Henrik Kristoffersen je drugič svetovni prvak, potem ko je bil leta 2019 v Areju nepremagljiv v veleslalomu. Foto: Reuters
Henrik Kristoffersen je drugič svetovni prvak, potem ko je bil leta 2019 v Areju nepremagljiv v veleslalomu. Foto: Reuters
Manuel Feller je imel priložnost, da Avstriji pribori prvo in edino zlato medaljo na 47. svetovnem prvenstvu, toda v finalu je s 1. mesta nazadoval na 7. Foto: Reuters
Manuel Feller je imel priložnost, da Avstriji pribori prvo in edino zlato medaljo na 47. svetovnem prvenstvu, toda v finalu je s 1. mesta nazadoval na 7. Foto: Reuters

Postavitev nemškega trenerja je bila v strmem zgornjem delu izjemno zavita, razdalje med vratci so bile velike in s tem tudi težave mnogih tekmovalcev. Niti Kristoffersen ni smučal idealno, toda spodaj je bil zelo hiter. Gladko je prevzel vodstvo, proga pa je bila v sončnem vremenu vse počasnejša. Nihče mu ni bil kos, 28-letni Norvežan, ki je že desetletje v slalomskem vrhu, je dočakal svoj trenutek.

Ginnis popestril prvenstvo
Pravo pravljico je spisal ameriški Grk AJ Ginnis. Resda je na zadnjem slalomu pred SP-jem (v Courchevelu) stopil na zmagovalni oder, toda nanj nihče ni resno računal. A že na prvi progi se je s številko 24 in drzno linijo smučanja "izstrelil" na drugo mesto in zdržal pritisk. To je prva medalja za Grčijo v zgodovini SP-jev, s čimer je Ginnis boje v Savojskih Alpah začinil podobno kot zmagovalka ženskega slaloma Laurence St-Germain. Tretji je bil Alex Vinatzer, ki v tej sezoni še ni bil med najboljšimi tremi.

Srebro senzacionalnemu Grku

Sanjski dnevi
"Ne morem verjeti, sploh ne dojemam. Za Grčijo je to zgodovinsko, zame sanjsko," je bil vzhičen Ginnis, ki je s 15 leti zapustil Grčijo in se začel profesionalno ukvarjati s smučanjem, pri čemer je veliko treniral v Avstriji. Kristoffersen ob prihodu v cilj ni verjel, da ga nihče več ne bo izrinil s stola za zmagovalca: "Mislil sem, da to ne bo zadostovalo, saj sem v zgornjem delu naredil preveč napak. Ampak se je izšlo. Zmagal sem na 24 slalomih za svetovni pokal in bil okrog 50-krat na odru za zmagovalce. Dočakal sem še zlato medaljo na SP-ju!"

Nastop Tijana Marovta v finalu

Marovt dopoldne presegel pričakovanja
Tijan Marovt je osvojil 26. mesto. Za dopoldansko predstavo (25. čas) si zasluži vse pohvale. S tako visoko številko (46) se nihče ni uspel prebiti med prvih 30. Še včeraj je Marovt nastopal na slalomski tekmi evropskega pokala v Berchtesgadnu (16. mesto) in je po naporni poti šele ponoči prispel v Courchevel. "Na poti sem dovolj spal in ni bilo tako hudo. S prvim nastopom sem lahko zadovoljen. Že vso sezono dobro smučam na treningih, ne pa na tekmah. V finalu nisem najbolje začel, proga s temi zaprtimi zavoji mi ni bila pisana na kožo," je povedal Marovt, ki v svetovnem pokalu še nima točk.

Razplet slaloma v Courchevelu
Nastopi Fellerja, Ginnisa in Kranjca na prvi progi slaloma

Kranjec ima v nogah premalo slaloma
Proga L'Eclipse je bila spet zelo poledenela, v izjemno strmem zgornjem delu so imeli slalomisti že na prvi progi nemalo težav. Loic Meillard, ki je odprl tekmo, je odstopil pri tretjih vratih. Tudi Žan Kranjec se ni dobro znašel, prva dva vmesna časa nista bila dobra, sledila je napaka in odstop po 30 sekundah. "Pozna se, da imam kakšen dan treninga premalo v nogah. Že na strmini sem delal manjše napake, nato sem ujel boljši ritem, a so spet sledili zavoji, v katerih sem zamujal," je povedal Kranjec, ki v tej sezoni do danes ni tekmoval v slalomu.

Braathen pravočasno okreval
Lucas Braathen, ki je vodilni v letošnji slalomski sezoni svetovnega pokala najboljši, je osvojil sedmo mesto. Njegov nastop je bil zaradi operacije slepiča, zaradi česar je izpustil zadnjo tekmo v Chamonixu, vprašljiv, a je vendarle pravočasno okreval in je lahko tekmoval na svojem prvem svetovnem prvenstvu. Kazalo mu je odlično, pred finalom je imel z drugim mestom odlično izhodišče, bil je na poti proti medalji, a je v spodnjem delu naredil napako. Avstrijci so upali, da jim bo Manuel Feller zadnji dan prvenstva le priboril prvo zlato medaljo (podobno kot je to storil Hirscher v Schladmingu 2013 in v Areju 2019), a spet ni zdržal pritiska in je nazadoval na sedmo mesto. Kar 19 tekmovalcev je po prvi vožnji za Fellerjem zaostajalo manj kot sekundo.

Kristoffersen: Nihče se ne more pritoževati. Niti jaz.
Končni vrstni red:                    
 1. H. KRISTOFFERSEN   NOR     1:39,50
 2. A. GINNIS          GRČ       +0,20
 3. A. VINATZER        ITA        0,38
 4. C. NOEL            FRA        0,41
 5. S. HOLZMANN        NEM        0,62
 6. M. SCHWARZ         AVT        0,65
 7. L. BRAATHEN        NOR        0,67
  . M. FELLER          AVT        0,67
 9. L. STRASSER        NEM        0,69
  . R. ZENHÄUSERN      ŠVI        0,69
11. F. ZUBČIĆ          HRV        0,73
12. A. PERTL           AVT        0,74
...                                   
26. T. MAROVT          SLO        2,23
Prva proga, izidi:   
 1. M. FELLER          AVT       46,93 
 2. AJ GINNIS          GRČ       +0,13 
  . L. BRAATHEN        NOR        0,13 
 4. L. STRASSER        NEM        0,14 
 5. D. FOSS-SOLEVAAG   NOR        0,35 
 6. A. VINATZER        ITA        0,44 
 7. F. GSTREIN         AVT        0,56 
 8. C. NOEL            FRA        0,64 
 9. T. SALA            ITA        0,71 
10. M. SCHWARZ         AVT        0,71 
11. A. PINTURAULT      FRA        0,72 
12. R. ZENHÄUSERN      ŠVI        0,81 
...                                    
25. T. MAROVT          SLO        1,59 
                                       
Odstop: Meillard, Jakobsen, Kranjec ...

Končni pregled medalj po državah:


ZLATOSREBROBRONSKUPAJ
Švica3317
Norveška2349
ZDA22-4
Italija2114
Kanada2-22
Nemčija1-12
Francija1-12
Avstrija-347
Grčija-1-1