Marjan Jelenko upa na uvrstitev med najboljših 15. Foto: EPA
Marjan Jelenko upa na uvrstitev med najboljših 15. Foto: EPA
Katja Višnar
Slovenske tekačice z letošnjo sezono ne morejo biti zadovoljne, morda pa najboljše hranijo za svetovno prvenstvo ... Foto: EPA

V tej sezoni so dosegli nekaj vidnejših uvrstitev, zato se na prvenstvo podajajo s kar visokimi cilji. Trener Triplat je zadovoljen s tem, kar je videl, je pa res, da ima večina tekmovalcev še rezervo v skokih.

"Tekaško smo dobro pripravljeni, če bomo na tekmi skakali tako, kot nam to uspeva na treningih, potem lahko posežemo visoko. Cilji sicer ostajajo enaki kot pred sezono, to je ena uvrstitev do 15. mesta, ena do 20. in ena do 30. mesta ter ekipno do osmega mesta," je povedal Triplat.

"Mislim, da smo dovolj močni, sploh tekaško, a se morajo vse komponente 'poklopiti'. Če bodo skoki dobri, bo super. Dosedanja sezona je šla presenetljivo dobro. Najprej nismo vedeli, ali je vse skupaj resnično ali sanjamo. Potem je sledilo nekaj krize, ki pa so jo fantje dobro prestali. Cilji so visoki, pred sezono ne bi rekli, da so izvedljivi, a vidimo, da se da in pri tem moramo vztrajati."


Jelenko to sezono štirikrat med deseterico
Od slovenskih tekmovalcev je bil v ospredju predvsem Marjan Jelenko, ki je v tej sezoni že štirikrat posegel v najboljšo deseterico, po trenerjevih besedah bo največje breme prav na njem in na Mitji Oraniču, za katerega bo to četrto svetovno prvenstvo.

"V zadnjem času sem rezultatsko nekoliko nazadoval, predvsem zaradi zdravstvenih težav. Nagajal mi je v bistvu hrbet, ni šlo toliko za poškodbo, pač pa smo utrujeni od ritma svetovnega pokala. Do tega je prišlo med tekmo in nisem mogel teči na vso moč, a zdaj sem ta teden veliko treniral, se 'nafilal' z energijo in že včeraj na hitrem treningu sem se počutil zelo dobro," je na novinarski predstavitvi povedal Jelenko.

"Če bi se uvrstil med 15, bi bilo v redu. Mislim, da je to precej realno, glede na sezono. Če bom naredil to, kar znam, če bodo smuči tekle dobro, če bom imel nekaj sreče na skakalnici, potem je to realno. Skoki so sicer pri meni dokaj v redu, tek pa v zadnjem času ni bil pravi. Če povem kar po domače, nas je malo 'pobralo' na zadnjih tekmah, saj med številnimi tekmami ni bilo časa za trening, tudi potovanja so bila naporna. Zdaj smo premor izkoristili za trening in mislim, da smo opravili dobro," je še dodal Jelenko.

Številčno tekaško zastopstvo
V smučarskem teku bo imela Slovenija na SP-ju številčno zasedbo, po daljšem času se bo predstavila tudi z moškimi tekmovalci. Skupaj bo na prvenstvu kar osem tekmovalcev, od tega dva fanta. Trener Marko Gracer bo v Val di Fiemme odpeljal Katjo Višnar, Vesno Fabjan, Barbaro Jezeršek, Alenko Čebašek, Leo Einfalt in Niko Razinger, poleg omenjenih deklet pa še Roka Tršana in Boštjana Klavžarja. Cilji reprezentance ostajajo enaki kot ob začetku sezone, to je enkrat finale v sprintu in vsaj ena uvrstitev do 15. mesta, ki prinaša olimpijsko kvalifikacijo za Soči.

"Ker je večji del reprezentance sestavljen iz mlajših članov, bodo številni na prvenstvu šele nabirali izkušnje, zato je težko napovedovati konkretnejše cilje. Vsekakor si želimo pri vsakem nastopu kar najvišje, dejstvo pa je, da smo imeli v zadnjem času nemalo težav. Vse tri najboljše (Fabjan, Višnar, Jezeršek) so v zadnjem času prebolele viroze, forma jim je precej padla. Zdaj je že v redu, zato računamo, da bi lahko izpolnili cilje," je povedal Gracer.