Lindsey Vonn je odlično začela svetovno prvenstvo. Ameriški mediji že pišejo, da bi lahko postala prva v ženski konkurenci, ki bi osvojila medaljo v vsaki disciplini. Med moškimi je to pred 10 leti uspelo Lasseju Kjusu. Foto: Reuters
Lindsey Vonn je odlično začela svetovno prvenstvo. Ameriški mediji že pišejo, da bi lahko postala prva v ženski konkurenci, ki bi osvojila medaljo v vsaki disciplini. Med moškimi je to pred 10 leti uspelo Lasseju Kjusu. Foto: Reuters
Tina Maze
Tina Maze je ob prihodu v cilj zasedla 3. mesto in se zavedala, da ni povsem izkoristila dobrih razmer. Foto: Reuters
Mazejeva v igri za medalje
Vožnja Tine Maze

Vodilna v svetovnem pokalu je s številko 21 nastopila v nekoliko slabših razmerah (slabša vidljivost), a se vseeno zavihtela na vrh. Na uvodni preizkušnji svetovnega prvenstva v alpskem smučanju je dolgo časa kazalo na presenečenje, saj je vodila domačinka Marie Marchand Arvier. Za srebrno medaljo se lahko zahvali dobri številki 2 in poznavanju terena. Avstrijsko čast je s tretjim mestom rešila Andrea Fischbacher.

Po 12 letih prvo žensko zlato za ZDA
"Videla sem, da imajo vse smučarke težave in da jih je veliko odstopilo, zato sem se začela spraševati, kaj se bo zgodilo z mano. Bilo je res težko, ker vidljivost ni bila najboljša. Vedela sem, da potrebujem odlično vožnjo, in uspelo mi je. Pravo olajšanje je, da sem končno stopila povsem na vrh," je povedala Vonnova, ki je za ZDA prismučala prvo žensko zlato kolajno na SP-jih po Hilary Lindth. Ta je leta 1997 v Sestrieru slavila v smuku.

Tako blizu, a tako daleč ...
Tina Maze
je z ugodno številko 5 osvojila odlično peto mesto, kar je izenačitev najboljšega izida na SP-jih (veleslalom v St. Moritzu 2003). Za medaljo je zaostala 93 stotink sekunde. Najboljša slovenska smučarka zadnjih let je odlično nastopila v zgornjem delu, veliko časa pa je pustila v srednjem in spodnjem delu proge. Za četrtouvrščeno Anno Fenninger je zaostala le pet stotink.

Tina Maze: "Želela sem si na stopničke"
"To je moj najboljši superveleslalom v sezoni, zato sem zadovoljna. Seveda sem si želela na stopničke in žal mi je, da nisem povsem izkoristila dobrih razmer. Rezultat je super. Lindsey Vonn je pokazala, da je najboljša, saj je zmagala v slabših razmerah," je Črnjanka ocenila uvodni nastop na prvenstvu.

Dober nastop Ferkove
Vanja Brodnik
je zaostala več kot šest sekund in osvojila 27. mesto, Maruša Ferk in Mateja Robnik pa sta odstopili. Dobro je smučala predvsem Ferkova, ki je odstopila nekaj 100 metrov pred ciljem. Glede na vmesne čase se ji je obetala uvrstitev okrog 15. mesta.

Cilja ni videla tudi Anja Pärson, ki je bila v superveleslalomu svetovna prvakinja na zadnjih dveh prvenstvih.

Končni vrstni red:
 1. L. VONN            ZDA     1:20,73 
2. M. MARCHAND ARVIER FRA +0,34
3. A. FISCHBACHER AVT 0,40
4. A. FENNINGER AVT 1,28
5. T. MAZE SLO 1,33
6. E. GÖRGL AVT 1,54
7. L. GUT ŠVI 1,61
8. M. RIESCH NEM 1,71
9. N. FANCHINI ITA 2,02
10. V. REBENSBURG NEM 2,07
11. F. SUTER ŠVI 2,17
12. J. LINDELL VIKARBY ŠVE 2,18
13. E. BRYDON KAN 2,22
14. C. RUIZ CASTILLO ŠPA 2,64
15. Š. ZAHROBSKA ČEŠ 2,80
...
27. V. BRODNIK SLO 6,66
Odstop: Pärson, Mancuso, Götschl,
Merighetti, Ferk, Robnik ...


S. J.






Mazejeva v igri za medalje
Vožnja Tine Maze