Bernard Vajdič je na prvih dveh slalomih sezone odstopil, nato pa do Kitzbühla ni dosegel uvrstitve, kot si jo želi. Foto: Reuters
Bernard Vajdič je na prvih dveh slalomih sezone odstopil, nato pa do Kitzbühla ni dosegel uvrstitve, kot si jo želi. Foto: Reuters

Zadovoljen sem, da nisem ves čas le pazil. Kritične dele sem odsmučal pametno, drugje napadel.

Bernard Vajdič
Vajdič je točke svetovnega pokala prvič osvojil leta 2004 na veleslalomu v Kranjski Gori, ko je zmagal Bode Miller. Med deseterico se je uvrstil petkrat, vedno v slalomu. Najboljši dosežek je peto mesto. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jean Baptiste Grange
Jean Baptiste Grange je vodilni v slalomskem seštevku svetovnega pokala in po Vajdičevem mnenju med prvimi favoriti za naslov. Foto: EPA
Mario Matt
Naslov prvaka v slalomu bo branil Mario Matt. Foto: Reuters

V pogovoru za MMC je 28-letni Velenjčan med drugim razmišljal o pravi kombinaciji tveganja in previdnosti, s katerima se je v torek lotil proge Planai, o favoritih svetovnega prvenstva in o smučeh Elan. Čeprav na tekmah svetovnega pokala še nikoli ni stal na zmagovalnem odru, ga lahko štejemo med širše favorite za medaljo. Največje tekme so namreč polne presenečenj in zakaj ne bi upali, da bo tokrat presenetil slovenski alpski smučar?

Zadnji slalomski tekmi bi se za vas že kar težko bolje iztekli. Ste bili prej že kaj zaskrbljeni, ali se bo odprlo ali ne?
Trdo sem delal poleti, vedel sem, da se to mora pokazati. Glede na to, da je bila že lanska zima dobra, sem pričakoval, da se bo slej ko prej odprlo. Sploh druga vožnja v Schladmingu je bila takšna, kot si lahko le želim.

Velikokrat ste v finalu pokvarili uvrstitev, tokrat pa res smučali na polno, vsaj tam, kjer se je dalo!
Oceniti je treba, kje so ključni deli in je treba paziti in kje proga dopušča popoln napad. Zadovoljen sem, da nisem ves čas le pazil. Kritične dele sem odsmučal pametno, drugje napadel.

Kaj ste si mislili, ko se je druga vožnja Schladminga začela s serijskimi napakami in odstopi?
Imamo srečo, da je zgoraj v štartnem šotoru televizor. Bili smo manjša skupina, tudi Miller, Ligety in Brolenius. Nikomur ni bilo nič jasno. Bode Miller je rekel: nimam ideje, kako bi zvozil!

In uspelo mu je, čeprav bi stavili, da bo on prvi, ki bo šel s proge! Prevzel je vodstvo, na srečo le do vašega nastopa. Najbrž mora biti poseben občutek, ko pred skoraj 50 tisoč gledalci Millerja "sklatiš" z vrha?
Jasno, da si na štartu želiš, da bi ob prihodu v cilj na semaforju videl zeleno barvo. Dober občutek, ne glede na to, ali premagaš Millerja ali koga drugega!

Se da že na ogledu proge predvidevati, kaj se bo potem dogajalo na tekmi?
Tokrat se je res videlo, da brezglavo ne bo šlo v tisto prvo kombinacijo. Ko presmučaš toliko postavitev, se da marsikaj oceniti. Je pa drugače, ko se potem zares pelješ po progi. Izkušnje veliko pomagajo - tisti, ki so se na začetku finala zaganjali, niso imeli izkušenj.

Kakšna so vaša pričakovanja pred svetovnim prvenstvom?
Vsaka tekma je poglavje zase! Pristop mora biti isti, napadati tam, kjer se da. Kdor najbolje oceni, kje se da spustiti smuči in kje taktizirati, ima največje možnosti. Zdaj sem se v Kitzbühlu in Schladmingu počutil super, upam, bo šlo tako naprej.

Vam strm teren v Val d'Iseru ustreza?
Progo smo decembra videli, čeprav je slalomska tekma svetovnega pokala takrat odpadla. Je zahtevna, ves čas je strmina. Mislim, da bo kar zanimiva tekma, zahtevna, prava za svetovno prvenstvo. Pomembno vlogo bo igrala tudi vidljivost. Če je difuzna svetloba, ko se sonce skrije, so razmere težke.

Kdo so vaši favoriti?
Glede na to, da bo tekma v Franciji, bodo glavni favoriti domačini, so svetovna velesila. Pa seveda Avstrijci. Herbst je v izjemni formi. Kandidatov za vrh je veliko. Tudi Slovenci lahko mešamo štrene!

Želiti biti že po prvi vožnji med najboljšimi, ali bi se splačalo taktizirati in napasti iz ozadja. Na svetovnih prvenstvih je bilo namreč že nešteto takšnih presenečenj!
Ne, moj cilj je vedno, da sem čim višje že po prvi vožnji!

Ko je Johan Brolenius prišel v cilj Schladminga in bil uvrščen tri stotinke za vami, je bilo lepo videti, da sta bila v vodstvu dva smučarja na Elanovih smučeh. Nostalgiki so morda pomislili na leto 1982, ko je svetovni prvak v slalomu postal Stenmark, srebrn pa je bil Križaj. Ste zadovoljni s slovenskim opremljevalcem?
Super zadovoljen, že večkrat sem omenil, da imam pravo podporo! Servis je odličen, vzdušje je na visoki ravni!

Vrhunskih rezultatov ni brez tvegane vožnje. Kako bi primerjali vaše vožnje na treningih in tekmah?
Normalno je, da se na treningih lažje približaš maksimumu in si na meji odstopa. Odstop na treningu ne pomeni nič, če večkrat odstopiš na tekmi, se ti lahko sesuje sezona. Seveda se poskušam tudi na tekmi približati maksimumu in čim manj razmišljati o odstopu.

T. O.

Zadovoljen sem, da nisem ves čas le pazil. Kritične dele sem odsmučal pametno, drugje napadel.