Primož Ulaga je v nehvaležnem položaju, ker ne more sam razpolagati s sredstvi. Rešitev vidi v ločenem računu. Foto: MMC RTV SLO
Primož Ulaga je v nehvaležnem položaju, ker ne more sam razpolagati s sredstvi. Rešitev vidi v ločenem računu. Foto: MMC RTV SLO
Petra Majdič
Petra Majdič pogreša zdravnika in maserja in jo skrbi, kaj bo v naslednji sezoni. Foto: EPA
Jaro Kalan in Bojan Križaj
Jaro Kalan (levo) sporoča, da bo SZS najel dolgoročni kredit. Desno Bojan Križaj, ki je novembra zapustil mesto poslovnega direktorja za alpsko smučanje, njegov nesojeni naslednik Dušan Videmšek pa pogodbe za zdaj še ni podpisal. Foto: MMC RTV SLO
Primož Ulaga o krizi na Smučarski zvezi

Nazadnje si je tekaško zmago v šprintu priborila Petra Majdič. Najboljša slovenska športnica sicer "pokuri" največ sredstev (štirje tuji serviserji seveda niso poceni), kar pa več kot vrača s svojimi uspehi. Podobno tudi smukač Andrej Jerman, ki trdi, da zaradi velikega minusa na računu alpskih reprezentanc nima prav nič slabših pogojev za trening. Rezultati so vrhunski, dolgovi vedno večji. Alpinci imajo med 600 in 700 tisoč evri dolga, nordijci od 250 do 300 tisoč.

Minister Bajuk nasprotoval prodaji Športne loterije
Rešilna bilka bi bila prodaja petinskega deleža Športne loterije Finetolu, vendar finančno ministrstvo ni izdalo soglasja za prodajo, saj bi predsednik Smučarske zveze Stane Valant prek svojih in prijateljskih družb obvladoval več kot polovični delež v Športni loteriji. Edina možna pot je sanacija. "Poslovati moraš v okviru tistega, kar imaš, ne v okviru tistega, kar misliš, da boš dobil," o prevelikem trošenju alpincev pravi MMC-jev sogovornik Primož Ulaga.

V intervjuju za MMC (glej desno) je Ulaga komentiral tudi zmago Petre Majdič in prebujenje Roberta Kranjca.


Računov za 250-300 tisoč evrov


Ulagi gre seveda v nos, da alpske reprezentance že nekaj let jemljejo nordijcem. Za koliko denarja gre, če imamo v mislih letošnjo sezono? "To je težko reči. Imamo skupni proračun! Lahko govorim zase. Po mojih izračunih bi moral imeti od 300 do 400 tisoč evrov, da bi plačal med 250 in 300 tisoč evrov računov, tako da bi ostalo 100 tisoč evrov do konca sezone. Seveda pa bomo imeli še nekaj prilivov od pokroviteljev," pravi Ulaga, ki računa tudi na planiške polete. Ti na račun televizijskih pravic v blagajno prinesejo precej evrov.

Vsaka disciplina naj ima svoj račun
Ulagov načrt, kako presekati gordijski vozel, je po njegovih besedah čisto enostaven: "Že nekaj časa zagovarjam, da bi morala imeti vsaka disciplina svoj račun, saj potem veš, koliko imaš, in temu primerno načrtuješ. Če veš, da nimaš tega denarja, ne moreš kar brezglavo letati po svetu, ampak raje dvakrat premisliš. To je že prva varovalka. Da rečeš: saj si ne morem vseskozi sposojati tega denarja in jemati tam in tam. V redu, narediš prvič, drugič. Tretjič mi je že malo nerodno. In rečeš: delal bom le znotraj svojih sredstev. To je najbolj enostavno!"

Nekateri trenerji letos še niso dobili plače
Direktorja nordijcev smo še vprašali, če plače pri trenerjih tako kot pri alpincih zamujajo več mesecev. Potrdil je, da nekateri trenerji še niso dobili decembrske plače. Petro Majdič skrbi, da bi zaradi zaostankov v plačah razpadel strokovni štab. Ulaga sicer v ta scenarij ne verjame, toda treba bo hitro ukrepati. Petrina pot do vrha je bila dolga in trnova. V športu, kjer odločajo malenkosti, bi bil razpad njene ekipe lahko usoden za njeno kariero.

Načrt B: dolgoročni kredit
Direktor Smučarske zveze Slovenije Jaro Kalan je prav danes razkril načrt B: "Najeli bomo dolgoročni kredit in od alpskega dela zahtevali, da pripravi načrt dela, ki bo finančno uresničljiv in bomo porabili toliko denarja, kot ga bo na voljo. Obenem pa je potrebno povedati, da so bili programi tekmovalcev izpolnjeni do zadnjega dneva po načrtih. Tu ni bilo težav. Hvala trenerjem, ki so trdo delali, čeprav niso dobivali redno izplačanih plač."

T. O.

Primož Ulaga o krizi na Smučarski zvezi