Martin Fourcade je že na uvodu v sezono dokazal, da je na poti do šestega velikega kristalnega globusa. Foto: EPA
Martin Fourcade je že na uvodu v sezono dokazal, da je na poti do šestega velikega kristalnega globusa. Foto: EPA
Anton Šipulin
Anton Šipulin je brezhibno opravil strelski nastop. Foto: EPA
Fourcade znova najboljši

To je že peta zmaga Francoza v letošnji sezoni. Drugo mesto je osvojil Rus Anton Šipulin, ki je zadel vseh deset strelov, a vseeno zaostal 1,6 sekunde. Tretji je bil Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je zaostal za 6,4 sekunde.

Klemen Bauer, ki je bil 12. na Pokljuki, je tokrat zgrešil dva strela in končal na 37. mestu. Miha Dovžan je zgrešil le enkrat, a je slabše tekel in zaostal minuto in 45 sekund, kar je bilo dovolj za 51. mesto. Lenart Oblak je zadel vseh deset strelov, a je bil prepočasen v smučini, zaostal je za dve minuti in zasedel 58. mesto. Rok Tršan je s tremi zgrešenimi streli končal na 83. mestu.

Trener Kos zadovoljen s tremi tekmovalci na zasledovalni tekmi
"Delno smo zadovoljni z današnjim nastopom, saj imamo tri fante na zasledovalni tekmi. Škoda, da je Bauer zgrešil en strel leže. Streljal je v ritmu, a je pred četrtim strelom malce počakal. Tudi sam se zaveda napake. Brez te bi bil precej bolj zadovoljen z nastopom. Moral bi ali streljati še naprej v ritmu ali počakati še kakšno sekundo, da se umiri, in ustreliti bolj na sigurno. Kljub temu menim, da izhodišče za sobotno tekmo ni slabo. Vesel sem, da imamo tri tekmovalce na štartu," je poudaril trener Tomaš Kos.

"Tršan je imel težave pri streljanju stoje, ko je moral zaradi tresenja nog odložiti strel, in na ta račun je grešil. Za en kazenski krog časa je izgubil samo s čakanjem in s tako predstavo se ni mogel uvrstiti na zasledovalno tekmo. Tekel je solidno, ampak ne dovolj za uvrstitev na sobotno preizkušnjo. Ostali imajo dobro izhodišče. Zaostanki so majhni. Realno sicer ne pričakujemo vseh v točkah, dobro pa je, da se lahko fantje borijo, saj je to zanje velika izkušnja," je še dodal Kos.

Najboljši slovenski biatlonec zadnjih let Jakov Fak se bo na tekmovanja vrnil januarja, njegov cilj je svetovno prvenstvo februarja v Hochfilznu.

31 ruskih biatloncev osumljenih zlorabe dopinga
Mednarodna biatlonska zveza ima pred seboj seznam z 31 ruskimi biatlonci in biatlonkami, ki so osumljeni zlorabe dopinga. Predsednik IBU-ja Anders Besseberg je sporočil, da so med osumljenimi tudi še aktivni tekmovalci in tekmovalke. Nekateri že imajo prepoved nastopanja, nekateri pa so kariero že končali.

Ob tem so na seznamu tudi nekateri biatlonci in biatlonke, ki še niso nastopali na največjih mednarodnih tekmovanjih. Seznam je IBU prejel od Svetovne protidopinške agencije, IBU pa je že pred objavo drugega dela poročila McLaren pripravila posebno petčlansko mednarodno ekipo, ki preučuje dokumente Wade.

"A vse to ne gre kar čez noč. To ni preprosta naloga in najpomembnejše je, da vse skupaj predstavimo kar najbolj transparentno," pravi Besseberg. Komisija bo že danes nadaljevala svoje delo.

Če se bo IBU odločil športnikom prepovedati nastopanje, se bo to zgodilo še pred tekmo svetovnega pokala v Oberhofu. Tudi mladinsko prvenstvo februarja in svetovni pokal v marcu, ki bi morala biti na sporedu v Rusiji, bosta prestavljena v kakšno drugo državo.

Šprint (M), 10 km:                   * 
1. M. FOURCADE FRA 23:48,0 (1)
2. A. ŠIPULIN RUS +1,6 (0)
3. E.-H. SVENDSEN NOR 6,4 (1)
4. J.-T. BÖ NOR 10,5 (1)
5. V. ILIEV BLG 15,8 (1)
6. A. RASTORGUJEVS LAT 16,3 (1)
7. S. SEMENOV UKR 18,8 (0)
8. O. MORAVEC ČEŠ 26,5 (0)
9. J. EBERHARD AVT 28,6 (3)
10. E. BJOENTEGAARD NOR 30,1 (1)
...
37. K. BAUER SLO 1:16,5 (2)
51. M. DOVŽAN SLO 1:45,2 (1)
58. L. OBLAK SLO 2:01,2 (0)
83. R. TRŠAN SLO 2:52,8 (3)
* - zgrešeni streli/kazenski krogi

Skupni vrstni red (6/25):                         
1. M. FOURCADE FRA 348
2. J. T. BOE NOR 236
3. A. ŠIPULIN RUS 227
4. E. H. SVENDSEN NOR 197
5. M. CVETKOV RUS 195
...
43. K. BAUER SLO 41
71. M. DRINOVEC SLO 2
 
Fourcade znova najboljši