Andrej Jerman je v soboto tretjič v karieri prismučal na zmagovalni oder. Lanskemu prvemu in drugemu mestu je dodal še tretjega. Foto: EPA
Andrej Jerman je v soboto tretjič v karieri prismučal na zmagovalni oder. Lanskemu prvemu in drugemu mestu je dodal še tretjega. Foto: EPA
Andrej Jerman
Andrej je še vedno v Franciji, kjer ga konec tedna čaka smuk v Val d'Iseru. Zadnjo noč si je lahko privoščil daljši spanec, tako da je vstal šele ob 11. uri. Foto: RTV SLO/T. O.
Andrej Jerman
Trenutno je Jerman na petem mestu v smukaškem seštevku svetovnega pokala. Foto: Reuters

bil smuk v Kitzbühlu tako brutalen.

Jerman je bil na sobotnem smuku v Chamonixu tretji. Dokazal je, da je res zrel za najboljšo trojico, kot je večkrat poudaril že na prejšnjih tekmah, a se je vedno nekaj zalomilo. Tokrat mu je le uspela vožnja brez večjih napak. Avstrijski radio je po tekmi poročal, da je bil Jerman presenetljivo tretji, ampak kaj takega lahko izjavijo le domišljavi Avstrijci. Dejstvo je, da je Jerry poleg Didiera Cucha edini, ki se to sezono stalno uvršča med najboljše. Presenečenje je le to, da ga na odru za zmagovalce ni bilo že prej.

Je bilo že kaj nervoze, ker ste vso sezono vedeli, da lahko sežete po prvih treh mestih, pa ste vedno naredili kakšno napako?
Ne, nisem čutil nobene nervoze. Rezultati med deset so top rezultati in če gledam vso sezono, sem bil najslabši 15. Marsikdo s tem ni zadovoljen, ampak to so še vedno zelo dobri rezultati. Res se nisem obremenjeval, ali bodo stopničke ali ne.

Pa vam je žal, ker se ni odprlo prej, na klasičnih smukih?
Malo že, predvsem zato, ker sem bil jezen nase, da sem delal napake. No, konec koncev je tudi Chamonix klasika. Stopničke so stopničke, enako vredne kjer koli.

Ste tehnično dovršen smučar. Kaj ni malo nenavadno, da ste najboljšo uvrstitev sezone dosegli na najlažjem smuku?
Ta smuk je tehnično res najlažji, po drugi strani pa je težko biti hiter, ker nimaš tistega občutka, ali si hiter ali ne.

Ali ob prihodu v cilj vedno veste, ali ste hitri ali ne?
Na tej tekmi nisem vedel. Vem le, da zgornjega dela nisem odpeljal optimalno. Enostavno ne veš, ali je to to ali ne.

In potem se na semaforju izpiše številka dve ...
Vedel sem, da bo to dovolj za uvrstitev med tri, saj je bil na vrhu od najboljših le še Cuche. Schönfelder je sicer prišel zelo blizu, ampak to bi bila res senzacija, če bi se uvrstil med trojico.

Je bil ta smuk res tako enostaven, ali se je to samo zdelo, potem ko ste prišli z zloglasnega Kitzbühla?
Zgornji del je bil tehnično malce bolj zahteven, ker sta dva skoka. Nadaljevanje je bilo bolj ravninsko z manjšimi valovi. Snežna podlaga je bila super urejena, zelo gladka, organizatorji so se res potrudili. Je pa seveda velika razlika, ko prideš s Kitzbühla. Ne vem, ali so tam namerno naredili tako težko snežno podlago. Dejstvo je, da bi s tako tehniko in tehnologijo lahko tudi tam naredili dobro podlago. Z Bodejem Millerjem smo se pogovarjali in pravi, da so se v Kitzbühlu na vsak način želeli dokazati. Zadnje čase se je govorilo, da sta smuka v Beaver Creeku in v Bormiu zelo težka, tako da so se očitno odločili Kitzbühlu povrniti sloves najtežjega smuka.

Zakaj vam preostali slovenski smukači ne sledijo, zakaj ne morejo med 15?
Potrebujejo nekaj časa, da bodo prebrodili otroške bolezni. Enostavno ne moreš priti zraven, če ne prevoziš toliko in toliko smukov.

Je težava v opremi?
Ne. Za Andreja Šporna sicer ne morem govoriti, Rok Perko pa ima enake smuči kot jaz.

T. O.