Nekdanji predsednik IBU-ja Anders Besseberg in generalna sekretarka Nicole Resch sta se znašla v središču škandala. Foto: EPA
Nekdanji predsednik IBU-ja Anders Besseberg in generalna sekretarka Nicole Resch sta se znašla v središču škandala. Foto: EPA

Med glavnimi očitki na račun Besseberga so dolgoletno načrtno prikrivanje dopinga v zameno za razkošna potovanja, drage ure, velike vsote denarja, celo prostitutke in zabave na loviščih, saj je bil Besseberg tudi zaprisežen lovec.

Po mnenju komisije gre za prikrivanje dopinga v ruski izbrani vrsti, saj si je tamkajšnja zveza očitno ustvarila ekskluziven status pri predsedniku IBU-ja, ki je branil ruske interese in prikrival nečednosti. Ob 74-letnem Bessebergu je v poročilu o nečednem početju med letoma 2008 in 2018 izpostavljena tudi takratna generalna sekretarka IBU-ja Nemka Nicole Resch. Aprila 2018 sta se zato oba poslovila s položajev.

V prejšnji teden objavljenem poročilu komisija Bessebergu očita, da se že pred letom 2008 ni oziral na etične vrednote in da ni imel interesa, da bi biatlonski šport zaščitil pred prevarami, zamena pa so bili denar, lovski izleti in plačljiva spolnost. Norvežan se zaradi vsega prejetega po mnenju komisije ni resno spopadel z vprašanjem dopinga, nikoli ni uveljavil sankcij proti Rusiji, še več, lagal je več organizacijam in prevaral celo lastno predsedstvo na IBU-ju.

Generalna sekretarka Rescheva zanika vse očitke
Rescheva naj bi po ugotovitvah komisije v prvih letih Bessebergu celo nasprotovala, komisija pa ji očita, da predvsem pri vprašanju dopinga ni bila dovolj odločna, pozneje pa je celo sodelovala z Bessebergom. Nemka je očitke vselej zanikala.

"Popolno pomanjkanje temeljnih varnostnih ukrepov v IBU-ju je pomenilo, da je prejšnje vodstvo lahko delovalo brez nadzora, preglednosti in odgovornosti," je dejal vodja komisije Jonathan Taylor, ki je s sodelavci preveril več kot 70.000 dokumentov in opravil pogovore s 60 ljudmi. Na podlagi ugotovitev komisije se bo sešla neodvisna komisija, ki bo preverila podlago za tožbo proti Bessebergu in Reschovi.

Prste je imel vmes tudi pri dodelitvi SP-ja Tjumnu
Pod drobnogledom se je znašlo tudi svetovno prvenstvo, ki se bo prihodnji teden začelo na Pokljuki. Prvotno ga je dobil Tjumen v Rusiji in že takrat so se pojavile prve govorice o nečednostih in nepravilnostih pri dodelitvi. Komisija ugotavlja, da sta imela tudi v tem primeru velik vpliv Besseberg in njegova politika do ruske zveze, posamezni predstavniki kongresa IBU-ja pa naj bi bili tudi podkupljeni, da so "pravilno" glasovali. V poročilu komisije je govor o zneskih med 25.000 in 100.000 evri.

Šele leta 2017, po razkritju dopinške afere na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014, je krovna biatlonska zveza Tjumnu prvenstvo odvzela in ga pozneje na kongresu v Poreču dodelila Pokljuki.