Vesna Fabjan je bila nekaj časa takoj za Nemko Evi Sachenbacher-Stehle. Foto: Reuters
Vesna Fabjan je bila nekaj časa takoj za Nemko Evi Sachenbacher-Stehle. Foto: Reuters
Ida Ingemarsdotter in Charlotte Kalla
Švedinji Ida Ingemarsdotter in Charlotte Kalla sta se razveselili srebra. Foto: EPA
Slovenska štafeta sedma

Temeljni kamen za najboljši slovenski štafetni nastop v zgodovini tekov je postavila Anja Eržen, ki je za najboljšimi zaostala manj kot minuto. Petra Majdič je v klasičnem koraku štafeto z 11. pripeljala celo na peto mesto, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek pa sta zadržali visoko uvrstitev.

"Anja je tekla tako, kot smo upali, hitro se uči in zame je bilo izhodišče precej lažje, ker sem tekmovalke, ki sem jih lovila, videla pred seboj, saj nismo veliko zaostajale. Tudi s svojim tekom sem zelo zadovoljna, saj sem se uspešno merila z Justyno Kowalczyk," je dejala Majdičeva.

Če ne bi bilo padca, bi bila Anja Eržen še boljša
"Moj cilj je bil čim manjši zaostanek, pod minuto, kar mi je uspelo. Morda sem prehitro začela, saj sem imela na sredini nekaj težav, na žalost pa sem bila na koncu še nekoliko nerodna, padla in izgubila še nekaj sekund," pa je po nastopu povedala Erženova.

Za vrh so se borile Skandinavke. Že v drugi izmeni so si Norvežanke, Švedinje in Finke zagotovile odločilno prednost, prav na koncu pa so bile najboljše domače tekmovalke, ki so nastopile v postavi Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira in Marit Björgen. Björgenova je tako v četrtem nastopu na letošnjem prvenstvu osvojila še četrto zlato medaljo.


Štafeta, 4 x 5 km (Ž):

1. NORVEŠKA 53:30,0
2. ŠVEDSKA +36,1
3. FINSKA 59,8
4. ITALIJA 1:26,1
5. NEMČIJA 1:41,8
6. RUSIJA 2:15,4
7. SLOVENIJA 2:23,0
8. POLJSKA 2:49,2
9. ZDA 2:54,7
10. JAPONSKA 2:55,8
 

Slovenska štafeta sedma