Peter Prevc, slovenski skakalni up, ki ob športni karieri ne zanemarja šole. Obiskuje 4. letnik ekonomske gimnazije v Kranju. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Peter Prevc, slovenski skakalni up, ki ob športni karieri ne zanemarja šole. Obiskuje 4. letnik ekonomske gimnazije v Kranju. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Peter Prevc
Lani je dokazal, da ga ni strah velikih tekmovanj in na olimpijskih igrah osvojil sedmo mesto. Foto: STA
Skakalci z mislimi že v Oslu

18-letni skakalec iz Dolenje vasi je bil lani drugi na svetovnem mladinskem prvenstvu in je kar čez noč postal tudi slovenski adut na olimpijskih igrah. S sedmim mestom na mali skakalnici je presegel vsa pričakovanja. V letošnji sezoni pridno zbira točke, vendar se mu med deseterico na tekmi svetovnega pokala še ni uspelo prebiti. Najboljši, enajsti, je bil v Innsbrucku in v Zakopanah.


Pred vami je prvo svetovno prvenstvo, od slovenskih skakalcev pa največ pričakujemo prav od vas in od Robija Kranjca. Čutite pritisk, da je treba doseči dober rezultat in popraviti precej slab vtis sezone?
Pritisk je, ker gre za višji rang tekme kot svetovni pokal, ampak za mano so olimpijske igre in vedel bom, kako prenesti psihične obremenitve in jih odpraviti.

V svetovnem pokalu že vso sezono lovite uvrstitev med deseterico. Ste si prav za Oslo zastavili cilj, da vam to uspe?
Vem, da lahko pridem med deseterico in zdaj res upam, da mi bo uspelo. Stavim pa bolj na malo skakalnico. Že lani sem več dosegel na mali skakalnici, na njej tudi več treniram.

Oslo je zibelka nordijskega smučanja. Se veselite, da bo tam prvenstvo, radi potujete tja?
Zelo rad. Norveška ima veliko skakalnic, zanimanje javnosti je ogromno. Skakalnica v Oslu mi je bila lani všeč in grem tja s še večjim veseljem.

Kdo bo v Oslu krojil vrh?

Morgenstern, Ammann, Hilde ... Norvežani se mi zdijo nevarni za ekipno zlato medaljo. Že vso sezono ekipno skačejo zelo dobro, skoraj vedno so trije med deset.

Menite, da bodo tudi pred Avstrijci?
To bi bilo zelo lepo.

Torej bolj navijate za Norvežane kot za Avstrijce?
O ja, seveda. Avstrijci vse poberejo, je počasi že čas, da so na vrhu novi obrazi.

Letos ste se prvič spustili po letalnici. Kako ocenjujete nastop v Oberstdorfu?
Krst sem nekako prestal, čeprav sem zamočil in se mi ni uspelo uvrstiti na tekmo, ampak naslednji dan sem bil predskakalec in sem videl, da lahko brez težav letim daleč.

So ti občutki koristni pri vrnitvi na male oziroma srednje naprave?
Je koristno, saj dobiš občutke, kako se v zraku vede telo in kako reagirati.

Ste na letalnici občutili adrenalin, ste bili na vrhu vsaj malo prepoteni?
Potil se nisem, čeprav je bilo precej toplo. Malo živčnosti je resda bilo, sicer pa ni bilo nič posebnega. Verjetno tudi zato, ker je Oberstdorf najmanjša letalnica, sploh nalet je kratek.

Kaj boste v Oslo vzeli s seboj poleg smučarske opreme? Imate kakšne predmete, ki prinašajo srečo?
Ne, nisem vraževeren, tako da bom vzel običajne stvari. Tudi šolske knjige bodo zraven.

Se obnese ta študij na daljavo na ekonomski gimnaziji v Kranju?
Kar gre, tako ohranjam stik, da nisem na ničli, ko se vrnem in imam malo podlage. Učitelji so razumevajoči, ob dobrih rezultatih še toliko bolj razumejo, da se ob tolikšnem številu tekmovanj ne moreš sproti učiti.

Katera šolska predmeta se vam zdita najtežja?
Morda sta malo težja ekonomija in matematika, ker je pač veliko snovi, ampak vseeno se mi ne zdi, da se ne bi dalo tega naučiti.

Skakalci z mislimi že v Oslu