Na pomoč države finančno ne računajo. Foto: Ergyn Žječi
Na pomoč države finančno ne računajo. Foto: Ergyn Žječi

Med morebitnimi kandidati za organizacijo svetovnega prvenstva je tudi Slovenija, ki bi, če bi bila izbrana, na Pokljuki še drugič po letu 2001 gostila svetovno biatlonsko elito.

Oslo bo biatlonsko svetovno prvenstvo gostil prihodnje leto, prizorišče SP-ja leta 2017 bo Hochfilzen v Avstriji, leta 2019 pa bo gostitelj Östersund na Švedskem.

Na podlagi pozitivnih izkušenj s prvega svetovnega prvenstva v biatlonu, ki ga je Slovenija gostila leta 2001 na Pokljuki, so zanimanje za vložitev kandidature pokazali tudi predstavniki zbora za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije. Izvršilni odbor SZS-ja je na torkovi seji obravnaval tudi sklep o pooblastilu Športnemu društvu Pokljuka za oblikovanje organizacijskega komiteja za organizacijo SP-ja 2020.

"Organizacijo kandidacijskega postopka so sprožili že moji predhodniki, opravljeni so bili že nekateri preliminarni razgovori, kandidaturo za organizacijo SP-ja bo formalno vložila smučarska zveza, običajno pa je, da bo kandidaturo vodila panoga. Znotraj panoge smo se odločili, da damo organizacijski odbor v varstvo oziroma oblikovanje tistim, ki to znajo delati, to pa je organizacijski odbor, ki je oblikovan znotraj Športnega društva Pokljuka, ki že ves čas prireja svetovni pokal na Pokljuki in ki je pripravil tudi svetovno prvenstvo, ki je bilo leta 2001," je dejal predsednik zbora za biatlon Marko Dolenc, nekdanji biatlonski reprezentant in olimpijec, ki je letos maja na tem položaju zamenjal Sreča Barbiča.

"Kako poteka postopek? Čisto klasična zgodba. Prihodnje leto bo v Moldaviji kongres, kjer se bosta izbirala prireditelja za SP-ja 2020 in 2021. Kandidati so v biatlonu večni, eni in isti. Vemo, da bo kandidirala Anterselva v Italiji, najverjetneje Oberhof v Nemčiji, zanesljivo bo kandidiral eden izmed ruskih predstavnikov, ki so vedno močni, potem še kdo izmed takih, ki ga trenutno ne jemljemo za najresnejšega, ki pa lahko to še postane. Mislimo, da je ta trenutek spet čas za nas, to bo skoraj 20 let od takrat, ko je bila Pokljuka edinkrat do zdaj organizator SP-ja," je dejal Dolenc.

"Imamo kar nekaj omejitev na Pokljuki, predvsem zaradi prostora, ki sodi v ožje območje Triglavskega narodnega parka, gospodarsko stanje v državi je tako, kot je, dobili pa smo tudi že indice vladnih institucij, kakšno je njihovo mnenje o morebitnih kandidaturah športnih zvez za prihodnje velike prireditve. Ga bom ta trenutek še zadržal zase. Zadeva je takšna, da nam je bilo ob velikem polomu, kar zadeva univerzijado, in ob eni zelo v redu izpeljani zgodbi, za državo sicer ne tako uspešni, kot je bil eurobasket, povedano, da od zdaj najprej dajejo zgolj še priporočilo, podporo, ne sodelujejo pa več v kakršni koli finančni, organizacijski ali kakršni koli drugi obliki. Kar je tudi prav," je še pojasnil Dolenc.