Petra Majdič je Pirji Muranen vrnila za lanskoletno izrivanje iz proge. Foto: EPA
Petra Majdič je Pirji Muranen vrnila za lanskoletno izrivanje iz proge. Foto: EPA
Finale šprinta v Lahtiju

Ekipni uspeh je z odličnim 4. mestom v šprintu v drsalni tehniki dopolnila Vesna Fabjan, kar je njena najvišja uvrstitev med elito. Majdičeva je ob odsotnosti Aino Kaise Saarinen prevzela vodstvo v skupnem seštevku in optimistično pričakuje nedeljski tek na 10 km prosto.

Izjava Petre Majdič, 1. mesto:
Moram priznati, da je to nekaj neverjetnega. Zelo sem zadovoljna, malo celo presenečena, saj zaradi bolezni nisem pričakovala zmage. Veliko smo tvegali, ker nismo vedeli, ali gresta moje stanje in forma že navzgor. Za ta šprint se sicer ni bilo težko odločiti, saj ni pretežak in je izredno taktičen. Danes nisem bila daleč najmočnejša tako kot pri prejšnjih zmagah, sem bila pa daleč najpametnejša. Naučila sem se taktike. V Lahtiju je proga takšna, da prihaja do grdih in nizkih udarcev. Lani sem tukaj doživela hudo razočaranje, ko so me skoraj izrinili s proge.

O boju z Muranenovo?
Na zadnji spust sem prišla z veliko hitrostjo, kar me je peljalo mimo Pirje Muranen. Enostavno sem prišla pred njo, izgubila je vodilno mesto in se odzvala tako, kot se je. Naredila sem vse, kar je v skladu s pravili, tudi ko sem zapeljala pred Muranenovo, nisem naredila nič narobe. Pravila dovoljujejo, da si hitrejši izbira idealno linijo teka, in izkoristila sem zavetrje in z večjo hitrostjo prišla pred Finko. Ob takih lahkih sprintih pač prihaja do nizkih udarcev, do prerivanja, a takšen je naš šport.

Izjava Vesne Fabjan, 4. mesto:
Danes sem bila odločna v svojih prepričanjih, kaj moram narediti. Potem ko sem na zadnjih nekaj tekmah plačala davek neizkušenosti, se mi to danes ni zgodilo. Bila sem motivirana in dober rezultat je tukaj. V finalu me je na zadnjem klančku malo zmanjkalo. To je moja najboljša uvrstitev, zato sem res presrečna. Mi je kar malo žal, da je za letos konec šprintov v prosti tehniki. Vesela sem, da sem videla, kam spadam, in se že veselim naslednje sezone, ko bom skušala poseči čim višje.

T. G.

Finale šprinta v Lahtiju