Justyna Kowalczyk je bronasti medalji z 10-kilometrske preizkušnje dodala še zlato z zasledovalne tekme. Foto: Reuters
Justyna Kowalczyk je bronasti medalji z 10-kilometrske preizkušnje dodala še zlato z zasledovalne tekme. Foto: Reuters
Petra Majdič
Slovenska šampionka je šla na štart dvojnega zasledovanja brez visokih pričakovanj, a vseeno končala med deseterico. Foto: EPA
Kristin Stoermer Steira, Justyna Kowalczyk, Aino Kaisa Saarinen
Justyna Kowalczyk je prva poljska tekačica z zlatom na nordijskem svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Kowalczyk in Steira
Steira je (spet) ostala brez posamičnega naslova svetovne prvakinje. Foto: Reuters
Majdičeva po zasledovalni tekmi nasmejana

29-letna Brinjčanka je po razočaranju nad 15. mestom na 10-kilometrski preizkušnji razmišljala, da se zasledovalne tekme sploh ne bi udeležila, a se je nato le pojavila na štartu. V prvem delu je padla celo na 17. mesto, po menjavi opreme, ko so se tekmovalke preizkusile v prostem slogu, pa se je povzpela na končno deveto.

Ob koncu prvega kroga je bila v vodstvu Italijanka Marianna Longa pred Poljakinjo Kowalczykovo. Majdičeva je bila na 11. mestu z zaostankom 5,6 sekunde. Na 3,95 kilometra je v vodstvo prešla Norvežanka Kristin Steira pred Longo in Finko Aino Kaiso Saarinenovo. Majdičeva je še nekoliko zaostala in padla na 15. mesto.

Po petem kilometru je v vodstvo prešla Saarinenova, nekoliko je zaostala Kowalczykova. Ob koncu tretjega kroga je bila pri menjavi opreme najhitrejša Saarinenova, ki se je na drugo polovico tekme v prostem slogu podala kot vodilna. Majdičeva je na menjavo prišla kot 16.

Majdičeva po menjavi tehnike napredovala
Po strmem vzponu tik pred devetim kilometrom je imela Steira dobri dve sekundi prednosti pred Saarinenovo in Longo. Norvežanko so tekmice ob spustu in v ravnini ujele. Najbolj sta ji "dihali za ovratnik" Kowalczykova in Ukrajinka Valentina Ševčenko. Majdičeva je na 16. mestu zaostajala že več kot minuto.

Pred zadnjim krogom sta si vodilni Norvežanka in Poljakinja nabrali nekaj prednosti pred odlično šprinterko Saarinenovo in Longo. V zadnjem delu je odlično tekla Majdičeva in napredovala na 7. mesto.

Kowalczykova je okoli 150 metrov pred ciljem suvereno prehitela Steiro in v silovitem finišu postala prvakinja pred Steiro in Saarinenovo. Druga slovenska predstavnica Barbara Jezeršek je tekmo končala na 49. mestu z zaostankom 4:59,9.

Petri se je po prosti tehniki smejalo
"Danes se mi kar smeji po odličnem drugem delu v prosti tehniki. V klasični tehniki pa sem bila zelo močna v vzponih in sem veliko pridobivala, zato pa so me tekmice ena za drugo prehitevale v spustih. Znova se je pokazalo, kako pomembna je priprava smuči. In te danes niso bile take, kot bi morale biti," je po nastopu povedala Majdičeva, ki je nastopila, da bi ohranila tekmovalno formo. "Vmes med 'klasiko' sem spet kar malo obupala nad tekmo, ker mi ni in ni šlo, pa je to moja boljša disciplina. A fenomenalno sem izpeljala drugi del v prosti tehniki, zato sem lahko zelo zadovoljna. Po mojem še nikoli v karieri nisem tako dobro tekla z drsalnim korakom," je še povedala za Radio Slovenija.

 
Dvojno zasledovanje, 2 x 7,5 km (Ž):  
 1. J. KOWALCZYK      POL      40:55,3
 2. K. STEIRA         NOR         +1,7
 3. A. K. SAARINEN    FIN          8,0
 4. M. LONGA          ITA         21,5
 5. V. ŠEVČENKO       UKR         44,2
 6. T. JOHAUG         NOR       1:23,9
 7. A. FOLLIS         ITA       1:30,0
 8. C. KALLA          ŠVE       1:30,6
 9. P. MAJDIČ         SLO       1:35,3
10. E. SACHENBACHER   NEM       1:39,1


T. V.

Majdičeva po zasledovalni tekmi nasmejana