Peter Prevc je v tej sezoni zbral že 368 točk svetovnega pokala. Lani jih je imel po 15 tekmah 105. Foto: EPA
Peter Prevc je v tej sezoni zbral že 368 točk svetovnega pokala. Lani jih je imel po 15 tekmah 105. Foto: EPA
Skakalcem kranjskega Triglava tudi v reprezentanci pomaga njihov klubski trener Jani Grilc. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Anders Bardal
Boj za veliki kristalni globus bo še zelo zanimiv. Norvežan Anders Bardal je z zmago v Willingenu prehitel Avstrijca Andreasa Koflerja in Gregorja Schlierenzauerja. Foto: Reuters
Prevc tik pod zmagovalnim odrom

Niti 20 let še nima skakalec iz Dolenje vasi, pa je že med najboljšimi. Lani sicer ni dosegel napredka, ki so ga mnogi pričakovali po odličnem nastopu na olimpijskih igrah, je pa zato pod vodstvom Gorana Janusa v letošnji sezoni našel konstantno formo in bil že štirikrat med prvih deset, nazadnje v Willingenu, ko je bil četrti. Slovenija ima zdaj poleg Robija Kranjca še enega aduta za najvišja mesta. Za primerjavo: lani so imeli slovenski skakalci po 15 tekmah 339 točk, letos 1378. Z nadarjenim skakalcem smo se pogovarjali dan pred sredino tekmo v Klingenthalu.


Po vašem finalnem nastopu v Willingenu smo mislili, da bo to dovolj za prvi zmagovalni oder v karieri. Pa vi, ste tudi računali na uvrstitev med prve tri, potem ko sta Freitag in Stoch zaostala?
Ne, sam nisem računal na stopničke. Zadovoljen sem bil že s tem, da sem uspel najprej obdržati in kasneje še izboljšati uvrstitev po prvi seriji.

Za drugi skok ste rekli, da lahko skočite še bolje. Kje so sploh še rezerve, če ste bili s 149 metri (resda tudi z dobrimi razmerami) najboljši v finalu?
Za prvi skok sem rekel, da lahko skočim še bolje. In to mi je v drugem skoku uspelo. Res pa je, da se pri skokih lahko vedno najde nekaj novega. Ampak tako je pri vseh stvareh, saj se vse razvija na višjo raven.

Dolgo ste čakali na uvrstitev med prvih deset, zdaj pa - kot da bi se odprlo. Se vam je po 4. mestu v Zakopanah odvalil kamen od srca in ste bili tudi psihološko razbremenjeni?
Res je, dolgo sem čakal na uvrstitev med prvo deseterico. Ko mi je to uspelo, sem bil res zelo vesel. Tisti rezultat sem čakal vso sezono. Mogoče celo preveč in sem bil zaradi tega malo preveč osredotočen na rezultat namesto na skoke. Sedaj skušam rezultat odmisliti in se posvetiti tehniki.

Kako vam ustreza skakalnica v Klingenthalu, kjer bo naslednja tekma, in kaj za vas pomeni tekma pod žarometi?
Skakalnica v Klingenthalu mi včasih ustreza, včasih ne. Ampak menim, da sedaj, ko so skoki na zelo visoki ravni, ne bo težav s prilagoditvijo na skakalnico. Čas, kdaj se tekma odvija, pa zame niti ni pomemben. Lahko je dopoldne, lahko popoldne, lahko zvečer. Vedno sem dobro pripravljen.

Kakšni so cilji do konca sezone? Želite v skupnem seštevku med deseterico?
Cilj do konca sezone je nizati čim več skokov, kot so bili na nedeljski tekmi. Želje po skupni uvrstitvi med deseterico ni. Vem, da sem na 12. mestu, ampak tudi vem, da me do deseterice loči skoraj 200 točk.

Vrhunec letošnje sezone bo svetovno prvenstvo v poletih. Resda niste tako vrhunski letalec kot Robi Kranjec, pa vendar - kaj lahko pričakujete ob tej formi?
O letalnicah nočem dajati nikakršnih napovedi. Na letalnicah moram imeti predvsem mirno glavo, saj se tam vsaka napaka potencira. Ob tej formi lahko pričakujem lepe polete, ampak se bom moral potruditi.

Kaj pravite na slabši nastop Avstrijcev v Willingenu? So bili vidno razočarani?
Menim, da so imeli le slabši dan. To se lahko hitro zgodi. Poklapanosti jaz nisem opazil. Mislim, da tudi oni vedo, da je to le ena tekma in da jih bo še mnogo.

Ali pomnite, da bi Slovenci na eni tekmi osvojili več točk kot Avstrijci?

Ne, ne pomnim, ker se v te podrobnosti niti ne spuščam.

Se tudi vam zdi, da Avstrijcem žirija popušča?
Z drugimi nacijami se ne ukvarjam preveč. Včasih se mi zazdi, da ima na pogled kdo prevelik dres, ampak jaz se samo vprašam, kako lahko pride čez kontrolo.

Norvežan Anders Bardal je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Kaj menite, kdo bo na koncu zmagovalec?
Predvidevam, da bo lov na kristalni globus zelo napet do konca. Vsi trije vodilni so zelo skupaj.

Prevc tik pod zmagovalnim odrom