+43,6).

V moškem ekipnem sprintu smučarjev tekačev za svetovni pokal sta zmagala Johan Kjoelstad in Ola Vigen Hattestad (21:47,1) pred Švedoma Jesperjem Modinom in Matsom Larssonom (+4,4) in drugo norveško ekipo Eirikom Brandsdalom in Johnom Kristianom Dahlom (+8,1).

Prva naslova letos za Barbaro Jezeršek in Roka Tršana
V Ratečah so se slovenski tekači in tekačice na smučeh pomerili za prve naslove državnih prvakov v prosti tehniki. Med člani se je zmage na 10 kilometrov suvereno veselil Rok Tršan, med članicami pa je na enaki razdalji zmagala Barbara Jezeršek. Tršan je "pometel" s konkurenti in srebrnega Matjaža Gorjanca premagal skoraj za minuto. Bron je osvojil Amel Ščuk.

Tudi pri članicah ni bilo presenečenj. Jezerškova je zmagala s sedmimi sekundami prednosti pred Mirjam Cossettini, bronasta pa je bila obetavna 17-letnica Nika Razinger.

Državni prvaki in prvakinje v mlajših kategorijah so postali: med mlajšimi mladinkami Anamarija Lampič, pri fantih Lovro Malnar, pri starejših mladinkah je slavila Razingerjeva, pri mladincih pa Aljaž Praznik. Zmaga med juniorji je šla Tršanu, med juniorkami pa Anji Eržen.

Mošt. šprint, klasično (Ž), 6 x 1,3 km: 
1. NORVEŠKA 1 19:30,8
Falla/Björgen
2. ITALIJA 1 +30,5
Genuin/Longa
3. NORVEŠKA II 43,6
Gjeitnes/Brun Lie
4. FINSKA I 46,8
5. KANADA 51,6
6. ŠVEDSKA I 54,0

Mošt. šprint, klasično (M), 6 x 1,6 km:
1. NORVEŠKA I 21:47,1
Kjoelstad/Hattestad
2. ŠVEDSKA +4,4
Modin/Larsson
3. NORVEŠKA II 8,1
Brandsdal/Dahl
4. FRANCIJA I 9,6
5. RUSIJA I 10,5
6. ŠVEDSKA II 11,9