Tri tekme, tri zlate medalje: Marit Björgen v Oslu še ne pozna poraza. Foto: Reuters
Tri tekme, tri zlate medalje: Marit Björgen v Oslu še ne pozna poraza. Foto: Reuters
Petra Majdič
Petra Majdič na treh tekmah v tej sezoni na isti razdalji ni bila nikoli višje od 9. mesta, tako da je bil cilj "zgolj" deseterica, za medalje pa se bo spet borila v sredo na ekipnem šprintu. Foto: EPA
Justyna Kowalczyk, Marit Bjoergen in Aino-Kaisa Saarinen
Nosilke medalj: Justyna Kowalczyk, Marit Björgen in Aino-Kaisa Saarinen. Foto: Reuters
Björgnova že zdaj kraljica SP-ja v Oslu

Srebro "grenkega priokusa" je pripadlo Justyni Kowalczyk, ki je še po 7 kilometrih vodila za osem sekund. Na koncu je za nepremagljivo Norvežanko zaostala za 4 sekunde. Bron je osvojila branilka naslova, Finka Aina Kaiso Saarinen (9,7). Majdičeva je za zmagovalko zaostala za 1:16,4. Vesna Fabjan je bila 41., Anja Eržen 44. in Alenka Čebašek 46.

Petra že v prvih dveh km izgubila pol minute
Že po prvih dveh kilometrih, ko se je proga vzpenjala, je bilo jasno, da Majdičeva ne bo v igri za mesta povsem pri vrhu. 31-letna Brinjčanka je bila na prvem vmesnem času po 2,2 kilometra 12., za najhitrejšo Kowalczykovo pa si je nabrala že več kot pol minute zaostanka. Poljakinja je bila razred zase, saj je drugouvrščena Björgenova izgubila skoraj 10 sekund.

Björgenovi kazalo le na srebro
Tudi naslednji vmesni čas na 7 kilometrih ni ponudil drugačne slike. Kowalczykova je imela več kot 8 sekund naskoka pred Björgenovo, Majdičeva pa je držala 12. mesto, a z več kot minutnim zaostankom. V boju za bron je imela Saarinenova pet sekund prednosti pred Therese Johaug.

Poljakinja popustila prav ob koncu
V zadnjih treh kilometrih je Björgenova prestavila v "turbopogon", Kowalczykova pa je začela popuščati. Odločitev je padla prav v zadnjem kilometru. Enako hitra kot Norvežanka je bila Saarinenova, ki je na koncu zaostala manj kot 10 sekund. Majdičeva je do konca izgubila še eno mesto.

"Na distanci ne morem pospešiti kot v šprintu"
Petra Majdič
je v pogovoru za TV Slovenija priznala, da ni najbolj zadovoljna, ker ni končala med deseterico: "Imela sem en in isti tempo. To se mi kar ponavlja, na distanci nikakor ne morem pospešiti tako kot v šprintu. Morda je vzrok ta, da se staram, morda sem naredila napako na ogrevanju pred štartom, ko sem prehitro tekla, namesto da bi prihranila več energije za tekmo."

Razplet na vrhu jo je presenetil: "Presenečena sem, koliko punc je bilo v ospredju in kako ekipno so bile močne nekatere reprezentance, zlasti Finke. Verjetno je vzrok tudi v smučeh. Da bo Justina Kowalczyk tako blizu zmagi, si tudi nisem mislila. Pričakovala sem lahko zmago Björgenove, čeprav težka proga ustreza Justini, ker je višja."

V sredo naskok na novo medaljo
Petrine misli so zdaj že usmerjene k sredinemu ekipnemu šprintu, kjer bosta s Katjo Višnar v igri za medaljo: "Že nekaj dni mislim na to tekmo. Ne bo tako enostavno, kot morda kdo pričakuje, saj bo velika konkurenca!"


10 km (Ž), klasična tehnika:          
1. M. BJÖRGEN NOR 27:39,3
2. J. KOWALCZYK POL +4,1
3. A. K. SAARINEN FIN 9,7
4. T. JOHAUG NOR 23,7
5. K. LAHTEENMAKI FIN 23,9
6. P. MURANEN FIN 26,8
7. M. LONGA ITA 28,9
8. K. NISKANEN FIN 49,7
9. V. SKOFTERUD NOR 1:00,9
10. K. STEIRA NOR 1:03,6
...
13. P. MAJDIČ SLO 1:16,4
41. V. FABJAN SLO 3:06,8
44. A. ERŽEN SLO 3:18,1
46. A. ČEBAŠEK SLO 3:24,5

Björgnova že zdaj kraljica SP-ja v Oslu