Zmagovita norveška trojica Holund - Krueger - Amundsen. Foto: Reuters
Zmagovita norveška trojica Holund - Krueger - Amundsen. Foto: Reuters

32-letni tekmovalec iz Osla je za 20 sekund prehitel 27-letnega Simena Hegstada Kruegerja, ki je v Oberstdorfu postal že svetovni podprvak v skiatlonu, in 22-letnega Haralda Oestberga Amundsena, velikega upa norveškega teka. Mladenič je v zaključku preizkušnje grdo padel, a se hitro pobral, izguba časa pa ni bila prevelika, tako da je zadržal prednost pred Rusom Aleksandrom Bolšunovom, svetovnim prvakom v skiatlonu, ki je razočaran ostal brez kolajne.

Holund je bil v skiatlonu na Bavarskem tretji, zdaj pa je drugič v karieri postal svetovni prvak. Namreč pred dvema letoma je v Seefeldu slavil na 50-km preizkušnji, ki bo v Oberstdorfu na sporedu za konec prvenstva v nedeljo. Za Norveško je to osma zlata medalja na letošnjem šampionatu, 11. moška do zdaj na najkrajši razdalji, s čimer so ujeli oziroma prehiteli Fince, in skupno 60. zlata tekačev na nordijskih svetovnih prvenstvih, s čimer so daleč pred vsemi.

Holund 60. Norvežan z zlato medaljo na SP-jih v smučarskih tekih

Vso sezono so v svetovnem pokalu prevladovali Rusi, saj Norvežani niso veliko tekmovali. Vse moči so usmerili v svetovno prvenstvo in za zdaj so res izjemni. V petek bodo favoriti v štafeti, v nedeljo pa tudi na najdaljši razdalji v klasičnem koraku. Rusi so jim morali tretjič na tem prvenstvu priznati premoč. Bolšunov, najboljši tekač svetovnega pokala lanske in letošnje zime, je bil četrti, peti pa njegov rojak Artjom Malcev. Zatem sta se zvrstila še dva Norvežana, Sjur Roethe in Martin Johnsrud Sundby, ki je branil naslov svetovnega prvaka, to pa je bila verjetno njegova zadnja preizkušnja na velikih tekmovanjih.

Slovenijo sta zastopala brata Črv. Benjamin je z zaostankom štirih minut in 25 sekund zasedel 60. mesto, Vili pa šest minut in šest sekund ter bil 76.

15 km prosto (M):                      
 1. H. C. HOLUND      NOR       33:48,7
 2. S. H. KRUEGER     NOR         +20,2
 3. H. O. AMUNDSEN    NOR          35,6
 4. A. BOLŠUNOV       ZDA          43,7
 5. A. MALCEV         RUS          50,7
 6. S. ROETHE         NOR          55,3
 7. M. J. SUNDBY      NOR          55,9
 8. J. BURMAN         ŠVE          56,9
 9. W. POROMAA        ŠVE        1:02,7
10. A. MUSGRAVE       VB         1:06,3
...                                    
60. B. ČRV            SLO        4:25,2
76. V. ČRV            SLO        6:06,2