Massimiliano Blardone je bil na veleslalomu eden redkih, ki je obdržal visok položaj po prvi vožnji. Na koncu je bil drugi. Foto: Reuters
Massimiliano Blardone je bil na veleslalomu eden redkih, ki je obdržal visok položaj po prvi vožnji. Na koncu je bil drugi. Foto: Reuters
Val D'Isere
Nedeljski slalom v Val d'Iseru so morali zaradi premočnega vetra odpovedati. Foto: Reuters

Val d'Isere bo čez sedem tednov gostil svetovno prvenstvo. Pred enim letom so teren poskušale preizkusiti ženske, a ni bilo dovolj snega. Februarja so na tekmo zaman čakali smukači. Sneženje je bilo premočno. To nedeljo je slalomska tekma odpadla zaradi prehudega vetra. Sobotni veleslalom je bil zaradi premehke proge na pol regularen. Vreme očitno rado nagaja, zato bo še večja težava, da bo med 3. in 15. februarjem samo en dan, ko ne bo tekmovanja ali treningov. Nekateri menijo, da je moška proga prezahtevna.

Strma proga, zahtevna podlaga
S progo Face de Bellevard so se smučarji prvič spopadli na olimpijskih igrah leta 1992. Od takrat so jo redko preizkusili. Da vliva strah, ni dvoma: "Zagotovo gre za enega najzahtevnejših terenov v svetovnem pokalu," meni Avstrijec Marcel Hirscher, tretji na petkovi superkombinaciji. Podobno razmišlja njegov rojak, zmagovalec petkove tekme Benjamin Raich, ki pa je na sobotnem veleslalomu odstopil: "Proga je zelo strma, podlaga zahtevna. Ponekod je ledeno, drugje mehko in če si pregrob, takoj izpadeš."

Moški slalom, ki bi moral biti v Val d'Iseru, bo v ponedeljek, 22. decembra, v Alti Badii.

Prvenstvo, polno presenečenj?
Slalomski specialist in francoski up za medaljo svetovnega prvenstva Jean-Baptiste Grange pravi, da je bil presenečen, kako agresiven je bil sneg. Italijan Massimiliano Blardone je bil še posebej slikovit: "Potrebuješ 'jajca', da se spustiš po tej progi. Zelo je strma, poleg tega tudi ozka. Upam, da jo bodo za prvenstvo razširili." Že tako je svetovno prvenstvo polno presenečenj, v Val d'Iseru jih lahko pričakujemo še več.

Izziv tudi za trenerje
Tudi za postavljalce prog je Face de Bellevard velik izziv. Na nekaterih delih veleslaloma so bila vratca zelo skupaj. "Tu jih je treba postaviti drugače kot na preostalih veleslalomskih tekmah," pravi vodja avstrijskih alpincev Hans Pum. Velike težave bodo imele tudi ženske, ki bodo tekmovale na progi Solaise. Do zdaj ni bilo še nobene tekme na tej progi!

T. O.