Nordijski kombinatorci so v senci smučarjev skakalcev, toda njihovi rezultati so vedno boljši, prihodnost pa je zaradi Marjana Jelenka (letos je z mladinskega SP-ja prinesel zlato in srebrno medaljo) sploh svetla. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Nordijski kombinatorci so v senci smučarjev skakalcev, toda njihovi rezultati so vedno boljši, prihodnost pa je zaradi Marjana Jelenka (letos je z mladinskega SP-ja prinesel zlato in srebrno medaljo) sploh svetla. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mitja Oranič
Na sobotni tekmi v boj za petnajsterico! Foto: www.sloski.si

Lani na olimpijskih igrah ni bilo uspeha in Oranič je ostal brez uvrstitve med 30. Letos sta z Gašperjem Berlotom pridno zbirala točke svetovnega pokala, Oranič je najboljši dosežek dosegel prav na zadnji tekmi - 19. mesto. Ključne priprave na svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju so lepo uspele.

Lačen tekmovanj
"V svetovnem pokalu smo imeli mesec premora in se udeleževali tekem celinskega pokala. Zadnje dni smo trenirali v Oberstdorfu, v Kranju, Planici in na Pokljuki. Veliko tekaškega treninga je bilo in tudi veliko skokov. Zdaj sem spet lačen tekmovanj in komaj čakamo na svetovno prvenstvo, da vidimo, kdo je najmočnejši." je tik pred odhodom v Oslo za MMC povedal Oranič.

Petnajsterica bi bila po njegovem mnenju super rezultat: "Treba je imeti visoke cilje in odločno štartati s takšnimi ambicijami. Nisem več tako mlad, imam 25 let, po izkušnje nima smisla več hoditi na velika tekmovanja."

Z majhnimi koraki proti vrhu
Prave tradicije tekmovanja v nordijski kombinaciji Slovenija nima, zato je treba biti strpen. "Napredek je, izkušenj vedno več. Na začetku ni bilo nikogar, ki bi nas vlekel naprej, zato delamo majhne korake - iz B-pokala smo šli v svetovni pokal in počasi osvajali točke. Potreben bo en olimpijski cikel, da bomo dosegli res vrhunski izid."

Ko smo Tržičana vprašali, ali je prednost, ker od kombinatorcev slovenska javnost ne pričakuje veliko in zato ni pritiska, se ni povsem strinjal: "Vsak tekmovale si mora na takšnih tekmovanjih ustvariti pritisk, ampak to je le dodaten naboj. Tudi sam raje tekmujem v svetovnem kot v celinskem pokalu. Tam so amere, navijači, bolj zanimivo je!"

Liberec ... zakaj že?
Za Oraniča bo to tretje svetovno prvenstvo in zelo se veseli, da se nordijsko smučanje vrača h koreninam: "Bil sem v Saporu, na Japonskem, odlično je bilo. Liberec 2009 ... ne vem točno, zakaj je dobil prvenstvo. Vzdušje je bilo ... polomija. Zdaj vsi pričakujemo spet vrhunsko organizacijo in športni praznik, menda je bilo prodanih že ogromno vstopnic."

Pa je sploh še kje kakšno prizorišče tekme svetovnega pokala, kjer organizacija ni na vrhuncu? "Bom kar odkrito povedal, da Avstrijci včasih pozabijo, kaj je svetovni pokal. Sicer pa so večinoma vse tekme svetovnega pokala na visoki ravni!"