V Sočiju odpravljajo še zadnje pomanjkljivosti pred začetkom iger, ki bo 7. februarja. Foto: EPA
V Sočiju odpravljajo še zadnje pomanjkljivosti pred začetkom iger, ki bo 7. februarja. Foto: EPA
Prve maše v novi cerkvi v Sočiju se je udeležil tudi predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA

"S sedmim januarjem so vse enote, ki so odgovorne za varnost, v bojni pripravljenosti. Vsa prizorišča so pod nadzorom, z današnjim dnem je sprožen je tudi sistem nadzora iz vesolja," je povedal minister za izredne razmere Vladimir Pučkov.

Glavni razlog za skrb so grožnje islamističnih skupin s Severnega Kavkaza, ki se je še okrepil po nedavnih napadih v Volgogradu. Najbolj iskan terorist v Rusiji, Čečen Doku Umarov, je pozval svoje borce, naj si za tarčo vzamejo olimpijske igre in Soči.

Varnostne enote so vzpostavile dve varnostni območji. Ena je ob olimpijskih prizoriščih, kjer se bodo morali vsi identificirati, druga pa je v širši okolici Sočija. Vozila, ki niso registrirana lokalno, in tista brez posebnih akreditacij ne bodo smela v mesto.

Čeprav so delavci konec tedna še mrzlično končevali dela na stadionu Fišt, kjer bo slavnostno odprtje 7. februarja, bodo vsi objekti do začetka pripravljeni. V olimpijskem parku so pred kratkim dokončali tudi novo cerkev, prvi obred so imeli v njej za pravoslavni božič.

Stroški za 37,5 milijarde evrov so poskrbeli, da se je Sočija oprijel sloves najdražjih zimskih iger v zgodovini, a prireditelji stroške opravičujejo z velikimi vlaganji v infrastrukturo. Ta naj bi se povrnila v prihodnosti, ko naj bi se Soči tudi zaradi OI razvil v močno zimskošportno središče.

Čeprav Soči leži ob Črnem morju, naj bi bil vsaj med igrami tudi videti kot zimsko središče. Državna vremenska služba zagotavlja, da bo čez mesec dni snega dovolj; za zdaj ga imajo le v gorah, na Krasnaji Poljani, kjer bodo smučarske tekme, v mestu pa je bilo januarja prijetnih 11 stopinj Celzija.