Boštjan Kline med smukom v St. Moritzu. Foto: EPA
Boštjan Kline med smukom v St. Moritzu. Foto: EPA
Beat Feuz
Beat Feuz se veseli največjega uspeha v karieri. Foto: Reuters
Hrobat presrečen s 14. mestom
Smuk Beata Feuza za zlato v St. Moritzu
Odličen smuk Boštjana Klineta

Najboljši slovenski smukač Boštjan Kline je nastopil s številko osem in se uvrstil na sedmo mesto. Mariborčan je bil na vmesnem času po 43 sekundah celo najhitrejši med vsemi, na koncu pa je zaostal 52 stotink za zmagovalcem in le 15 stotink za medaljo!

V cilju se je "naužil trenutka"
"Zadovoljen sem. Napeta tekma je bila, razlike majhne. Naredil sem sicer eno napako, ampak - to se dogaja. Vedel sem, da lahko pridem blizu vrha," je povedal Kline, ki je ob prihodu v cilj prevzel vodstvo: "Želel sem se naužiti trenutka. Lepo je, ko so številke zelene, ko je na zaslonu enica. Sem se pa zavedal, da so najboljši še na štartu."

Zelo dobro je smučal tudi 22-letni Miha Hrobat in se s štartno številko 34 povzpel na 14. mesto. Hrobat v svetovnem pokalu v smuku sploh še nikoli ni nastopil! Leta 2015 je bil v Hafjellu mladinski svetovni prvak v superveleslalomu in bronast v kombinaciji. "Bilo je super, imel sem dober občutek, nisem pa vedel, da bom tako hiter. Ko sem prišel v cilj, sem slišal ljudi, nisem pa bil prepričan, dokler se nisem obrnil," je dejal. Klemen Kosi je zasedel 24., Rok Perko pa 38. mesto.
Feuz, ki je v soboto praznoval 30. rojstni dan, je s štartno številko 13 po izvrstnem spodnjem delu prehitel rojaka in branilca naslova iz Vaila Patricka Künga ter Kjetila Jansruda. Pozneje sta se na stopničke pred Künga in Jansruda uvrstila še Kanadčan Guay, v sredo svetovni prvak v superveleslalomu, in Avstrijec Franz. Za Feuzem, bronastim izpred dveh let, sta zaostala 12 oziroma 37 stotink.
Trinajsto zlato za Švico
Švicar je dokazal, da mu proga v St. Moritzu zelo ustreza, saj je tu lani na finalu svetovnega pokala dobil obe hitri disciplini. Najhitrejši je bil tudi na prvem treningu v torek. Njegove tri preostale smukaške zmage so stare več kot pet let.

"Zmagati pred domačimi navijači je nekaj čudovitega in res si ne bi mogel želeti več. Tekma je bila napeta do konca, razlike so bile majhne in pravzaprav ni bilo izrazitih favoritov, saj bi pravzaprav vsak, ki je danes nastopil, lahko tudi zmagal. Zato sem še toliko srečnejši," je povedal Feuz, ki je osvojil še trinajsto zlato smukaško kolajno na svetovnih prvenstvih za Švico.

"Najsrečnejši potnik v letalu"
Izjemno zadovoljen je bil tudi Eric Guay: "Mislim, da si česa takšnega ne bi mogel želeti niti v najbolj norih sanjah, saj bom s tega prvenstva odšel z dvema kolajnama, zlato in srebrno. Mislim, da se je vse razpletlo noro dobro in bom res najsrečnejši potnik na letalu domov."

Najboljši trije smukači sezone praznih rok
Razlog za dobro voljo so imeli tudi Avstrijci, ki jim je Max Franz priboril prvo smukaško medaljo SP-ja po dvanajstih letih. Razočarani so najboljši smukači letošnje zime v svetovnem pokalu. Poleg Jansruda to velja tudi za vodilnega in tretjeuvrščenega v smukaškem seštevku Petra Filla in Dominika Parisa. Italijana sta končala na 9. in 13. mestu.
Megla, ki se je v soboto zadržala v osrednjem delu proge in razočarala 35.000 gledalcev, tokrat ni nagajala veliko. Poskrbela je le za prestavitev štarta malce nižje, tako da so smukači ostali brez spusta po t. i. prostem padu, najstrmejšem štartu smukov, v katerem bi v treh sekundah pospešili do 100 km/h. Nekoliko slabšo vidljivost so imeli v zgornjem delu proge le smučarji na začetku štartne liste.

Končni vrstni red:
 1. B. FEUZ            ŠVI     1:38,91
 2. E. GUAY            KAN       +0,12
 3. M. FRANZ           AVT        0,37
 4. P. KÜNG            ŠVI        0,39
  . K. JANSRUD         NOR        0,39
 6. A. A. KILDE        NOR        0,49
 7. B. KLINE           SLO        0,52
 8. A. SANDER          NEM        0,56
 9. P. FILL            ITA        0,65
10. B. ROGER           FRA        0,82
11. M. MAYER           AVT        0,86
12. T. DRESSEN         NEM        0,88
13. D. PARIS           ITA        0,89
14. M. HROBAT          SLO        1,06
  . G. FAYED           FRA        1,06
...
24. K. KOSI            SLO        1,55
38. R. PERKO           SLO        3,15

Hrobat presrečen s 14. mestom
Smuk Beata Feuza za zlato v St. Moritzu
Odličen smuk Boštjana Klineta