Vesna Fabjan bo tretjič nastopila na svetovnem prvenstvu. V Oberstdorfu in Saporu je bila še premlada za odmeven dosežek, v Libercu pa bi se lahko uvrstila med deseterico. Foto: MMC RTV SLO
Vesna Fabjan bo tretjič nastopila na svetovnem prvenstvu. V Oberstdorfu in Saporu je bila še premlada za odmeven dosežek, v Libercu pa bi se lahko uvrstila med deseterico. Foto: MMC RTV SLO
Vesna Fabjan
V letošnji sezoni je v šprintu dokazala, da je enakovredna najboljšim in da slovenski smučarski tek ni le Petra Majdič. Foto: MMC RTV SLO

Na novinarski konferenci slovenskih nordijcev pred odhodom na svetovno prvenstvo se je vse vrtelo okoli Petre Majdič, ki je zaradi izjemnih letošnjih nastopov vroča kandidatka za medaljo. Toda velike tekme rade postrežejo s presenečenji. Morda bo slovenskega pripravila Vesna Fabjan.

Sproščeno v Liberec
"Kdo ve, tudi to se lahko naredi. S tem se ne obremenjujem. Petra je prva favoritinja, ne le v šprintu, tudi na razdalji. Tja grem sproščeno, nisem obremenjena z rezultati. Potrudila se bom po najboljših močeh, upam tudi na kanček sreče, z vremenom, smučmi, če se bo vse poklopilo, bi moral rezultat biti dober," za MMC odgovarja 23-letna Fabjanova.

Zdaj je gotovo enakovredna najboljšim
V lanski sezoni je Besničanka na šprinterski tekmi za svetovni pokal v Ribinsku dosegla osvojila peto mesto, kar je njen najboljši izid v karieri. Toda konkurenca takrat ni bila tako močno, zato so več vredni njeni dosežki v letošnji sezoni, ko je bila nekajkrat na pragu velikega finala. Najboljša je bila v spet Ribinsku, ko je mali finale končala takoj za Majdičevo in bila osma. Če je včasih sotekmovalke preveč spoštovala in se jim umikala, je zdaj ugotovila, da se lahko z njimi enakovredno kosa.

Tudi z grdimi pogledi je treba graditi ugled
Prav šprint je disciplina, kjer je treba biti pri borbi za prostor neizprosen. Kako sama doživlja to prerivanje? "Tega se moraš privaditi. Ni v redu, posebej, če potegneš kratko, tako kot jaz zadnjič v Italiji na šprintu, ko sem padla. Moraš si izboriti svoj prostor in se znati prerivati. Ni 'fajn', ker hitro poči kakšna palica ali pristaneš v snegu." Si tekmovalke po tekmi izmenjajo grde poglede ali obtožujoče besede? "Tudi včasih. So kakšni grdi pogledi. To lahko pomaga na naslednji tekmi!"

Virusi ji niso prizanesli
Državna prvakinja (resda ob odsotnosti Petre Majdič) v Liberec potuje nekoliko obolela: "Zdravje mi nagaja in se še lovim, tekme se pa bližajo," je malce zaskrbljena, a do šprinta v prosti tehniki, ki bo na sporedu v torek, 24. februarja, točno leto dni potem, ko je slavila naslov prvakinje do 23 let, bo gotovo prava. V senci Petre Majdič ne bo nobenega pritiska, zato bo lahko v miru skovala načrt za lep dosežek.

T. O.