Žan Kranjec ima veliko izkušenj, lani pa je v Pekingu dokazal, da je sposoben vrhunskega rezultata tudi na velikih tekmovanjih. Foto: EPA
Žan Kranjec ima veliko izkušenj, lani pa je v Pekingu dokazal, da je sposoben vrhunskega rezultata tudi na velikih tekmovanjih. Foto: EPA

30-letni olimpijski podprvak se bo na prvo progo – tekma se bo z neposrednim prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju začela ob 10.00 – podal s številko sedem. Kot je povedal pred prvenstvom, bi bil zadovoljen le z medaljo. V svoji zbirki žlahtne snežinke še nima. Pred dvema letoma je bil v Cortini šesti, pred štirimi pa v Areju peti, sicer pa v Courchevelu nastopa na svojem šestem svetovnem prvenstvu.

Kranjec med glavnimi favoriti v veleslalomu

S progo se bo spoznal prvič, a, kot je povedal za TV Slovenija, se je v preteklosti dobro znašel na novih strminah. Tudi lani v Pekingu, ko je prismučal do uspeha kariere: "V preteklosti sem že veliko dobrih rezultatov naredil tam, kjer nisem poznal terena. Ena zmaga v Saalbachu, olimpijske igre, tako ali tako pa v sezoni na tekmah in treningih presmučaš toliko različnih terenov, različnih podlag, da potem vsaj približno veš, kaj pričakovati."

V letošnji zimi je v svetovnem pokalu trikrat stopil na oder za zmagovalce. Drugi je bil v Söldnu, tretji pa v Val d'Iseru in Alta Badii. V veleslalomskem seštevku je trenutno tretji. 60 točk več ima Henrik Kristoffersen, 130 pa trenutno najboljši smučar na svetu Marco Odermatt, tudi aktualni olimpijski prvak v veleslalomu. Švicar je seveda glavni favorit preizkušnje. Letos je na šestih veleslalomih štirikrat zmagal. V Alta Badii je bil tretji, na zadnjem v Schladmingu pa je odstopil.

Veleslalomiste čaka zahtevna ledena proga
Startna lista: 
 1  M. ODERMATT        ŠVI   
 2  H. KRISTOFFERSEN   NOR   
 3  M. SCHWARZ         AVT   
 4  L. MEILLARD        ŠVI   
 5  M. FELLER          AVT   
 6  A. PINTURAULT      FRA   
 7  Ž. KRANJEC         SLO   
 8  R. WINDINGSTAD     NOR   
 9  M. FAIVRE          FRA   
10  G. CAVIEZEL        ŠVI   
11  L. DE ALIPRANDINI  ITA   
12  A. SCHMID          NEM   
13  R. RADAMUS         ZDA   
14  S. BRENNSTEINER    AVT   
15  F. ZUBČIĆ          HRV   
16  A. A. KILDE        NOR